Zoeken

Velvet Ruby

Met deze wondermooie Velvet Ruby mocktail maak je iedereen blij. De heerlijke smaken die je erin treft zijn bijzonder maar toch heel toegankelijk. Bloedsinaasappel en granaatappel spelen de hoofdrol, aangevuld met subtiele tonen citroen en salie. NONA Spritz geeft dat unieke extra laagje. En dan het – zoals het heet – cocktailfoam… Fluweelzacht bovenop robijnrood… Velvet Ruby has arrived.

Een mocktailtraditie

Het is al een paar jaar traditie in Karola’s Kitchen om je een nieuwe, bijzondere, feestelijke mocktail voor te zetten. Ik vind het elke keer een geweldig leuke opdracht! Als niet-alcoholdrinker, bleef ik zo vaak in de kou staan op feestjes, wat me genoeg motivatie, inspiratie en vastberadenheid heeft gegeven om jou van eindeloos veel prachtige, heerlijke, alcoholvrije aperitiefjes te voorzien.

Een glamoureuze feestmocktail valt hier intussen niet meer weg te denken bij de feestdagen. Net zoals ovenhapjes en Manhattan Cheesecake (daarover heel binnenkort meer). En stiekem hoop ik dat mijn alcoholvrije creaties ook in andere feestmenu’s een vaste waarde worden. Ik kan je in elk geval met 100% zekerheid garanderen dat je met een Velvet Ruby, Gouden chai-ginger of Appel-cranberry mocktail veel oe’s en aa’s gaat scoren!

Is alcoholvrij alcoholvrij?

Het assortiment aan alcoholvrije dranken is in een paar jaar geëxplodeerd. Dat is iets waar ik heel enthousiast over ben. Het is fantastisch dat mensen die minder willen drinken, dat op een supereenvoudige manier waar kunnen maken, zonder zich neer te moeten leggen bij een bestaan met enkel nog water en frisdrank. Alcoholvrij bier, alcoholvrije wijn, allerlei sterke dranken… Er bestaat voor quasi alles intussen een 0%-alternatief. Het maakt voor veel mensen de drempel enorm laag om de stap te zetten en effectief een positief verschil te maken voor hun gezondheid.

En toch is er ook een minder fraaie kant. In België mag alcoholvrij bier nog 0,5% alcohol bevatten. Voor wijn is dat zelfs 1.2% alcohol (bron, gepubliceerd 3/06/24). Dat is problematisch voor mensen met een (ex-)alcoholverslaving, voor kinderen en tieners en zelfs voor zwangere vrouwen en mensen die achter het stuur kruipen. Los van het alcoholgehalte kan ook puur de smaak van “0%-drank” (maar nu weten we dus dat dat label vaak niet klopt) triggerend zijn voor wie kampt met een alcoholproblematiek. Een zeer belangrijk thema voor me. Je zal me dus nooit een 0%-versies van welke soort alcohol ook zien gebruiken.

Een mocktail is een ervaring

Van Karola’s Kitchen-mocktails kan iedereen meegenieten. Een mocktail is geen gewoon fruitsapje, het is een ervaring. Met veel laagjes, zoals ik het graag noem. Oftewel smaken die je subtiel afzonderlijk proeft, maar die tegelijk ook samenkomen tot iets uniek.

De (echt!) 0%-alcohol spirits van NONA gebruik ik ontzettend graag om dat mysterieuze beetje oomph aan een mocktail toe te voegen. Voor deze Velvet Ruby koos ik voor NONA Spritz, die qua smakenpallet perfect bij dit recept past. Ik maakte er eerder al eindejaarsaperitiefjes mee, namelijk de Winter Spritz en de Appel-cranberry mocktail.

Het oog wil ook wat

Dat van ‘eten met onze ogen’, geldt evenzeer voor drinken. Een bijzonder drankje, verdient een bijzondere look. Dat kan zo simpel zijn als een prachtig glas en een ijsblokje met een speciale vorm, of zo over the top als de Winter Spritz.

Het allerleukste vind ik als de visuele ervaring niet alleen visueel is. Daarom ben ik grote fan van rims (randjes om het glas), zoals bij de Kokos-passievrucht mocktail: ze zien er niet alleen geweldig uit, ze geven je mocktail ook extra textuur én smaak. Bij de Velvet Ruby ging ik voor het eerst eens voor cocktailfoam, oftewel een schuimlaagje: prachtig om naar te kijken, bijzonder om op je lippen en je tong te voelen. Mogelijks heb ik een nieuwe favoriet… Santé!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met NONA –

Velvet Ruby

Deze wondermooie Velvet Ruby is een bijzondere, maar tegelijk toegankelijke mocktail. Bloedsinaasappel en granaatappel spelen de hoofdrol, aangevuld met subtiele tonen citroen en salie. NONA Spritz geeft dat unieke extra laagje. En dan het – zoals het heet – cocktailfoam… Fluweelzacht bovenop robijnrood… Velvet Ruby has arrived.
5 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Aperitief, Mocktail
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

De saliesiroop (optioneel)

  • 75 g suiker
  • 75 g water
  • 10 g salieblaadjes

De mocktails

  • 100 ml granaatappelsap
  • 100 ml bloedsinaasappelsap
  • 1/4 citroen het sap
  • 3 el NONA Spritz
  • 1 el saliesiroop optioneel
  • 4 el aquafaba (kikkererwtenvocht, vertrouw mij) of eiwit
  • 200 ml ginger beer of ginger ale

De afwerking

  • 2 blaadjes salie
  • enkele granaatappelitjes optioneel
  • eetbare goudschilfers optioneel

Instructies
 

De saliesiroop

  • Doe de suiker en het water in een klein steelpannetje. Hou 2 blaadjes salie apart voor de afwerking en knijp eens goed in het overige bosje zodat de blaadjes kneuzen. Voeg bij het suikerwater en verwarm het mengsel op een laag vuur. Roer voortdurend tot de suiker is opgelost. Laat zo'n 5 minuten op een zacht vuurtje staan, onder regelmatig roeren.
  • Zet het vuur uit en laat de salie nog minstens een uur trekken en de siroop afkoelen.

