Search

Granola met kokos, ananas en pistache

Onlangs polste ik op Instagram even of jullie zin hadden in een nieuw granola-recept en de reacties waren overweldigend duidelijk: JA! Er staan al twee granola’s op de blog: de feestelijke, zoete Appeltaartgranola en de meer alledaagse (lees: minder vet en minder toegevoegde zoetigheid) Karola’s granola. Ik kon jullie dus geen ongelijk geven: een derde recept zou niet misstaan. Zelf grijp ik bij het ontbijt nochtans vaker naar havermout en/of mijn Ontbijtmix van zaden en noten. Manlief is hier de granola-eter en de varianten uit de supermarkt kunnen hem absoluut niet bekoren: te zoet, teveel rozijnen, te weinig noten … I can feel his pain. Om hem én jullie te plezieren: zie hier een gloednieuw recept! Bovendien ook ideaal om cadeau te geven tijdens de aankomende feestperiode. Een mooi gerecycleerd bokaaltje met verse granola is zowat hét beste geschenkje dat je een gastvrouw of -heer kan geven, als je ’t mij vraagt. (Nog meer ideetjes voor zelfgemaakt eetbare geschenkjes vind je in de blogpost: 5 eetbare cadeautjes.)

Volgens sommige bronnen vraagt granola niet echt om een recept. Gewoon allerlei noten, pitten, granen en gedroogd fruit samen gooien en hopla: klaar! Ik ben het daar toch niet echt mee eens. Ook al is elke willekeurig samengestelde granola inderdaad lekker, bepaalde smaakcombinaties werken toch beter dan andere. Hier ging ik voor drie hoofdingrediënten die geweldig goed samen passen: kokos, ananas en pistache. De kokos voegde ik toe in twee soorten: fijne kokosrasp en grove kokosschilfers. Een goede granola vraagt namelijk om voldoende textuur en beet. De gedroogde, ongesuikerde ananasschijven van Delhaize nemen in dit recept de plaats in van rozijnen. Meer zelfs: deze ananasschijven vormden de inspiratiebron van deze granola. Behalve de klassiekers als abrikozen, vijgen en dergelijke is het geen evidentie om gedroogd fruit te vinden waar geen suiker aan werd toegevoegd. Bij Delhaize vind je zowel gedroogde ananas als mango in een ongesuikerde versie. Niet alleen top in deze granola maar ook als naturel snoepgoed: superzoet door de natuurlijke fruitsuikers en je kan er lekker lang op kauwen, dankzij de kleverige textuur. Als tweede zoetmaker koos ik voor gojibessen omwille van de geparfumeerde smaak en hun felrode kleur. (Het oog wil ook wat hè.) Je kan deze gerust vervangen door de gedroogde mango, als gojibessen niet zo je ding zijn. Door wat gember en kardemom toe te voegen laat je de smaak van het gedroogde fruit helemaal tot zijn recht komen. Deze specerijen geven de granola bovendien de nodige kick én voegen in één klap ook nog wat extra ontstekingsremmende bioactieve stoffen toe.

Karola's Kitchen - Granola met kokos, ananas en pistacheOm de aangeboden voedingsstoffen in dit ontbijtje zo gevarieerd mogelijk te maken, gebruikte ik twee graansoorten: haver en spelt. Beide zijn niet alleen leveranciers van trage, voedzame koolhydraten, ze bevatten ook een groot aandeel eiwitten (ruim 13%). Door twee graansoorten te kiezen, lever je meer verschillende eiwitten aan wat een goede zaak is, in het bijzonder voor wie vaak plantaardig eet. (Meer precies verhoog je het aanbod aan aminozuren, maar dat is wat complex om in een korte blogpost uit te leggen. In mijn tweede boek Karola’s Kitchen – elke dag gewoon gezond kan je hierover veel meer terugvinden!)

