Ik rooster, jij roostert, wij roosteren. Of beter gezegd: de oven roostert, want behalve wat gehak vraagt deze keukentechniek amper werk. Groenten roosteren vind ik dan ook by far de beste aanpak wanneer het allemaal niet teveel tijd en moeite mag kosten. Alles op een bakplaat de oven in en het werk zit er min of meer op. Bakpapier, aluminiumfolie, siliconen bakmatjes of ovenschotels… ik gebruik ze eigenlijk nooit voor het roosteren van groenten. Alles gaat rechtstreeks op de bakplaat, terwijl ik het snij- en hakwerk verricht. Door de ingrediënten goed om te scheppen met een bescheiden hoeveelheid olie, hoef je de plaat niet eens in te vetten. Het metaal verdeelt de warmte veel beter dan steen of kunststof en de groenten liggen maximaal verspreid zodat ze allen op hun best kunnen garen in plaats van eerder gestoomd te worden.
Deze kleurrijke salade is een maaltijd op zich, maar je kan ‘m heel eenvoudig nog wat extra geven. Ik eet er bijvoorbeeld graag nog een kleine groene salade bij, om de uitgesproken smaken van de geroosterde groenten te neutraliseren. Vervang ook eens één zoete aardappel door 125 g uitgelekte kikkererwten, die je tijdens de laatste 5 minuten baktijd toevoegt. Of gebruik pompoen in plaats van bataat. Opties legio!
Het kurkumasausje kwam tot stand tijdens “een beetje van dit en een beetje van dat”-moment en bevat daardoor een behoorlijk aantal ingrediënten. Maar het is in no time klaar en super lekker, dus laat je er zeker niet door afschrikken. Je vindt het hele lijstje gewoon bij een Turkse kruidenier of in de betere supermarkt. En als dat je toch allemaal wat teveel van het goede is, vervang het dan door… ketchup. Yes, I just said that. Ik verkies een ketchup met verminderd suikergehalte (zoals de Heinz Tomato Ketchup met 50% minder suiker) maar ook een gewone curry ketchup past er verrassend goed bij!
Geroosterde salade met zoete aardappel en kurkumasausje
Ingrediënten
Voor de groenten
- 2 zoete aardappelen
- 1 broccoli, in roosjes
- 1 rode paprika, zaden en zaadlijsten verwijderd, in hapklare stukken
- 2 kleine rode uien, in halve ringen van zo'n 0,5 cm dikte
- 2 tomaten, zaden en zaadlijsten verwijderd, in partjes
- 2 el rijstolie of koolzaadolie (zie tips)
- 1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
- een grote handvol verse peterselie, fijn gehakt
- een grote handvol walnoten, grof gehakt
- 8 half zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt
Voor het sausje (zie inleiding)
- 1 tl kurkuma
- 1 tl gewoon paprikapoeder
- 1/2 tl harissa
- 2 el tahini (sesampasta)
- het sap van 1/2 citroen (of meer naar smaak)
- 1 tl honing (of agave- of ahornsiroop als je het veganistisch wil houden)
- 2 à 3 el water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Ontdoe de zoete aardappelen van eventuele donkere plekjes en schrob de schil schoon met een borsteltje of metaalsponsje. Halveer de knollen in lengte en snijd de helften in onregelmatige, hapklare stukken.
- Schep de zoete aardappelen, paprika, broccoliroosjes en rode ui om met 1 theelepel gerookte paprikapoeder, 2 eetlepels olie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de groentes over een bakplaat en plaats het mengsel 20 minuten in de oven. Schep het halverwege eens goed om. Verdeel na 20 minuten de tomaten over de andere groenten en plaats nogmaals 5 minuten in de oven.
- Rooster intussen de walnoten enkele minuten in een droge pan en bereid het sausje. Verwarm 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel harissa en 2 eetlepels water in een pannetje tot je een homogeen mengsel bekomt. Zet het vuur laag en voeg ook de andere ingrediënten toe. Klop alles stevig door tot je een smeuïge saus hebt. Kruid met wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout en voeg eventueel wat extra water toe wanneer de textuur te vast is.
- Schep de geroosterde groenten om met de peterselie en de helft van het sausje. Strooi er de walnoten overeen en serveer met de rest van de saus.
Geroosterde salade met zoete aardappel en kurkumasausje: tips & tricks
Ik geef in dit recept de voorkeur aan rijstolie of hittebestendige koolzaadolie omdat deze een hoger rookpunt hebben dan olijfolie. Het rookpunt is de temperatuur waarbij een olie begint te ontbinden. Dat komt niet alleen de smaak niet ten goede, maar ook de kwaliteit: de olie wordt er onverteerbaar en zelfs toxisch door. Van zodra er oventemperaturen van boven de 180 °C – 200 °C nodig zijn, gebruik ik daarom liever geen olijfolie. Bepaalde merken kokosolie kunnen dienst doen, maar lees zeker steeds de verpakking na!
Heb je tahini over? Gebruik deze dan in de volgende recepten:
- Kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven
- Hummus van gerookte paprika
- Linzenkruidenballetjes met gegrilde slaharten en een sesam-citroensausje
Als er al enige overschot zou zijn, neem dat restje dan zeker en vast mee als lunchpakket. Een kleurrijke en gezonde lunchpauze verzekerd!
16 reacties
Dag Karola,
Op welke stand zet je uw oven dan? Hete lucht of gril?
Bedankt,
Eva
Kan je roosteren op verschillende niveau s in de oven of moet het na elkaar (groot gezin)?
Hoi Ina, je kan zeker roosteren op verschillende niveau’s. Wissel de bakplaten dan wel eens van plaats na de eerste helft van baktijd. Smakelijk alvast!
Hoi Karolien, vandaag voor het eerst dit gerechtje gemaakt. Het was héél lekker en het sausje maakte het af. De broccoli was wel een beetje zwart Misschien de volgende keer beter eerst even stomen of zo? Groetjes
Hey Peggy, wel dat is eigenlijk vrij typerend aan broccoli in de oven 🙂 In het Engels klinkt dat eleganter en heet het: charred 😉 Maar als het wat te is voor jou kan meer olie gebruiken of er gestoomde roosjes aan toe voegen inderdaad. Gelukkig heeft het voor de rest toch gesmaakt! 🙂
Dag Karolien, wat was dit weer een lekker gerechtje! Zelfs ’s anderendaags koud als lunch smaakte het nog beter.
Is het nodig om het sausje op te warmen? Of kan je de ingrediënten ook koud mengen?
Fijn dat het gesmaakt heeft! Door het sausje op te warmen vermengen de ingrediënten zich wel beter en komen de smaken van de kruiden ook beter uit. Maar je kan het altijd eens proberen zonder warmte 🙂