Search

Kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen

Monsters bestaan niet, hebben ze mij ooit gezegd.
Wel, zé hebben ongelijk. Alsof onze wondere wereld geen Sauron heeft? Pure evil dat stil boven onze hoofden hangt te zweven en af en toe neerdaalt om pijn en verderf te zaaien. Ik ken wel degelijk een geschikte kandidaat voor die rol. De Voldemort in mijn realiteit is dat afschuwelijke beest, dat we voorzichtig kanker noemen. En al het lijden, hopen, verliezen, vechten en aanvaarden dat ermee gepaard gaat. Ik denk niet dat er nog een familie bestaat voor wie het nog een ver-van-mijn-bedshow is. Bij de ene staat hij wat op de stoep rond te lummelen. Bij de andere zit hij al te aperitieven in de living. En bij enkelen heeft hij zich al knus boven in bed genesteld. Zoals bij ons. En het enige dat ik kan doen is machteloos toekijken. En kwaad zijn. En eten maken.
Een lekkere linzensoep met kurkuma bijvoorbeeld, uit één van mijn favoriete gezonde kookboeken. Een heerlijke, stevige, hartverwarmende soep, die ik al meermaals maakte. Onlangs nog eens, voor Mijn Mama, Zus en Broer. Maar een persoonlijke noot van de auteur, die me ervoor nog nooit echt was opgevallen, trok plots mijn aandacht. Om niet te zeggen dat het als een kanjer van een doorn in mijn oog pookte.

“…een anti-kankersoepje…”

Ik dacht eraan een briefje te schrijven…

Lieve auteur
Ik maakte je anti-kankersoepje voor Mijn Mama. Al vaak. Maar ze heeft nog steeds kanker. Veel. Nog meer dan in het begin zelfs. Heb je enig idee hoe dat zou kunnen komen?
Je grootste fan
Karolien

Denken dat een bergje kurkuma, wat zeewier of een stronk broccoli die grote, boze kanker gaat verjagen, is naïef. Het op papier neerpennen is onvoorzichtig. Ik krijg instant buikpijn als ik zo’n dingen lees. Vlugge internet-artikels met veelbelovende, luide koppen, laat ik dan ook steevast links liggen.
Ik ben de eerste om de waarde van een gezonde voeding te prediken. Altijd en overal. Om een gezond lichaam zo lang mogelijk in de beste conditie te houden en ons zoveel mogelijk te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Maar om het ook echt te genezen van vieze ziektes? Daar vrees ik voor.
Wat niet wil zeggen dat er in voeding geen miraculeuze moleculen zitten die ontzettend belangrijk kunnen zijn voor onze geneeskunde. Zo had ik het al eerder over sulforafaan in mijn lieveling De Broccoli. Veelbelovend!
Dit stoofpotje bevat grote hoeveelheden gember, knoflook en kurkuma. Ook enkele beloftevolle voedingsmiddelen. In kurkuma zit bijvoorbeeld curcumine, waarvan reeds aangetoond is dat het kankercellen doodt. Bewezen en al. Voorlopig enkel nog in petrischaaltjes jammer genoeg… Hopelijk lukt het de wetenschap snel om uit deze prachtige ingrediënten ooit volwaardige medicatie te maken die de strijd met Het Beest genadeloos wint. Tot dan blijf ik consequent, vastberaden en met heel veel plezier genieten van alle sterkmakende voeding die onze natuur te bieden heeft. En van elke dag en zo.

Dit vegan stoofpotje, boordevol goeds, vind ik een echte opkikker voor lichaam en geest. De linzen leveren gezonde, trage koolhydraten en massa’s vezels. De wortelen en paprika’s zijn een superbron van bètacaroteen (dat in ons lichaam omgezet wordt tot vitamine A) en vitamine C. De kurkuma, knoflook en gember zorgen dan weer voor een flinke dosis actieve gezondheidsmoleculen en de kokosmelk maakt het lekker romig. Genieten…

Kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen

Dit vegan stoofpotje, boordevol groenten, is een echte opkikker voor lichaam en geest. De gember, look en kurkuma maken het heerlijk kruidig.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 5 wortelen, geschild en in plakken van ongeveer 1 cm
  • 1 rode paprika, in stukken
  • 1 gele paprika, in stukken
  • 1 grote ui, grof gehakt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 el geraspte, verse gemberwortel
  • 1 blik tomaten in blokjes
  • 1 blik linzen, uitgelekt en gespoeld
  • 5 el kokosmelk
  • 1 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • een rode chilipeper, zaadjes verwijderd en fijn gehakt of een flinke snuif chilivlokken
  • een grote handvol verse koriander, blaadjes en steeltjes
  • 2 tl olijfolie
  • versgemalen peper en grof zeezout

Instructies
 

  • Verhit de olijfolie in een kookpot met antiaanbaklaag en fruit de ui enkele minuten, tot hij begint te kleuren. Voeg de paprika, knoflook en alle gedroogde specerijen toe en roer alles goed om. Laat zo’n 5 minuten stoven.
  • Voeg de tomaten en wortelen toe en plaats het deksel op de pot. Kruid met flink wat versgemalen peper en grof zeezout. Laat de groenten ongeveer een half uur sudderen, maar roer wel af en toe eens om.
  • Hak de steeltjes van de koriander fijn en hou de blaadjes apart. Meng de linzen, kokosmelk, geraspte gember, fijngehakte koriandersteeltjes en chilipeper onder de groenten en plaats nog 5 tot 10 minuten op een laag vuurtje.
  • Schep de curry uit en werk af met de korianderblaadjes.
Trefwoord Vegetarisch, vegan, glutenvrij, veggie, lactosevrij

Kurkumastoofpotje met wortel, paprika en linzen: tips & tricks

Je hoeft de gember niet te schillen. Ik rasp de wortel en het vezelige, taaie deel dat overblijft in mijn hand, pers ik uit boven de sudderende groenteschotel. Daarna gooi ik het weg. Het raspsel zelf en het vrijgekomen sap gaat uiteraard integraal de pot in!

Wil je graag wat meer weten over de veelbelovende moleculen in kurkuma? Lees dan zeker het artikeltje dat ik erover schreef, door op deze link te klikken. Ook over broccoli vertelde ik al heel wat! Via deze link kan je doorklikken naar mijn artikel hieromtrent.

Andere recepten met deze natuurlijke superfoods vind je hieronder!

54 reacties

    1. De linzen zijn erg rijk aan eiwitten, vezels én koolhydraten. Super voedzaam en vullend dus inderdaad 🙂 Persoonlijk vind ik rijst als aanvulling dus ook niet nodig, maar dat kan iedereen lekker fijn zelf beslissen natuurlijk 😉 Dank je voor je reactie!

  1. Top gerechtje! Heb je enig idee hoe lang dit houdbaar zou zijn?
    Zou interssant zijn als je dat erbij zou kunnen vermelden, wij proberen namelijk elke zondag mealprepping te doen om stress in de week te vermijden 🙂

    1. Het is moeilijk dit te veralgemenen omdat dit voor 75% afhangt van de kwaliteit van je opbergdoosje en koelkast. (Ik heb twee koelkasten, van twee verschillende merken en het is echt choquerend hoeveel langer producten bewaren in de ene, in vergelijking met de andere.) In een goede opberger en goede frigo, durf ik een gerecht waar geen dierlijke producten inzitten 4 à 5 dagen te bewaren. Je kan het natuurlijk ook invriezen, als je op veilig wil spelen!

  2. Heb dit recept deze week gemaakt met beluga linzen, die ik eerst kookte en dan bij de rest deed. Ik had er geen chili bijgedaan en het had ook zo al een licht pittige toets, waarschijnlijk door de gember. Het was zeer lekker en voor ons twee veel. Ik kon mijn schoonzus er nog plezier mee doen, en die vond het ook heel lekker. Ik had er piadina’s bijgemaakt. Top recept

  3. Hey Karolien!
    Na je inspiratiepost op IG, heb ik dit ’s avonds ineens klaargemaakt! Bij gebrek aan linzen, heb ik er kikkererwten onder gedaan! Super lekker gerecht! Dit gaat nog meer gemaakt worden!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!