Search

Regenboogwok met pindasaus en gebakken rijst

Weet je nog, lang geleden, toen de klassieke Vlaamse drievuldigheid van vlees-aardappel-en-groenten hoogtij vierde? Toen spaghetti bolognese een behoorlijk exotisch gerecht was? Toen elke vegetariër geitenwollen sokken droeg? Ik herinner me die tijd in elk geval nog levendig en ik kom niet eens uit een klassiek gezin 🙂 Wat ik me ook nog super goed herinner is de intrede van de wok. En van wokken. En van wokgerechten. Er nam zowaar een eenpansgerecht heel wat Vlaamse huishoudens over! Stel je voor, alles zo tesamen in één pan! Samen met de wok verschenen ook wokmixen: kant-en-klare zakjes met eerder Aziatisch getinte groenten, zoals sojascheuten en paksoi. Ik vond het een ware revolutie. En nu ben ik helemaal geen grapje aan het maken, ik vond het echt heel boeiend om gewoon alles bij elkaar te gooien, er wat sojasaus bij te gieten en een lekker resultaat te bekomen. Het lijkt nu zo evident, maar laten we even het wokken de medaille geven die het verdient: die van groenterevolutionair.

De wok is back! 

Ondanks de eer die ik de wok hier publiekelijk toeken, maakte ik eigenlijk nog geen enkel typisch wokgerecht voor Karola’s Kitchen. Ik denk dat het vleugje oubolligheid dat eroverheen hangt daar de oorzaak van is. En het is dus ook offline zo: ik wokte tot voor kort quasi nooit, zoals vroeger zo, op z’n Aziatisch. De afhaalchinees heeft daar echter verandering in gebracht. Sinds Isaac er is, verschijnt er hier af en toe wel eens take away eten op tafel, maar bijzonder veel keuze hebben we niet, hier in Melle. En zo werd het dus eens Chinees. Ik bestelde een gerecht met veel groenten en scampi’s. Behalve de heropflakkering van mijn liefde voor gebakken rijst, vond ik het verder niet echt een succes. Ook niet toen we een andere zaak uitprobeerden. De prachtige groenten die wel degelijk in het gerecht aanwezig waren, werden totaal overschaduwd door een zoute, vette, zetmeelrijke saus. Ontzettend jammer, vond ik het. Maar het positieve neveneffect was dat ik wél terug heel veel zin had om zelf een lekkere Chinese (of toch zoiets) roerbak te maken. De wok was back.

Mijn grote liefde voor pindakaas

Wat ook al een hele tijd helemaal terug is, is pindakaas. Pindakaas was doodnormaal broodbeleg, toen ik nog een kind was. (Mijn Papa sprak trouwens altijd van pindaboter, zoals in peanut butter, want “dat heeft toch helemaal niks met kaas te maken”. Hij was een man van vele principes.) Vandaag is pindakaas niet meer doodnormaal. Vandaag is pindakaas LIFE. En dat heeft ook Delhaize opgemerkt! Sinds kort vind je er een nieuw assortiment aan pure pindakazen en andere notenpasta’s. En ja, ik ben een ontzettend grote fan. Meer zelfs: al sinds ongeveer de eerste dag dat ik Delhaize ambassadrice werd, nu al meer dan vier jaar geleden, zeur ik bij Delhaize om een 100% pindakaas 😀 Ik slaakte dus letterlijk een vreugdekreetje toen ik ze zag verschijnen: 100% pindakaas (creamy of crunchy, respectievelijk zonder of met stukjes)! Die 100% slaat op het heel belangrijke en fijne gegeven dat er niets anders dan noten in deze pasta’s zit. Dus geen palmolie, geen zout, geen suiker. Gewoon puur noten. Ook uitermate geschikt om aan kinderen te geven. Hier is het Isaacs standaard broodbeleg, naast een zelfgemaakte hummus. Een prachtige nieuwe productlijn dus!

De 100% pindakaas is in dit gerecht niet alleen de basis van het hemelse sausje, het is bovendien een  eiwitbron: pindakaas bevat namelijk 27 g eiwitten per 100 g. Samen met het eitje in de gebakken rijst en de aanvullende eiwitten uit de andere ingrediënten, kom je aan een volwaardige maaltijd, maar kan je nog extra (vegan) kipstukjes toevoegen, wat tofu of simpelweg een extra eitje. Pas zoals altijd gerust aan naar je eigen behoeftes! Hetzelfde geldt uiteraard voor de gebakken rijst. Ik ben an sich niet echt wild van rijst, maar in deze bereiding vind ik het een echte meerwaarde: boordevol smaak en wat aparter van textuur door het eitje en de erwtjes. Smakelijk!

