Tijd om het glas te heffen! Op de vakantie, de zomer en de lancering van mijn derde boek, Karola’s Kitchen – Het Kookboek. En dat glas vullen we met deze verfrissende, bruisende nectarinemocktail met een verrassend vleugje basilicum en een accent van citroen. Of dacht je dat het saai zou worden, zo zonder alcohol? 😉
Mocktailuurtje
Misschien val je uit de lucht, misschien kwam je het jaren geleden al te weten, hoe het ook zij, voor wie het nog niet wist: ik drink geen alcohol. Daar worden altijd veel vragen bij gesteld: wat, hoe, waar, wanneer? Dat blijft een beetje vreemd en ongemakkelijk, vind ik. Al begrijp ik het wel: als niet-drinker ben je eerder de uitzondering dan de regel. En dat maakt mensen al eens (soms schaamteloos) nieuwsgierig. Maar net zoals ik het vermijd om veel tekst en uitleg te geven bij gerechten zonder vlees, doe ik dat ook wanneer ik drankjes zonder alcohol serveer. Laat de beleving maar voor zich spreken. Uiteindelijk moet het gewoon smaken, nietwaar?
Een mocktail is zoveel meer dan een ijsthee of limonade. Een goed alcoholvrij aperitief is net zoals een traditionele cocktail een mix van laagjes en smaken, die je stap voor stap ervaart, zonder dat teveel zoetigheid de details van het drankje plat walst. Want, zoals Charles Eames ooit zei: ‘Details are not details, they make the design.’ Dat gaat niet alleen op voor meubels, maar dus ook voor mocktails.
De Belgische fizz
Bijzondere bubbels vormen de bulk en meteen ook het geheim van deze Fizzy nectarine mocktail. Meer bepaald de Yugen Ginger-Lemon Kombucha. Kombucha inderdaad, maar dan niet in rechttoe rechtaan versie. Traditionele kombucha is een drankje dat ontstaat door het fermentatieproces van gezoete thee door azijnzuurbacteriën en gistculturen. Met alle respect voor de zorgvuldige bereiding en de bedreven enthousiastelingen, maar euhm… ik vind de klassieke versie niet te drinken. En ik ben ook niet zo’n superfan van de hele superfood vibe die errond hangt. Waar ik wel fan van ben, is van een lekker en verrassend drankje. En ik kan je zeggen: de Yugen Kombucha stelt niet teleur.
Ik leerde de Yugen Kombucha’s in pre-coronatijden kennen op de Delhaize Product Discovery Days: een boeiend en héél inspirerende expo voor Delhaize filiaalhouders, pers en – joepiejee! – ambassadeurs. Ik raakte aan de praat met Yannick, Chris en Peter, de Gentse oprichters en weigerde beleefd de proevertjes, omdat kombucha mij nu eenmaal echt niet kan bekoren. Gelukkig konden ze me overtuigen hún kombucha toch eens te proberen. Et voila, sinds die dag, intussen een jaar of drie geleden, is Yugen Kombucha een van mijn favoriete aperodrankjes geworden. Het is een licht zoet, licht bitter alternatief voor de frisdranken waar je als niet-alcoholdrinker noodgedwongen naar zou grijpen. En nog een énorm pluspunt: deze bruisende drank bevat geen fosforzuur, in tegenstelling tot frisdranken. Je tandglazuur zal je uiterst dank baar zijn.
In dit recept gebruik ik de Yugen Ginger-Lemon Kombucha, maar ook Grapefruit-Hops, Apple-Mint en Pineapple-Chili zijn verkrijgbaar bij Delhaize, bij de gekoelde dranken. (De Pineapple-Chili proefde ik nog niet, maar de andere zijn stuk voor stuk aanraders!)
Een suikerrandje, of toch zoiets
Je hebt rietjesmocktails en je hebt randjesmocktails. Dit is een randjesmocktail. En met randje bedoel ik een crustarand, zoals dat heet. Met zo’n crustarand kan je veel meer kanten uit dan je zou denken! Denk aan de Nona Isabella, de pompelmoes-tonic die ik een tijdje geleden maakte: daar bestond de rim uit himalayzout, suiker en roze peper. Voor deze Fizzy nectarine mocktail ging ik voor een combinatie van citroenzeste, zoutvlokken en suiker. Niet alleen mooi maar ook een echte meerwaarde voor je smaakbeleving! Santé!
