Search

Vis met sojasaus uit de oven

Als je aan sojasaus denkt, denk je aan Azië. Ik althans. Zoals er bij ons op elke restauranttafel peper en zout staat, vind je daar steevast soja- en chilisaus om je gerecht mee af te werken. Toch kan je sojasaus ook perfect gebruiken in een Westerse keuken. In deze ovenschotel met courgette, tomaat, spinazie en vis, is de Kikkoman sojasaus een onmisbare smaakmaker. Sojasaus voegt namelijk niet alleen zout maar ook die unieke umami toe, waardoor deze eenvoudige ingrediënten met hun zachte smaken ineens naar een heel andere niveau getild worden.

Kikkoman sojasaus  bevat slechts vier ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. De bijzondere smaak ontstaat na een natuurlijk gistingsproces dat zo’n zes maanden duurt. Kikkoman sojasaus bevat 10 g eiwitten per 100 ml, wat erg veel is. Ik wil je zeker niet aanmoedigen om je eiwitbehoefte in te vullen via sojasaus, maar ik wil je wel het leuke weetje meegeven dat Japanners de kwaliteit van sojasaus onder meer beoordelen op basis van het eiwitgehalte, dat gerelateerd is aan de umamismaak. Kikkoman sojasaus valt daarmee in de hoogste/beste categorie.

Toen Kikkoman me vroeg om een Westers recept voor hen te maken, moest ik niet lang nadenken. Enerzijds omdat Kikkoman dus effectief de sojasaus is die ik altijd gebruik. Anderzijds omdat er me al meteen een recept voor de geest kwam. Dit heerlijke, super eenvoudige, snel-klaar-weinig-afwas gerecht is namelijk mijn vaste go to voor een etentje met vrienden. De basis ontdekte ik jaren geleden in één van de eerste kookboeken van Pascale Naessens: witte vis met tomaat, sojasaus en mosterd. That’s it. Een smakencombinatie die ik erg verrassend en geslaagd vond! Qua lichamelijke en mentale verzadiging zat ik echter niet helemaal op dezelfde golflengte als Pascale 🙂 En zo kwam dit gerecht tot stand. Door een grotere waaier aan ingrediënten te gebruiken, eindigde ik met een ovenschotel die barst van de smaken én texturen.

Ongeveer elke niet-vegetariër die hier kwam eten, kreeg dit gerecht al voorgezet. Het is zo snel klaar, vraagt zo weinig voorbereiding, noch afwas en toch is het een voedzame, lichte en groenterijke maaltijd. Wanneer onze gasten wat klassiekere eters zijn, maak ik er een bakplaat geroosterde krieltjes bij in plaats van witte bonen te gebruiken in het gerecht. Wat meer werk, maar geliefd bij iedereen. Uiteraard is het geen must om aardappeltjes of bonen toe te voegen. Ook zonder is dit gerecht heerlijk. Omdat alle ingrediënten zo licht verteerbaar zijn (lees: voor het grootste deel uit water bestaan), is die extra voor mij echter wel nodig om lang genoeg verzadigd te zijn. Luister vooral naar je eigen lichaam en behoeftes, wat dat betreft!

Karola's Kitchen - Vis met sojasaus uit de oven

Ingrediënten voor 2 grote eters:

2 courgettes
1 el olijfolie
1 tl gedroogde oregano
4 trostomaten
200 g spinazie (= een halve zak)
1 bokaaltje reuze witte bonen
een grote handvol ontpitte groene olijven (natuur of pikant of met look, maakt niet uit)
ca. 300 g stevige witte vis
3 el Kikkoman sojasaus (of Kikkoman sojasaus met verminderd zoutgehalte, indien gewenst – zie tips)
3 el graantjesmosterd

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de courgette in dunne plakjes. Stort deze in een grote ovenschaal en schep om met de olijfolie, oregano, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. (Ik gebruik mijn handen hiervoor, dat is het snelste en meest effectieve.) Verdeel de courgetteplakjes gelijkmatig over de schaal en plaats 20 minuten in de oven.

Snijd intussen de tomaten in plakjes. Spoel de spinazie grondig en zwier droog. Spoel de witte bonen en halveer de olijven. Zet alle ingrediënten klaar.
Maak ook het sausje: vermeng de sojasaus en mosterd tot beide goed verdeeld zijn.
Snijd de vis (indien nodig) in twee porties van ca. 150 g.

Haal de courgetteplakjes uit de oven maar zet de oven niet uit. Verdeel de tomaat gelijkmatig over de courgette en sprenkel de helft van het sausje hier overheen. Verdeel de witte bonen en olijven over de tomaten. Verspreid de spinazie er bovenop. Leg tot slot de stukken vis op de spinazie en lepel het grootste deel van de resterende saus bovenop de vis en druppel een kleine hoeveelheid over de spinazie heen. Plaats 15 minuten in de oven (of tot wanneer de vis gaar is). Serveer meteen en schep het sausje dat zich onderaan in de schotel gevormd heeft rijkelijk over de vis en groenten. Smakelijk!

Tips:

Je kan ook gewone witte bonen gebruiken in dit gerecht, maar ik vind de reuze bonen wel een meerwaarde omdat ze extra beet en textuur geven. Ik gebruikte er van HAK.

Kikkoman heeft een sojasaus met verminderd zoutgehalte, wat interessant kan zijn voor wie een hoge bloeddruk heeft. Toch zou ik je niet aanraden om deze standaard te gebruiken, als je geen problemen hebt met het gebruik van zout. Om de smaak optimaal te houden is het logisch dat er andere ingrediënten worden gebruikt om het lage zoutgehalte op te vangen. Daardoor bevat deze sojasaus wat meer toevoegingen.

Sojasaus bevat gluten. Ben je glutenintolerant, dan kan je de sojasaus vervangen door tamari.

Een vegan versie van dit gerecht kan je maken door de vis (logischerwijs) weg te laten en de schotel te serveren met quinoa of blokjes gebakken tofu.


– Dit recept en deze blogpost kwamen tot stand in samenwerking met Kikkoman –

24 reacties

  1. Suuuuper lekker! Bij mij zag de spinazie er wel maar heel droog en verlept uit, dus ik denk dat ik die volgende keer tussen de courgettes en tomaten steek in plaats van bovenop. Of is dat geen goed idee? Of deed ik iets mis?

    1. Hey Elke, de spinazie droogt bovenaan wat uit, maar als je alles opschept komt het wel mooi samen en slorpt de spinazie opnieuw vocht op. Maar je kan de spinazie ook meteen omscheppen met de courgette en tomaat voor je de vis erop legt. Dat gaat sowieso ook lukken! Dan maak je alleen de courgette en tomaat misschien een beetje kapot.
      En wat vond je van de smaak van de spinazie? Want in principe mag dat initiële uitdrogen dus niet storend zijn op vlak van smaak 🙂

  2. Weeral een toppertje. Zo klaar met de voorbereidingen en de oven doet de rest.
    Dat sausje, wat de heerlijkheid!
    Klaargemaakt zonder witte bonen, maar wel met krieltjes in de oven.

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!