Zoeken

Cheesecake met speculaas en rode vruchten

Deze Cheesecake met speculaas en rode vruchten is, volgens Pieterjan de reden waarom hij met mij getrouwd is. Mijn broer noemde hem ooit ‘orgasmisch lekker’, en we zijn het er in ons gezin over eens dat je bord aflikken praktisch verplicht is, bij dit dessert. Ook al is dit een dessert dat in elk seizoen geweldig smaakt, toch gaat het hier al ruim 10 jaar mee als afsluiter van ons kerstmenu. Dat je hem een dag vooraf moet klaarmaken, maakt dit recept namelijk extra handig voor tijdens die drukke feestdagen!

Vooraf bereiden, weinig werk, budgetvriendelijk… En dan die smaken! Met speculaasbodem (zonder enige twijfel dé lekkerste korst voor een cheesecake), rooooomige, frisse lagen van verse kaas en zure room, afgewerkt met rode vruchten, die al het zoet perfect in balans brengen met een zuurtje. Om duimen en vingers (en bord) af te likken.

Ere wie ere toekomt

Deze Cheesecake met speculaas en rode vruchten is gebaseerd op het recept voor Manhattan cheesecake van Lesley Mackley. Ergens toen ik voor het eerst ging samenwonen, kocht ik in de Club op de Korenmarkt (waar is de tijd) het boek Bakken, van haar hand. Op het eerste zicht niet echt een bijzonder boek, dat uitkwam in 2004 en op vlak van fotografie en styling niet echt tijdloos te noemen is. Maar ik heb er door de jaren heen zoveel lekkere dingen uit gemaakt! Het is niet meer verkrijgbaar in de boekhandel, maar als je het ooit tweedehands treft, laat het dan niet liggen!

Lesley Mackley was een Britse en maakte haar Manhattan cheesecake met digestive biscuits. Ik vraag me af of ze dat vandaag nog zo zou doen. Want er valt toch niet over te twisten dat speculaasjes de allerlekkerste bodem vormen voor een cheesecake?

In deze Cheesecake met speculaas en rode vruchten ging ik dus – zoals de naam al stellig aankondigt – voor speculaas en de toplaag maak ik met diepvries rode vruchten. Mackley kiest voor een topping van blauwe bessen, maar die vind ik toch wat te zoet. Ik miste een zuurtje en iets fris om de intense smaken te balanceren. Rode vruchten doen dat beter dan blauwe bessen!

Bovenaanzicht van een ronde cheesecake met een toplaag van gestoofde rode vruchten en een bodem van speculaas. Er is één punt uitgesneden, die ligt op een bordje ernaast, met een gouden lepeltje erbij.

Budgetvriendelijk feestelijk

Deze Cheesecake met speculaas en rode vruchten is niet alleen overheerlijk, hij is ook budgetvriendelijk, als je voor Delhaize-huismerkproducten kiest: de speculoosjes, volle verse kaas, zure room en diepgevroren rode vruchten koos ik allemaal van het Delhaize-merk! Eindejaar is al zo’n dure periode. Gekker dan Sint-Jacobsvruchten voor de Coquilles met pastinaak en saffraan maak ik het echter niet.

Dit dessert heeft dus álles om elk feestmenu compleet te maken: je kan het vooraf bereiden, het is geen aanslag op je budget en bovenal zo ongelooflijk lekker.

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Bovenaanzicht van een ronde cheesecake met een toplaag van gestoofde rode vruchten en een bodem van speculaas. Er is één punt uitgesneden, die ligt op een bordje ernaast, met een gouden lepeltje erbij.