Om de noten, zaden en granen lekker krokant en smaakvol te bakken, kan je vet- en eventueel zoetstof gebruiken, zoals je wellicht niet ontgaan is als je de Appeltaartgranola of Karola’s granola al eens klaarmaakte. Maar er bestaat nog een andere manier: ook aquafaba is namelijk een prima ‘bakstof’! Aquafaba is een mooiere, alternatieve benaming voor het weinig appetijtelijk klinkende ‘kikkererwtenvocht’. Het wordt in de plantaardige keuken gebruikt als vervanger voor kippeneiwit omdat je er ook spierwitte, stijve pieken van kan kloppen. Als je aan de slag gaat met aquafaba is het uitzoeken van kwalitatieve gekookte kikkererwten een must. Heel wat merken voegen namelijk conserveermiddelen en/of verdikkingsmiddelen toe aan hun product, zoals ik eerder al vertelde in het recept voor Falafel uit de oven met kruidige groenten. Als je dat vocht weggiet en de kikkererwten goed spoelt, is dat niet per se een probleem. Maar als je het vocht zelf in een recept gebruikt, is het natuurlijk niet echt gewenst dat er toegevoegde synthetische stoffen in zitten. De bio kikkererwten van Delhaize bevatten geen additieven en zijn dus ideaal. Aquafaba stijf kloppen is trouwens zo eenvoudig als eiwit tot schuim omvormen. Laat je er dus niet door intimideren als je het nog nooit hebt uitgeprobeerd!

Karola's Kitchen - Granola met kokos, ananas en pistache

Ingrediënten voor één grote voorraadpot:

200 g blanke amandelen (= amandelen zonder velletje)
150 g cashewnoten
120 g ongezouten, gepelde pistachenoten
100 g pompoenpitten
100 g zonnebloempitten
150 g havervlokken (dit is niet hetzelfde als havermout, havervlokken zijn grover van textuur)
100 g speltvlokken
1 ½ tl gemalen gedroogde gember
½ tl gemalen kardemom
het vocht van 1 bokaal kikkererwten (= aquafaba – zie inleiding)
1 tl steviapoeder (optioneel – zie tips)
50 g kokosrasp (= fijne kokosschilfers)
50 g kokosschilfers (= grote kokosschilfers)
100 g gedroogde ananas (ongesuikerd)
50 g gojibessen (of gedroogde, ongesuikerde mango)

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Hak de amandelen, cashews en pistaches grof. Schep ze om met de pompoen- en zonnebloempitten, de haver- en speltvlokken en de gedroogde kruiden.

Giet de kikkererwten af en vang het vocht op. Klop het met behulp van een elektrische mixer tot stijve, witte pieken (die er net zo uitzien als die van opgeklopt kippeneiwit). Voeg het steviapoeder toe en klop opnieuw, gedurende maximaal een halve minuut.
Schep de aquafaba voorzichtig onder het mengsel van noten, pitten en granen tot alles gelijkmatig verdeeld is.

Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en verspreid het mengsel hierover. Plaats in totaal 25 à 30 minuten in de oven. Schep alles elke 10 minuten goed om. Voeg na de eerste 10 minuten de kokosrasp en kokoschips toe. (Hou de granola naar het einde van de baktijd toe goed in de gaten, zodat deze niet te donker kleurt. De baktijd is namelijk afhankelijk van het type en de grootte van je oven.)

Knip intussen de gedroogde ananasschijven in kleine stukjes. (Je kan uiteraard ook een mes gebruiken, maar ik vind een schaar hiervoor veel handiger.) Hak de gojibessen grof.

Haal de granola uit de oven en laat deze volledig afkoelen op de bakplaten. Van zodra de granola niet meer heel heet is, kan je de ananas en bessen toevoegen. In een luchtdichte bokaal blijft dit lekkere ontbijt ruim een maand goed.

Tips:

Ongezouten, gepelde pistachenoten zijn duur. Ik vind hun smaak uniek en bijzonder, maar als de prijs je toch wat afschrikt, vervang ze dan door paranoten (= brazielnoten) of extra cashews en amandelen. (Pecan- en hazelnoten kunnen ook, maar hun uitgesproken smaak gaat snel die van die ananas en kokos overheersen, vind ik. Walnoten vermijd je beter omdat de walnootolie, aanwezig in de noten, heel snel ranzig wordt bij verhitting wat de smaak niet ten goede komt en de voedingswaarde grotendeels vernietigt.)

Waarom ik zo graag stevia gebruik, lees je in de blogpost Stevia, mijn favoriete suikervervanger. Ik gebruik het echter steeds in kleine hoeveelheden, zo ook hier. Het maakt de granola niet echt opvallend zoeter maar laat de zoetigheid van het gedroogde fruit gewoon net iets beter uitkomen. Je kan de stevia vervangen door bijvoorbeeld 1 eetlepel ahornsiroop of kokosbloesemsuiker. Of meer uiteraard, als je wel van een zoete granola houdt. Dit granola-recept bevat echter geen enkele toegevoegde suiker (zelfs het gedroogde fruit is helemaal naturel). Als je echter een siroop of korrelsuiker gebruikt, geldt dat uiteraard niet meer.