Fizzy nectarinemocktail
Ingrediënten
- 1 citroen
- 1 rijpe nectarine
- 3 basilicumblaadjes + 2 takjes om te garneren
- 1 tl witte kristalsuiker
- 1/2 tl zoutvlokken of fleur de sel
- 2 handenvol crushed ice
- 1 blikje Yügen Kombucha ginger-lemon
Instructies
- Schrob de citroen grondig schoon en rasp er met een fijne rasp de dunne, geel schil af. Zet de citroenzeste opzij.
- Verwijder de pit uit de nectarine, snijd haar in enkele stukken en strort het fruit in een hoge maatbeker. Mix tot een fijne puree met een staafmixer.
- Voeg de 3 basilicumblaadjes bij de nectarinepuree, samen met 2 tl citroensap. (Dat komt ongeveer overeen met het sap van 1/4 kleine citroen.) Zet bij voorkeur 30 minuten (of langer) in de koelkast. (Geen must, wel een aanrader voor de fijnproever!)
- Maak intussen het crustarandje: vemeng de citroenzeste met 1 tl witte kristalsuiker en 1/2 tl zoutvlokken. Wrijf de rand van de glazen in met het stukje uitgeperste citroen en dop de glazen met hun rand in de suiker-zoutmengeling. Zet de glazen opzij in de koelkast.
- Haal na de rusttijd nog één keer kort je staafmixer door de nectarinepuree, zodat de basilicumblaadjes fijngemixt worden. Schep er het crushed ice door.
- Verdeel het nectarine-ijsmengsel over beide glazen. Vul de glazen verder op met de Yügen Kombucha en dompel er een takje basilicum in onder. Serveer meteen!
Santé!
En laat zeker een 5-star rating na als je genoten hebt van dit drankje 😉
Tips & tricks
Producttips:
- De Yugen Ginger-Lemon Kombucha is verkrijgbaar bij Delhaize, bij de gekoelde drankjes.
- Crushed ice kan je bij Delhaize in een grote zak kopen. Heb je geen plaats hiervoor in je diepvriezer (of vind je het stom om ijs te kopen), maak dan zelf wat ijsblokjes, draai deze in een handdoek en klop ze stuk met een hamer.
Bereidingstips:
- Mix de basilicumblaadjes niet meteen door de nectarine. Doe dit kort voor het serveren, zodat ze niet bruin worden.
- Je kan de gepureerde nectarine ook overnacht laten infuseren met de basilicum. In dat geval moet je de basilicumblaadjes niet meer door de nectarine mixen.
Aanpassingstips:
- De basilicumsmaak ik subtiel en past perfect bij de nectarine! (Daar vind ik helemaal niets nieuws mee uit, het is een uitgebreid getest-en-goedgekeurde combinatie, zoals die met aardbei. Is basilicum te avontuurlijk voor jou? Ga dan voor munt of citroenmelisse.
- De Yugen Ginger-Lemon Kombucha is een hoofdrolspeler in deze mocktail en is dus moeilijk te vervangen. Als het van moetens is, kies dan voor een andere ietwat bittere, bruisende drank en zeker niet voor een zoete limonade.
- Buiten het nectarineseizoen kan je ananas (zo’n 150 g) in de plaats gebruiken. Combineer deze met basilicum of tijm en gebruik eventueel de Yugen Pineapple-Chili Kombucha in plaats van de Ginger-Lemon.
Andere mocktailrecepten:
- De Mocktail met komkommer en munt: een superzomerse, niet bruisende cocktail, waarin tabasco voor wat pit zorgt
- De Nona Isabella: een heeeeeerlijke pompelmoes-tonic met een spicy randje van Himalayazout en roze peper
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
14 reacties
Deze avond voor het eerst uitgeprobeerd en zéker voor herhaling vatbaar. Een boeiende combinatie van zoete nectarine, zure citroen, frisse basilicum en pittige gember. Héérlijk!
Oh! Doet me plezier dat het gesmaakt heeft! Dank je voor je fijne reactie 🙂
Super lekkere combinaties ! Bedankt
Heel fijn dat het kon smaken!
Superlekker!
Oh jeej! Dank je voor je reactie!
Opnieuw een geslaagde mocktail! Dankjewel! We hebben ervan genoten 🙂
Wat een smaaksensatie 🤤