Een smoothie-recept op Karola’s Kitchen. Wie had gedacht dat we dit ooit zouden meemaken? Ik niet in elk geval 😉 Maar tijden en behoeftes veranderen: Isaac is een peuter en eist tijd op zoals peuters dat (mogen) doen. En het is hier daarenboven ook nog eens suuuperdruk. Tijd om rustig te ontbijten met een met precisie bereide yoghurt-haver-fruitkom is er eenvoudigweg niet meer. Wat niet wegneemt dat ik wél behoefte heb aan voedingsstoffen en energie ’s ochtends. Een ultra praktisch ontbijtrecept drong zich dus op. Zie hier het resultaat: drie voedzame ontbijtsmoothies! En yes, het spreekt voor zich: deze smoothies zijn LEKKER! Voor elk wat wils: een toegankelijke banaan-bessen combinatie, een fluweelzachte avocado variant en een exemplaar voor de chocoladeliefhebbers. En zei ik al dat er mogelijks sprake is van verborgen groenten?
Is een smoothie een goed ontbijt?
Eén van de vragen die me al jaar en dag het vaakst gesteld worden: ‘Zijn smoothies gezond?’ Laat me beginnen met je te vertellen dat geen enkel voedingsmiddel op zich gezond of ongezond kan zijn. Geen enkel voedingsmiddel, geen enkele individuele maaltijd zelfs, is in staat om jou plotsklaps ziek of ongezonder te maken. Enkel eetpatronen kunnen gezond of ongezond zijn. Laten we de vraag dus herformuleren: ‘Zijn smoothies voedzaam?’
Het antwoord is – hoe kan het ook anders – genuanceerd. Alles hangt namelijk af van de ingrediënten van de smoothie en hoe het drankje ingezet wordt. Of is het eten? Dát is alvast een eerste veelvoorkomend probleem met smoothies: mensen consumeren ze vaak als drankjes terwijl smoothies in veel gevallen eigenlijk eten zijn, gezien de ruime hoeveelheden fruit en groente die erin gaan, vaak aangevuld met bijvoorbeeld (plantaardige) melk of yoghurt. Wat deze smoothies betreft wil ik er alvast geen twijfel over laten bestaan: dit zijn échte ontbijtjes!
Ik heb deze voedzame ontbijtsmoothies precies zo bedacht dat ze voldoende nutriënten aanleveren en verzadigend zijn, door niet enkel fruit en groente te gebruiken, maar ook onder meer pindakaas, avocado en een plantaardig alternatief voor Griekse yoghurt, met een hoog eiwitgehalte.
De bessen-havermoutsmoothie en de cacao-rode-bietensmoothie bevatten ook een mooie hoeveelheid vezels, dankzij de havermout, het lijnzaad of de pindakaas. Zaken die je gerust ook aan de avocado-spinaziesmoothie kan toevoegen! (Ik deed dat bewust niet om drie heel verscheiden smoothies te creëren, zodat iedereen – met al zijn/haar verschillende eetvoorkeuren – alvast een recept naar wens vindt.) Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat smoothies niet optimaal zijn als vezelleveranciers, omdat je een deel van de vezels in het fruit en de groenten stuk mixt. Dat hoeft echter geenszins te betekenen dat smoothies geen geschikt ontbijt zijn! Met deze ontbijtsmoothies voorzie je je lichaam van vitaminen, mineralen en macronutriënten en dat terwijl het geen tijd, noch moeite vraagt om ze te bereiden en ze ideaal zijn om onderweg of reeds ready-set-go aan je laptop van te genieten.
Next level plant-based: vol en halfvol
Als basis voor deze ontbijtsmoothies gebruikte ik de nieuwste creatie van Alpro: Alpro Not MLK, een plantaardige drink op basis van haver, verkrijgbaar in een halfvolle en volle variant, met een vetgehalte van respectievelijk 1,8% en 3,5%. Die opsplitsing, alsook de naam Not MLK maakt de missie van dit nieuwe project van Alpro heel erg duidelijk: tegemoetkomen aan de wensen en verwachtingen van de koemelkliefhebbers en ook hen mee op de kar krijgen om vaker voor plantaardig te kiezen. Goed voor de dieren, goed voor onze planeet. What’s not to like?
Zelf gebruik ik de halfvolle variant het liefste, omwille van het wat lagere caloriegehalte en de smaak. Maar als Isaac meedrinkt van de smoothies kies ik voor de Alpro Not MLK 3,5%. Het hogere vetgehalte is in dit geval namelijk een zeer gewenste zaak! Jonge kinderen hebben veel vetten nodig voor de hersenontwikkeling en om te groeien en Vlaamse jonge kinderen krijgen er – in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten – vaak eerder te weinig dan teveel van binnen.
Nog enkele belangrijke zaken waar een goed plantaardig alternatief voor koemelk aan moet voldoen:
- Werd er calcium en vitamine B12 toegevoegd? Check en check, voor deze Alpro Not MLK!
- Is het suikergehalte niet te hoog? Met 0 g suiker per 100 ml lijkt het antwoord op deze vraag ook meteen gegeven 🙂
Kan je een smoothie op voorhand maken?
Ook al kan je een smoothie perfect vooraf maken, ik raad het toch af. Doordat je de cellen van de groenten en het fruit stuk mixt, komen de vitaminen vrij en worden ze niet meer beschermd door de celmembranen. De vitamines worden hierdoor een stuk gevoeliger. Met andere woorden: ze gaan sneller stuk. Je drinkt een smoothie dus het beste zo snel mogelijk na de bereiding. Hetzelfde geldt trouwens voor juices.