Cheesecake met speculaas en rode vruchten

Deze cheesecake is al jaren een hoogtepunt bij een feestje. Hij is zo eenvoudig te maken en zo ongelooflijk lekker! De zoete speculaasbodem, de romige frisse vulling en de lichtzure toplaag van rode vruchten… Een perfectie combinatie van smaken! Als basis gebruik ik een recept van Lesley Mackley, waar ik enkele aanpassingen aan deed. Alle eer aan haar en haar (helaas niet meer verkrijgbare) boek Bakken dus!
5 van 33 stemmen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 12 uur
Totale tijd 12 uur 40 minuten
Gang Dessert
Keuken Amerikaans
Porties 1 taart

Benodigdheden

Ingrediënten
  

De speculaasbodem

  • 80 g (plantaardige) bakboter + extra voor het invetten
  • 200 g speculaas

De kaaslaag

  • 500 g volle verse kaas
  • 2 eieren
  • 1/2 tl vanille-extract
  • 100 g een-op-eensuikervervanger of suiker

De roomlaag

  • 400 g volle zure room (geen light!)
  • 1 tl vanille-extract
  • 40 g een-op-eensuikervervanger of suiker

De vruchtenlaag

  • 250 g rode vruchten uit de diepvries
  • 1 el een-op-eensuikervervanger of suiker
  • 2 el water
  • 2 el maïszetmeel of gebruik een andere sausbinder

Instructies
 

Vooraf

  • Verwarm de oven voor op 190 °C (hetelucht).
  • Smelt de boter in een steelpannetje en zet het vuur uit. Doe de speculaasjes in een minifoodprocessor en mix tot fijne kruimel. Schep de speculaaskruimels door de boter.
  • Wrijf de springvorm in met boter. Stort de speculaaskruimels erin en gebruik een glas met een brede onderkant om de speculaas stevig en mooi vlak aan te drukken. Zet opzij.
  • Maak de kaaslaag. Doe de verse kaas in een kom. Klop er in delen de suikervervanger door. (Als je gewone suiker gebruikt, kan je die er in één keer doorroeren.) Meng er de eieren en het vanille-extract onder. Schenk de kaas over de speculaasbodem en plaats 20 minuten op een bakplaat in de oven. (De kaaslaag zal nog heel jiggly/wobbelig zijn, na deze baktijd. Dat is normaal! Neem hem er voorzichtig uit.)
  • Maak de roomlaag. Klop de zure room los met de suikervervanger en het vanille-extract. Schep de room voorzichtig over de kaaslaag en plaats nogmaals 10 minuten in de oven. (Het is normaal dat de taart nog niet stevig is, als hij uit de oven komt! Dat gebeurt pas in de volgende stap.)
  • Laat de taart even afkoelen en plaats hem vervolgens overnacht in de koelkast. (Zet de springvorm op een bord, want de taart zal nog vocht verliezen.)
  • Maak de vruchtenlaag. Doe de diepgevroren rode vruchten in een steelpan (gebruik gerust die van de speculaas; afwassen hoeft niet), samen met de suikervervanger. Verwarm de vruchten en roer ze om tot ze ontdooien en beginnen pruttelen.
  • Los het maïszetmeel op in het water. Voeg het mengsel toe aan de rode vruchten en laat op een laag vuur verder pruttelen. Blijf roeren tot de vruchten wat stroperig worden. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Voor het serveren

  • Haal de taart voorzichtig uit de springvorm. (Ik moet toegeven dat dat niet zo eenvoudig is. De rand losmaken is geen probleem, maar de taart in haar geheel op een bord krijgen doe je liever met 2 personen, zodat je met 2 platte spatels kan ondersteunen. Of je kan de taart op de bodem van de springvorm serveren. Zo doe ik het vaak. Gebruik in elk geval geen bakpapier! – zie tips) Roer de gestoofde rode vruchten door tot ze terug de gewenste textuur hebben (voeg indien nodig 1 eetlepel water toe). Verdeel de rode vruchten over de taart en serveer.
Bovenaanzicht van een ronde cheesecake met een toplaag van gestoofde rode vruchten en een bodem van speculaas. Er is één punt uitgesneden, die ligt op een bordje ernaast, met een gouden lepeltje erbij.

