Zoeken

Japanse champignonsoep

Nog nooit nam ik jullie mee naar Japanse sferen, ondanks mijn grote liefde voor de Aziatische keuken. In alle eerlijkheid ken ik ook bitter weinig van Japan en haar gerechten, dus – in het bijzonder aan alle kenners – alvast mijn oprechte excuses. Ik doe de zaken ongetwijfeld niet echt volgens de regels van de kunst. Daar is mijn gebrek aan Japankennis niet eens de belangrijkste reden voor. Tijdsgebrek en ongeduld zijn de hoofdverantwoordelijken. Japans koken vraagt namelijk wel wat tijd en vooral ook bijzondere ingrediënten. Twee zaken die me niet meteen warm doen lopen om aan de slag te gaan. MAAAAAAR niets dat een flinke snuif creativiteit niet kan oplossen!

Umami, het Japanse woord voor ‘heerlijkheid’

De Kikkoman sojasaus, een zeer trouwe bewoner van mijn voorraadkast, vormde de voornaamste inspiratiebron voor dit recept. Dat en mijn vastberadenheid om alle boodschappen voor dit nieuwe gerecht slechts in één supermarkt te doen en desondanks toch een echte exotische smaakervaring te creëren. Met enige fierheid kan ik zeggen dat me dat gelukt is. Ik dook hiervoor even het wereldwijde web in om uit te vissen hoe Japanse smaken precies tot stand komen. Het woord dat je dan keer op keer ziet terugkomen is umami. Umami is niet alleen die bijzondere, mysterieuze vijfde basissmaak (naast zout, zoet, zuur en bitter), maar ook het Japanse woord voor ‘heerlijkheid’. Maar in Japan draait het niet alleen rond umami, Japanners kennen ook een eetcultuur die draait rond soepen en meer specifiek bouillons. Het ligt ongetwijfeld aan mij, maar van het idee dat ik zelf bouillon moet maken, word ik instant moe. Bovendien vroegen de niet-vleesgebaseerde bouillonrecepten om ingrediënten waar ik nog nooit van had gehoord. Dubbel moe. Ik ging dus zelf aan het experimenteren met de drie umamikleppers die ik vaak terug zag komen in recepten: sojasaus, champignons en zeewier. En het resultaat mag er zijn.

Deze Japanse champignonsoep is niet klassiek Japans, dat geef ik toe. Maar ze is zo, zo, zo lekker. Een echte smaaksensatie, die je niet meteen helemaal thuis kan brengen. En net daarom ben ik zo blij met dit recept. Als ik zelf uit eten ga, hou ik er ontzettend van om dingen te proeven zonder dat ik ze meteen kan benoemen. Zo’n kwestie van één plus één is drie. Umami is een smaak die niet echt een smaak is. Het is een component die je zoute en zoete elementen op een andere manier laat beleven. Bijzonder zonder teveel te zijn.

Deze romige soep brengt het beste van het paddenstoelenseizoen naar boven. In al hun glorie komen vind je ze terug in zowel de basis als de topping. Samen met zachte edamameboontjes, een smeuïg gouden eitje, wat scherpe lente-ui en knapperige sesamzaadjes, levert deze soep je een kommetje puur comfortfood. Smakelijk!

Zijaanzicht: 2 kommen Japanse champignonsoep
Kikkoman sojasaus is verkrijgbaar in een handig (en mooi!) schenkflesje. Ideaal om op tafel te zetten als smaakmaker.

 

Japanse champignonsoep

Deze romige Japanse champignonssoep brengt het beste van het paddenstoelenseizoen naar boven. Heerlijk afgewerkt met de edamameboontjes, een smeuïg gouden eitje, lente-ui en sesamzaadjes.
3 van 1 stem
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Soep, Hoofdgerecht, Lunch
Porties 2

Benodigdheden

  • 1 blender of krachtige staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de soep

  • 500 g witte champignons
  • 50 g shiitake paddenstoelen (optioneel)
  • 4 lente-uitjes
  • 3 dikke tenen knoflook
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • 20 g verse gember (gewogen na het schillen)
  • 1,2 l kokend water
  • 3 norivellen
  • 2 el sojasaus
  • het sap van 1/4 grote citroen (of 1/2 kleine citroen)
  • versgemalen zwarte peper

Voor de topping

  • 2 biologische eieren
  • 100 g shiitake paddenstoelen (of eventueel kastanjechampignons of oesterzwammen)
  • 100 g shimeji paddenstoelen (=die met een klein hoedje en een lange steel - of andere soort)
  • 1 el geroosterde sesamolie
  • 150 g diepgevroren edamameboontjes
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • een snuifje chilivlokken
  • een grote handvol spinazie
  • sesamzaadjes (ik gebruikte zowel wit als zwart sesamzaad, maar je kan ook voor één soort kiezen)