Zijaanzicht: 2 borden regenboogwok met pindasaus en gebakken rijst

 

Regenboogwok met pindasaus en gebakken rijst

Knapperige groenten en smaakvolle gebakken rijst, afgewerkt met een pindasaus om duimen en vingers bij af te likken.
5 van 6 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor de wok

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 wortelen
  • 125 g champignons
  • 1 el rijstolie (of een andere olie die tegen hoge temperaturen kan)
  • 1 rode paprika
  • 1/2 broccoli
  • 50 g minimaïs
  • 1 rode chilipeper
  • 1 1/2 à 2 el sojasaus, naar smaak
  • 125 g sojascheuten
  • het sap van 1/2 limoen

Voor de pindasaus

  • 50 g 100% pindakaas (ik gebruik de creamy versie, maar je kan gerust ook de crunchy nemen)
  • 2 tl sojasaus
  • 3 el water
  • ca. 1 volle theelepel geraspte verse gember
  • versgemalen zwarte peper

Voor de rijst

  • 120 g volkorenrijst of zilvervliesrijst
  • 1 el sesamolie
  • 1 biologisch ei
  • 50 g diepvrieserwtjes
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de afwerking (optioneel)

  • fijne ringetjes lente-ui
  • korianderblaadjes

Instructies
 

  • Breng water aan de kook voor de rijst. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. (De rijst die ik gebruik, vraagt 18 minuten kooktijd.)
  • Snijd de ui in dunne halve ringen en de knoflook in heel dunne plakjes. Schrob de wortelen schoon (schillen hoeft dus niet) en snij ze in dunne schijfjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in kwartjes.
  • Verwarm de rijstolie in een grote wok en voeg de ui en knoflook toe. Roerbak deze gedurende enkele minuten en voeg vervolgens de wortelen en champignons toe. Roerbak opnieuw zo’n 3 à 5 minuten.
  • Verwijder intussen de zaadjes en zaadlijsten van de paprika en snijd deze in dunne reepjes. Snijd de broccoli in kleine roosjes en halveer de maïskolfjes. Voeg deze groenten toe aan de wok en roer goed om. Zet een deksel op de wok en laat de groenten nog zo’n 5 minuten bakken op een matig hoog vuur. Roer tussendoor regelmatig om.
  • Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de chilipeper en snijd deze in dunne reepjes. Voeg bij de groenten. Voeg ook de sojasaus toe.
  • Maak intussen het pindasausje. Klop de pindakaas los met de sojasaus en het water. Dit ziet er in het begin wat vreemd uit, alsof het mengsel lijkt te schiften. Maar dat is helemaal normaal! Gewoon blijven roeren. (Ik gebruik hier een klein spiraalkloppertjes voor, wat het proces danig versnelt! Mijn exemplaar is van een oude collectie van Ikea. Intussen is er een nieuwe variant beschikbaar, maar die heb ik dus niet zelf getest. Op Bol vind je wel nog exact dezelfde als het kloppertje dat ik gebruik). Breng de pindasaus verder op smaak met de versgeraspte gember en flink wat versgemalen zwarte peper.
  • Tip: Als je groenten al gaar zouden zijn vóór je pindasaus en rijst klaar zijn, zet het vuur onder de wok dan uit en laat het deksel van de pan, zodat de groenten zeker niet overgaar worden. Dat is echt een no go bij een wok. Vlak voor het serveren kan je de groenten kort terug opwarmen op een hoog vuur.
  • Giet de rijst af en verwarm 1 eetlepel geroosterde sesamolie in de kookpot. Zet het vuur laag, voeg de rijst toe en meteen ook het ei en de erwtjes. Roer om (zonder stoppen) tot het ei gestold is en de erwtjes ontdooid zijn. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  • Voeg intussen de sojascheuten en het limoensap bij de groenten. Schep goed om tot alles vermengd is en de groenten warm zijn.
  • Serveer de rijst met de groenten en het pindasausje. (Je kan het sausje indien gewenst ook al (gedeeltelijk) onder de groenten scheppen, maar ik hou liever alles apart. You do you, zou ik zeggen.) Werk eventueel af met wat fijne ringetjes lente-ui en/of verse koriander. Smakelijk!
Trefwoord glutenvrij, veggie, lactosevrij

Regenboogwok met pindasaus en gebakken rijst: tips & tricks

Je kan de groenten in deze wok naar hartelust aanpassen naar je smaak en koelkastinhoud: paksoi, witte kool, peultjes, prinsessenbonen … Het kan allemaal 🙂

Ik gebruik sesamolie voor de gebakken rijst omdat ik dit echt een meerwaarde vind, qua smaak, maar je kan uiteraard ook een andere olie gebruiken, zoals olijfolie.

De wokpan die ik heb is de GreenPan Craft Wok. Deze heeft geen deksel (zoals het een goede wok betaamt), maar ik gebruik het deksel van een andere GreenPan kookpot hiervoor.

De diepe borden die ik gebruik om dit gerecht in te serveren zijn van de Surface collectie van Serax. Het kleine kommetje is van Ghesq ceramics.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

 

91 reacties

  1. Deze staat hier bijna wekelijks op het menu.
    Wat een openbaring hoe je met bijna alleen maar groenten zo’n lekkere, verrassende maaltijd op tafel kan zetten. Je merkt niet eens dat je vegetarisch aan het eten bent!
    Het pindasausje is echt onontbeerlijk, dat potje wordt hier standaard leeggelikt met duimen en vingers 😉

  2. 5 sterren
    Super! Ideaal om inderdaad koelkast groenterestjes te verwerken. Het kon de tieners ook heel erg bekoren! Ideaal examen brainfood! Ik deed wat extra water bij pindasaus om een iets lopendere saus te hebben en we vervingen de rijst door noedels.(Het zijn hier geen rijst liefhebbers ;-))

  3. 5 sterren
    Hey Karolien, gisteren deze lekkere wok gemaakt. Zelfs de kids vonden hem heerlijk, zelfs met zo veel groenten en pindakaas 😉 Ik deed er wel kippenreepjes bij en gebruikte sobanoedels ipv rijst. Blij met mijn overschotje dat nog in de ijskast staat te wachten op mij 🙂 Zeker voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!