Smoothies die bereid worden in een industriële setting zullen meestal minder snel hun vitamines verliezen, omdat er anti-oxidanten aan de smoothie of het sapje toegevoegd worden of andere bewaartechnieken gebruikt worden. Maar vers van de pers is dus het beste als je zoveel mogelijk nutriënten wil opnemen! Normaal gesproken val ik niet over een vitamine meer of minder, maar – zoals ik al zei – dit zijn ONTBIJTsmoothies, handige vormen voor die toch wel belangrijke maaltijd. Brandstof om je op gang te brengen. Vandaar dat ik het toch de moeite vind om het even te vermelden. Maar aangezien deze smoothies op een paar minuten klaar voor genot zijn, zie ik niet direct problemen met deze eigenschap 😉 Smakelijk!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –
Smoothie met bessen en havermout
Benodigdheden
- blender (of krachtige staafmixer)
Ingrediënten
- 70 g blauwe bessen en/of bramen (vers of diepgevroren)
- 1/2 heel rijpe banaan (of 50 g appelmoes)
- 2 el havermout glutenvrij als je intolerant bent
- 1 tl lijnzaad
- 75 g Alpro Greek Style Nature
- 150 ml Alpro Not MLK halfvol
- 60 g gestoomde bloemkoolroosjes (optioneel)
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot je een gladde smoothie hebt. Serveer meteen!
Smoothie met avocado en spinazie
Benodigdheden
- blender (of krachtige staafmixer)
Ingrediënten
- 1/2 rijpe avocado
- 1 kleine rijpe peer (ca. 150 g)
- 1 grote handvol bladspinazie (ca. 60 g)
- 50 g Alpro Greek Style Nature
- 150 ml Alpro NOT MLK
- 1/4 à 1/2 citroen het sap
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot je een gladde smoothie hebt. Voeg eventueel extra citroensap toe, naar smaak. Serveer meteen.
Cacao-rode-bietsmoothie
Benodigdheden
- blender (of krachtige staafmixer)
Ingrediënten
- 2 kleine voorgekookte rode bieten (ca. 100 g)
- 1/2 heel rijpe banaan (of 50 g appelmoes)
- 1 volle tl pindakaas
- 1 à 1 1/2 el ongezoet cacaopoeder naar smaak
- 75 g Alpro Greek Style Nature
- 125 ml Alpro Not MLK halfvol
- 1/2 tl ahornsiroop of meer of minder naar smaak
Instructies
- Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot je een gladde smoothie hebt. Serveer meteen!
Tips & tricks
Bereidingstips
- Ik ben zelf grote fan van de KitchenAid K400 blender: een heel krachtige motor, compact en mooi om naar te kijken. Maar ook met een minder krachtige blender kan je deze smoothies perfect maken. (Op de pagina Mijn Keuken Must-Haves lees je meer over mijn favoriete grote en kleine keukenhulpjes.)
- Geen zin om spinazie te staan spoelen ’s ochtends? Doe het de avond voordien of koop een zak gebruiksklare spinazie.
Aanpassingen
- Ik vertelde het in de inleiding al, maar voor wie erover zou hebben gekeken: je kan wat spelen met de voedingswaarden en verzadigingsgraad van deze smoothies, naargelang je behoeftes.
- Ik maakte bewust, om elk type eter op z’n minst één recept te kunnen aanbieden, twee smoothies zonder havermout. Maar door wel wat van dit graan toe te voegen aan de avocado – en cacao-smoothies, kan je ze bijvoorbeeld naar je eigen wensen meer verzadigend maken.
- Ook pindakaas en andere notenpasta kan je er naar behoefte bijdoen, want door het hoge eiwit- en vetgehalte is dit ook een ingrediënt dat de honger goed kan stillen.
- Ik koos in elke smoothie voor Alpro Greek Style Nature, een plantaardig alternatief voor Griekse yoghurt, met een relatief hoog eiwitgehalte. Het voordeel van deze Alpro Greek Style is dat deze van nature al vrij zoet smaakt. Als je voor een dierlijke Griekse yoghurt zou gaan, zal je vermoedelijk wat moeten bijzoeten, omdat die zuurder smaakt.
Bewaren
- Een pakje voorgekookte rode bieten maak je doorgaans niet in één keer op. Je kan de bietjes enkele dagen bewaren in de koelkast, in een goed afgesloten doos. Je kan ze ook perfect invriezen voor een volgende smoothie. (Met een krachtige blender, zoals de KitchenAid K400 kan je diepgevroren bieten rechtstreeks mee blenden.)
Je kan de overschot voorgekookte rode bieten ook verwerken in een groentespread: probeer zeker eens de Rode bietenhummus.
Andere snelle ontbijtsuggesties
- De Snelle banaanpannenkoekjes en mijn Banana bread kan je invriezen. Nog even ontdooien in de microgolfoven of broodrooster ’s ochtends (of ’s avonds uit de vriezer halen) en je hebt een ontbijtje klaar!
- Ook in mijn nieuwe boek Karola’s Kitchen – Het kookboek vind je enkele snelle ontbijtrecepten, zoals bijvoorbeeld de Carrot cake overnight oats en een Ontbijtcake.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
58 reacties
Ik heb de bessensmoothie met havermout gemaakt. Wel de bloemkool vervangen door rood fruit. Amai, ik dacht een lichte smoothies voor het sporten, maar ik ben echt goed gevuld. Heel lekker en verzadigend! Ideaal voor het sporten in de ochtend.