Instructies
 

  • We beginnen met de soep. Borstel de witte champignons en de shiitake schoon en snijd ze in plakjes. Verwijder de worteltjes (en indien nodig het buitenste blad) van de lente-uitjes schoon en spoel ze grondig. Hou zo’n 5 groene delen apart (voor de afwerking) en hak de rest in ringetjes (zowel het groene als witte deel). Verwijder de schil van de knoflookteentjes en kneus ze. (Dat kan je makkelijk doen door het lemmet van een koksmes er vlak op de leggen en hier met de muis van je hand een stevige duw op te geven.)
  • Verhit 1 eetlepel sesamolie in een grote kookpot en roerbak de gekneusde knoflook tot deze goudbruin begint te kleuren. Voeg de gehakte witte champignons en lente-uitjes toe en roerbak zo’n 5 minuten op relatief hoog vuur. (Zorg ervoor dat eventueel vocht verdampt en dat de champignons lichtjes bruin kleuren.)
  • Snij de gember in schijfjes en voeg deze toe aan de champignons. Schenk ook het water en de sojasaus erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Laat de norivellen één voor één in het kokende water zakken. (Niet alle drie tegelijk dus, dan gaan ze één grote bal vormen.) Laat gedurende 15 minuten koken.
  • Bereid intussen de toppings. Snijd de overgebleven lente-uitjes in dunne ringetjes en zet opzij. Breng water aan de kook en kook de eieren gedurende 7 minuten. Spoel ze onder koud stromend water en zet opzij.
  • Snijd de overgebleven shiitake in plakjes en haal de shimeiji paddenstoeltjes uit elkaar. (Schoonborstelen is enkel nodig als er nog aarde te bespeuren is.) Verhit 1 eetlepel sesamolie in een pan en roerbak de paddenstoelen op een relatief hoog vuur. Voeg de edamame en 1 teentje geperste knoflook toe en breng op smaak met 1 eetlepel sojasaus, ½ theelepel gerookt paprikapoeder, wat versgemalen zwarte peper en een snuifje chilivlokken. Roerbak enkele minuten en voeg tot slot de spinazie toe. Laat deze ongeveer een minuutje meestoven.
  • Tijd voor de samenstelling! Mix de soep fijn. (Ik gebruik hier een blender voor, omdat dit een heel romig, glad en luchtig resultaat geeft.) Roer het citroensap door de soep. Pel de eieren en snijd ze in de lengte in twee. Schep de soep in kommen, verdeel de gebakken champignons eroverheen, leg de eitjes erbij en strooi er wat lente-ui en sesamzaadjes overheen. Smakelijk!
Trefwoord glutenvrij, veggie, lactosevrij

 

Japanse champignonsoep: tips & tricks

De blender die ik gebruik is de KitchenAid Power Plus blender (klik hier). Een professioneel, maar tegelijk ook duur model. KitchenAid bracht recent een toegankelijker model uit (lees: een stuk goedkoper en wat kleiner), dat toch even krachtig is, de K400, die ook geschikt is voor het maken van nice cream, notenpasta … All the good things 🙂 Klik hier door naar dit model.
(Ben je toch eerder geïnteresseerd in de KitchenAid Power Plus, dan zal je wat geduld moeten oefenen… Deze is namelijk al een hele tijd uit voorraad ten gevolge van de coronacrisis.)

Ik maakte eerder al een gerecht met Kikkoman sojasaus in een hoofdrol, namelijk de Vis met sojasaus uit de oven. In die blogpost kan je lezen waarom Kikkoman sojasaus zo kwalitatief is.

Wil je deze soep graag vegan houden, laat het eitje dan achterwege en bak er wat blokjes gemarineerde tofu bij. In mijn tweede boek, Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond  vind je twee supersmaakvolle marinades voor tofu. Je kan ook het recept gebruiken uit de Groene curry met tofusatés.

Laat je niet intimideren door shiitake en shimeji paddenstoeltjes. Kan je ze niet vinden of heb je er nog nooit van gehoord, kies dan gewoon voor andere champignons.

Mijn man is geen fan van champignons. De soep zelf vond hij heel lekker, maar de topping was naar zijn smaak “te champignonnig”. Heb je ook een moeilijke champignon-eter in huis, maak de roerbaktopping dan met bijvoorbeeld sojascheuten, dunne ringen ui en/of in reepjes gesneden peultjes in plaats van de shiitake en shimeji.

Ik heb het nog al voor donker serviesgoed. Het doet kleuren zo tot leven komen! Deze sobere, matzwarte kommetjes vond ik jaren ergens in een winkeltje in Brussel. Heel gelijkaardige exemplaren vind je echter ook online (klik hier). En voor de liefhebbers van chopsticks (Yes! That’s me!), ook die vind je in heel mooie uitvoering online (klik hier).

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Kikkoman –

26 reacties

  1. Het smaakte heerlijk. Zo blij dat ik jouw receptjes heb leren kennen. Met de boeken en je blog komt er zelden twee keer hetzelfde op tafel! Tenzij op verzoek van mijn eters, natuurlijk;)

  2. 3 sterren
    Hoi! De toppings waren erg lekker, maar de soep is niet echt geslaagd bij mij. Ik denk dat ik er volgende keer war minder gember in ga doen, maar ik vroeg me ook af hoe groot de norivellen zijn die jij er in doet? Mijn soep zag er echt een heel stuk donkerder uit dan de jouwe, als ik zo vergelijk op de foto 🤔. Groetjes!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!