Gebruik de kikkererwten bijvoorbeeld in de Warme bloemkoolsalade met kikkererwten en een amandelsausje, de Chickpea tikka masala of het Marokkaans stoofpotje. Als je ze niet meteen op het menu kan zetten, vries ze dan in.


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden met het oog op verspreiding, in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

 

16 reacties

  1. Fantastisch, een granola met ananas. Over originaliteit gesproken, bedankt voor het recept en de tips ivm aquafaba!
    Ik hoorde recent over de gratis app ‘Yuka’ waarmee je barcodes van voeding kan inscannen. Het resultaat is een score obv toegevoegde additieven, suiker etc Benieuwd of jij die ook kent/gebruikt?
    Groetjes en keep up the good work!

    1. Hoi Charlotte, die app ken ik inderdaad en ik gebruik ‘m vaak voor verzorgingsproducten (zoals shampoo en make up en bodylotion en zo) maar nooit voor voeding. Ik interpreteer liever zelf de voedingswaardentabel en ingrediëntenlijst dan te vertrouwen op een geautomatiseerd logaritme 😉 Net zoals de Nutri-Score geeft de Yuka-app zeker een goede indicatie maar het systeem heeft ook gebreken. (Over de Nutri-Score leg ik deze uitgebreid uit in mijn tweede boek.) Omdat ik van verzorgingsproducten helemaal niets af weet, leg ik mijn lot daar wel in handen van de app 🙂

  2. Hallo Karola
    In veel van je gerechten maak je gebruik van havermout. Nu heb ik de pech intolerant te zijn voor oa havermout. Heb ook de glutenvrije geprobeerd.Krijg enorm kramp in mn darmen en een opgezette buik. Ook boekweitvlokken en speltvlokken brachten geen verlichting. De reactie is wel minder maar niet voldoende. Heb je nog opties om te proberen ter vervanging. Wil natuurlijk ook graag genieten van je crumbles en cakejes.

    1. Hoi Roos, ik ben inderdaad een grote havermout-fan, om allerlei redenen 🙂 Het wordt wel een moeilijke zoektocht, lijkt me, als ook boekweit en glutenvrije havermout geen opties zijn. Dan zijn het dus duidelijk niet de gluten die je last bezorgen. Zouden het de vezels kunnen zijn? Vezels zijn erg gezond, maar er zijn wel meer mensen die krampen en/of een opgeblazen gevoel krijgen door vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken. Heb je ook last als je peulvruchten gebruikt? Zo niet, dan kan je altijd aan het experimenteren gaan met kikkererwten en -linzenmeel. Als peulvruchten je ook weinig goed doen, dan zou ik voor rijstmeel gaan. Wit rijstmeel bevat geen gluten en relatief weinig vezels. Je vindt het in natuurvoedingswinkels en bio-winkels. Kokosmeel is een andere optie, maar dat bevat minder koolhydraten, waardoor het zich in gebak ook heel anders gaat gedragen. Laat gerust weten hoe je experimenten uitdraaien! Hopelijk komt er iets uit de bus 🙂

        1. Hoi Marianne, hennepzaad en havermout hebben een heel andere samenstelling en zijn dus in principe niet echt vervangers van elkaar. Hennep is een zaad en heeft dus een hoog gehalte aan voedzame vetten terwijl haver een graan is en daarom rijk is aan trage koolhydraten. Beide leveren ze een mooie portie eiwitten. Nu, als het je gewoon om de smaak te doen is en je vindt die hennepzaadjes lekkerder, doe dan maar lekker je eigen ding uiteraard 🙂

  3. Hoi Roos,

    Ik werk zelf in een natuurvoedingswinkel en kreeg overlaatst iemand met gelijksoortige klachten.

    Heb je al eens gierstvlokken/maisvlokken/rijstvlokken/quinoavlokkrn geprobeerd? Dit zijn misschien goede alternatieven?

    Groetjes Jolien

  4. Zou je de granen en noten ook kunnen voorweken om de fytase te activeren? Ik eet veel granen en peulen en week dus alles voor om geen hinder te ondervinden van fytinezuur.

    1. Nee, ik denk dat je dan nooit een krokant effect krijgt 🙂

      (Aan wie meeleest: noten en granen weken is zeker geen must!! Maar iedereen moet vooral zijn eigen ding doen, dus daar geef ik geen mening over :))

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!