Zoeken

Spaghettipompoen met bolognesesaus, spinazie en feta

Hallo comfortfood! Deze Spaghettipompoen met bolognesesaus, spinazie en feta is zó’n feel good gerecht. Makkelijk om te bereiden, eenvoudige ingrediënten en zo ongelooflijk veel resultaat. De smaken zijn herkenbaar en toegankelijk, wat van dit recept een gegarandeerd succes maakt, zelfs bij een klassieker publiek.

Spaghettipompoen?

Het is officieel pompoenseizoen en dat omarm ik ten volle. Op de blog vind je al ontzettend veel inspiratie, gaande van Makkelijke lasagne met pompoen, over Pompoencurry tot Kruidige pompoenmuffins en Pompoenwafeltjes. Maar met spaghettipompoen heb ik nauwelijks al gewerkt (op een heel oud recept na, waar ik amper naar durf te linken). Het is nochtans een fijne, originele groente, die een smakelijke afwisseling vormt met mijn andere pompoenfavorieten, butternut (= flespompoen) en hokaido (=kastanjepompoen).

De naam spaghettipompoen, verwijst naar de sliertjestextuur van het vruchtvlees. Maar verwacht je alsjeblieft niet aan iets dat echt op spaghetti lijkt. Spaghetti is spaghetti en spaghettipompoen is daar geenszins een vervanger voor. Beide zijn lekker en beide verdienen sowieso een plekje in je menu!

Is plantaardig gehakt gezond?

Voor deze Spaghettipompoen met bolognesesaus, spinazie en feta gebruik ik een favoriet uit het assortiment vleesvervangers: het Delhaize plantbased kneedgehakt. Nu liggen vleesvervangers (kunnen we alsjeblieft een ander woord hiervoor verzinnen trouwens) de laatste tijd behoorlijk onder vuur. In heel de (vaak erg zwart-wit) discussie over ultra-bewerkte voeding worden ze op één hoop gegooid met koekjes, chips en frisdrank. Dat slaat natuurlijk absoluut nergens op.

In mijn lezingen ga ik hier uitgebreid op in, maar laat het me hier kort voor je samenvatten: vleesvervangers zijn bijna altijd voedzamer dan hun vlezige tegenhanger. Dat komt omdat vleesvervangers eigenlijk altijd bewerkt vlees immiteren, denk aan gehakt, hamburgers, worst, charcuterie… En over bewerkt vlees bestaat er geen discussie meer: dat dienen we zoveel als mogelijk te vermijden. Bewerkt vlees werd namelijk door de WHO, de wereldgezondheidsorganisatie, op de lijst met carcinogene producten geplaatst. Of anders gezegd: er is doorslaggevend bewijs dat het regelmatig eten van bewerkt vlees de kans op verschillende types kanker doet stijgen.

Natuurlijk verschilt het ene plantaardige alternatief van het andere, maar we kunnen wel degelijk stellen dat het wisselen van vlees door een veggie vervanger een gunstig effect heeft op onze gezondheid, in het bijzonder op hart- en vaatziekten (review). Ik ga in geen geval mensen proberen overtuigen om voor veggie vleesjes te kiezen, iedereen mag gewoon lekker zijn zin doen, wat mij betreft. Maar ik ga wél in tegen wie vleesvervangers op de brandstapel gooit. Dat brengt ons namelijk verder van gezondheid én verder van een gezonde planeet.

Smaakvolle spaghettipompoen

In dit recept vul ik de spaghettipompoen met bolognesesaus en spinazie. Omdat het vruchtvlees van spaghettipompoen op zich een heel zachte, ik durf zelfs zeggen wat saaie smaak heeft, vermeng ik het met gepofte knoflook en een spinazie-feta mengsel. Het maakt het gerecht veel interessanter, dan wanneer je de pompoen gewoon zou vullen. De bolognesesaus en gegratineerde kaas maken er uiteindelijk een onweerstaanbare lekkernij van! Smakelijk!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Bovenaanzicht van 2 halve spaghettipompoenen, gevuld met spinazie, bolognesesaus en gegratineerd met kaas. Op een zwarte bakplaat, op een houten ondergrond.

Spaghettipompoen met bolognesesaus, spinazie en feta

Met dit recept eet je eens op een heel andere manier pompoen! Gezellig gevuld met spinazie, feta en een onweerstaanbare bolognesesaus. Het laagje gegrilde kaas maakt van dit gerecht een gegarandeerde winnaar.
4.97 van 29 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Grieks, Italiaans, Vlaams
Porties 2 grote eters

Ingrediënten
  

  • 1 spaghettipompoen
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 tl rijstolie
  • 2 dikke tenen knoflook
  • 300 g diepgevroren bladspinazie
  • 50 g feta
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 60 g geraspte kaas ik gebruik mozzarella