Cheesecake met speculaas en rode vruchten: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Volle verse kaas: Het is heel belangrijk dat je niet voor magere of andere types light kaas gaat! Met ‘verse kaas’ bedoel ik trouwens ‘platte kaas’, de term kan soms verwarrend zijn. Ik gebruik er van Delhaize.
  • Vanille-extract: Ik gebruik steeds vanille-extract van Nielsen-Massey, dat ik haal bij Dille&Kamille.
  • Suikervervanger: Je hebt verschillende soorten en merken suikervervangers. Kies zeker voor een een-op-eensuikervervanger, met andere woorden: het doseert op dezelfde manier als suiker, 10 g suiker = 10 g suikervervanger. Sommige suikervervangers zijn veel lichter of zoeten veel sterker. Die zijn niet handig om mee te bakken! Enkele voorbeelden van geschikte soorten zijn Zusto, Pure Via Patisserie (Pure Via heeft véél soorten suikervervangers, wat het verwarrend kan maken in de winkel) en Canderel Patisserie. Je kan natuurlijk ook gewone witte kristalsuiker gebruiken!
  • Volle zure room: Ook hier is het heel belangrijk dat je geen light-variant neemt. Ik gebruik er van het Delhaize-huismerk.
  • Maïszetmeel: Dit ken je mogelijks beter als Maïzena, wat een merknaam is. Ook hier kies ik voor het voordeligere alternatief van het huismerk.
  • Géén bakpapier: De taart van de bodem van de springvorm verwijderen, is niet zo eenvoudig, dus je denkt misschien: bakpapier! Ik heb dit getest en je kan de taart inderdaad makkelijker op een schotel leggen, maar doordat de verse kaas gedurende heel de nacht wat vocht loslaat wordt bakpapier een smerig boeltje. Je krijgt het onmogelijk onder de taart uit, waardoor het opscheppen er erg onsmakelijk komt uit te zien.
  • Op een bakplaat: Plaats de taart op een bakplaat en niet op een rooster. Er zal namelijk een beetje gesmolten boter vrijkomen en je wil vermijden dat dit op de bodem van je oven terechtkomt.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Je kan dit recept glutenvrij maken door glutenvrije speculaas te gebruiken.
  • Lactosevrij en vegan
    Dit recept draait 100% om de verse kaas en de zure room, beide met hun unieke zuurtje en ultraromige textuur. Het leent zich dan ook niet om aan te passen naar een plantaardig alternatief. Ik hou zelf echt niet van vegan versies van cheesecake, waar er gewerkt wordt met zijdentofu of plantaardige yoghurt. Maar dergelijke recepten zijn wel online te vinden, dus je kan er altijd naar op zoek gaan. Persoonlijk zou ik eerder voor aan andere dessert kiezen, als je het lactosevrij of vegan wil houden. De Notencrumble met appel en peer bijvoorbeeld, een echt lievelingsrecept! Ook in mijn boeken vind je prachtige, heerlijke, plantaardige (of makkelijk plantaardig te maken) desserts. Favorieten zijn de Gestoofde peertjes met kaneelsiroop en honingpecannoten (uit Smaakvol), de Chocolade-kokostaart met passievrucht (ook uit Smaakvol) en de Pudding met citroen, witte chocolade en rode vruchten (uit Kleur op tafel).
  • Andere aanpassingen
    • De bodem: Voor de bodem kan je, net als Lesley Mackley, digestive biscuits gebruiken, als je niet van speculaas houdt.
    • De toplaag: Voor de toplaag ben ik dus geen fan van blauwe bessen, zoals ik in de inleiding reeds schreef. Ik vind ze te zoet. Een bosvruchten of rodevruchtenmix is ideaal. Ook frambozen passen goed!

Vooraf bereiden en bewaren

  • Maak de Cheesecake met speculaas en rode vruchten de dag voordien en bewaar hem in de springvorm in de koelkast. Als je dit dessert bereidt om mee te nemen naar een feest, verwijder de springvorm dan pas op de locatie en voeg de vruchtenlaag ook pas last minute toe.
  • Deze taart houdt na het aansnijden niet zo goed stand. Heb je over, dan kan je er zelf nog op en top van genieten de volgende dag, de smaken blijven perfect! Hem presenteren aan gasten, zou ik niet meer doen.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

81 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!