De mocktails

  • Neem een grote bokaal (of gebruik een cocktailshaker) die je goed kan afsluiten. Schenk het granaatappel-, bloedsinaasappel- en citroensap, de NONA Spritz, saliesiroop en aquafaba in de bokaal. (Zorg ervoor dat er uiteindelijk nog voldoende ruimte boven de vloeistof is! Dat is essentieel om bij het shaken het schuimlaagje te krijgen.) Sluit de bokaal en schud 1 minuut stevig.
  • Verdeel het mengsel over de glazen (niet tot aan de rand). Schenk er het ginger beer bij en werk af met een blaadje salie, enkele granaatappelpitjes en eventueel de eetbare goudschilfers. Serveer meteen (maar stressen hoeft niet, het schuimlaagje blijft heel lang intact).

Velvet Ruby: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Saliesiroop: Met de hoeveelheden die in het recept staan, hou je ruim 3 eetlepels saliesiroop over, voldoende voor 6 Velvet Ruby’s dus.
  • Granaatappel- en bloedsinaasappelsap: Deze zijn verkrijgbaar van verschillende merken. Ik koos voor die van het huismerk van Delhaize, te vinden in de koelafdeling, bij de smoothies en sapjes. Als je de Ragout met groenten maakt, weet je al wat gedaan met het overschot granaatappelsap 🙂
  • NONA Spritz: Je vindt NONA Spritz via de NONA-webshop, maar ook bij Delhaize, Colruyt, Spar… Ik gebruikte NONA Spritz al eerder, in de Winter Spritz, Appel-cranberry mocktail en de Strawberry Spritz (uit Kleur op tafel).
    T.e.m. 28/02/2025 krijg je in de NONA-webshop met de code KAROLA10 10% korting op je bestelling, vanaf € 29,90! (Niet cumuleerbaar met andere kortingen.)
  • Aquafaba: Dit is het vocht dat in een blik kikkererwten zit. Als je er niet mee bekend bent, kan dit heel onsmakelijk klinken, maar het is een goedje waar in de plantaardige keuken vaak mee gewerkt wordt als alternatief voor eiwit. Ik gebruikte het zelf ook al, onder meer in de Kokos-banaanrotsjes uit Het kookboek. Cocktailfoam wordt in het klassieke cocktailwereldje gemaakt met rauw eiwit. Ook al ben ik niet vegan, ik vind het idee dat er rauw eiwit in mijn drankje zit bijzonder onaangenaam. Aquafaba is een fantastisch, goedkoop, ecologisch, diervriendelijk alternatief. De blikken met het meeste aquafaba in zijn die van het Delhaize-huismerk. (Neem in dit geval zeker geen blikjes van Bonduelle of Hak, die bevatten amper vocht.) De overgebleven kikkererwten kan je invriezen en verwerken in een gerecht. Ook aquafaba kan je trouwens invriezen.
  • Ginger beer: Als je zou gaan zoeken: deze frisdrank staat – althans waar ik ga winkelen – bij de sterke drank. Duidelijk bedoeld om er cocktails mee te maken dus, hoewel dit ook erg lekker is op zichzelf!
  • Goudschilfers: Ik vond deze eetbare gouden schilfertjes bij Baktotaal.nl.

Aanpassingen

  • Zonder bubbels: Niet iedereen kan een bruisend drankje goed verdragen. Deze mocktail is gelukkig ook erg lekker zonder het ginger beer. (Persoonlijk vind ik het ginger beer wel een meerwaarde: het maakt de Velvet Ruby net nog een tikkeltje specialer.)
  • Saliesiroop: De saliesmaak is erg subtiel. Als salie echt je ding niet is en als je het niet vertrouwt, kan je dit gewoon weglaten. Je kan de Velvet Ruby dan afwerken met een plukje rozemarijn, als je dat wenst.
  • Aquafaba: Je kan ook eiwit gebruiken in plaats van aquafaba. Neem in dat geval gewoon dezelfde hoeveelheid als voor de aquafaba.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Zorg ervoor dat het granaatappel- en bloedsinaasappelsap en het ginger beer gekoeld zijn.
  • Je kan de saliesiroop vooraf bereiden en 4 à 5 dagen bewaren in de koelkast.
  • Je kan alle ingrediënten voor de Velvet Ruby (exclusief het ginger beer) vooraf samenvoegen in een grote bokaal. Schud nog niet! Doe dat pas last-minute.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Nona –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

32 reacties

  1. 5 sterren
    Deze al twee keer gemaakt op een doordeweekse avond omdat we toch alles in huis hadden. Ik vind het fijn dat we zo niet automatisch naar iets alcoholisch grijpen, en toch het gevoel hebben iets feestelijks/ ‘verwennerigs’ te kunnen drinken. Zeer lekker!

  2. Wat een recept. Superlekker en makkelijk te maken met een lichte inspanning voor de saliesiroop. De smaak en textuur, ik kan over deze mocktail dromen!
    Vraagje: hoe lang zou de saliesiroop houdbaar zijn?

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!