De tomatensaus

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui
  • 1 dikke teen knoflook
  • 1 bakje Delhaize vegan kneedgehakt
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1/2 tl gedroogde basilicum
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Spoel de spaghettipompoen en snijd hem in de lengte in tweeën. Schraap de pitten eruit en kerf met een mes in de lengte enkele inkepingen. (Zorg ervoor dat je niet door de schil prikt.)
  • Besprenkel elke pompoenhelft met 1 theelepel rijstolie. Bestrooi de pompoen met de oregano en kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Wrijf de olie en kruiden rondom de pompoen en leg beide helften met de snijkant naar beneden in een ovenschaal.
  • Snijd het bovenste topje van de knoflooktenen, wrijf ze in met wat rijstolie (de olie die nog aan je handen hangt is voldoende) en leg ze naast de pompoen. Plaats 30 minuten in de oven.
  • Maak intussen de tomatensaus. Snipper de ui fijn. Verwarm de olijfolie in een pan en stoof de ui aan tot hij glazig wordt. Pers er de knoflook bij en roer om.
  • Stort het vegan kneedgehakt in de pan en maak het los met een spatel. Blijf het gehakt uiteen duwen, tot er zich mooi klompjes vormen. Min of meer hetzelfde zoals je met dierlijk gehakt zou doen dus. Laat zo'n 5 minuten bakken en roer hierbij regelmatig om.
  • Ontdooi intussen de spinazie in de microgolfoven. Knijp er vervolgens het overtollige vocht uit en hak grof.
  • Schep de spinazie om met de verkruimelde feta en de tijm en wat versgemalen zwarte peper. Zet opzij.
  • Werk de tomatensaus af. Voeg de gedroogde kruiden toe en laat die 1 minuut meebakken. Schenk er tenslotte de tomatenblokjes bij en laat de saus nog even pruttelen.
  • Haal de pompoen uit de oven en zet die op grillstand (230 °C). Keer de pompoen om en duw boven elke helft een gepoft knoflookteentje uit. (De look is zo zacht als puree geworden.) Plet de look met een vork en schraap vervolgens met de vork het vruchtvlees van de pompoen los. (Doe dit in de lengte, met de vezels mee, zodat je de "spaghettistructuur" behoudt.) Meng met de look.
  • Verdeel het spinaziemengsel over de pompoenen en meng het met het pompoenvruchtvlees. (Dat hoeft niet perfect te zijn.) Verdeel er nu de tomatensaus en vervolgens de geraspte kaas over. Zet de pompoenen 5 à 10 minuten onder de grill, tot de kaas gegratineerd is.
Trefwoord Ovenschotel

Spaghettipompoen met bolognesesaus, spinazie en feta: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Spaghettipompoen: Dit is dé aangewezen pompoen voor dit recept, omwille van de bijzonder textuur. Ik zou het niet aanraden dit recept te bereiden met een andere pompoen, waarvan het vruchtvlees meer een puree wordt. Spaghettipompoen is verkrijgbaar in de herfst- en wintermaanden.
  • Gehakt: Ik gebruik het Delhaize vegan kneedgehakt voor dit recept. Omdat het meer textuur heeft, werkt het hier veel beter dan het plant-based rulgehakt. Dat laatste vind ik dan weer heel geschikt om bijvoorbeeld mijn Chili sin carne te maken.
  • Spinazie: Ik koos in dit recept voor diepvriesspinazie omdat ik het altijd in huis heb én om een pan minder te moeten afwassen. Je kan uiteraard gerust verse spinazie gebruiken, die je aanstooft en laat slinken. Neem in dat geval 450 g.
  • Serveren: Kies voor kleine spaghettipompoenen, die – eenmaal gehalveerd – kunnen dienen als eenpersoonsportie. Kan je enkel grote exemplaren vinden of ben je een kleine eter, dan kan je met een grote serveerlepel een portie uit de pompoen scheppen.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Dit recept is glutenvrij.
  • Lactosevrij
    De hoeveelheid lactose in feta is verwaarloosbaar. Feta kan dus gegeten worden door de meeste mensen met een lactoseintolerantie. Gebruik voor de geraspte kaas een lactosevrij product, zoals Dilea Emmentaler.
  • Vegan
    Vervang de feta door een grote handvol, grof gehakte pittige zwarte olijven (zoals kalamata). Voor de geraspte kaas kan je je favoriete plantaardige alternatief proberen.
  • Sojavrij
    Het Delhaize vegan kneedgehakt heeft soja als basis en is dus niet geschikt voor mensen met een soja-allergie. Het gehakt en de hamburgers (die je kan stukscheuren tot gehakt) van Beyond zijn echter op erwtenbasis. Je kan hiervoor kiezen als je dit gerecht sojavrij wil houden.
  • Andere aanpassingen
    Je kan de spinazielaag eventueel weglaten en enkel werken met een rijke bolognesesaus, maar ik vind zelf dat de spinazie het gerecht veel interessanter maakt (en uiteraard ook gevarieerder in voedingsstoffen).

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan dit gerecht volledig vooraf voorbereiden, met uitzondering van het gratineren. Hou de geraspte kaas dus achter de hand en strooi die er past op het laatste moment over en plaats ca. 25 minuten in een oven van 180°C.
  • Warm restjes van dit gerecht op in de microgolfoven. Gegratineerde kaas opnieuw opwarmen geeft nooit een geweldig resultaat, maar met de microgolfoven ben je wel het beste af!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

30 reacties

  1. 5 sterren
    Voor de eerste keer een spaghetti pompoen gekocht dankzij jouw recept, ik kreeg die bijna niet doorgesneden, kan ook aan mijn mes liggen:-), maar ik dacht: waar ben ik aan begonnen… De rest van de bereiding was easy, het resultaat verbluffend lekker!! Komt deze week terug op het menu hier. Dankjewel voor dit recept!!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!