Search

Ontbijtmix van zaden en noten

Wat is er zo bijzonder aan zaden?

Zaden en pitten geven een heerlijke crunch aan je yoghurtontbijt. Tegelijkertijd zorgen ze voor heel wat voedzame nutriënten. Het zijn voornamelijk leveranciers van gezonde vetten, eiwitten en vezels. Energie, bouwstoffen en beschermende stoffen dus! De ene soort heeft al meer smaak dan de andere, waardoor het even zoeken was om een echt lekkere ontbijtcombinatie te vinden. Maar de aanhouder wint 🙂

Zelf gebruik ik deze zadenmix graag als topping voor een kom met yoghurt, havermout en fruit. Door havermout door de yoghurt te roeren, heb ik duidelijk een meer verzadigd gevoel. Haver is een graan en bevat dus, in tegenstelling tot zaden en pitten, een flinke portie trage koolhydraten. Deze zorgen voor energie en verzadiging en zijn ideaal om de dag mee te starten.

Mijn ontbijt

Mijn ontbijt bestaat uit twee tot drie porties fruit (in totaal zo’n 200 à 250 gram), zo’n 150 g yoghurt natuur (plantaardig of dierlijk), enkele eetlepels havermout en een grote eetlepel van mijn zadenmix. Elke fruitsoort kan dienen om een fruitslaatje mee te maken: peren, aardbeien, kaki’s, bananen, appels, bosbessen, granaatappelpitjes.

Het recept voor mijn ontbijtzadenmix is amper een recept te noemen. ’t Is gewoon alles samen gooien in een bewaarpot en je zit goed voor een maand of twee.

Ingrediënten voor één grote pot:

200 g pompoenpitten
200 g zonnebloempitten
200 g gebroken lijnzaad
200 g geroosterd sesamzaad
200 g chiazaad
200 g noten, grof gehakt (ik neem een handjevol van alles wat ik in huis heb)
30 g nigellazaad

  • NIGELLAZAAD
    Ik heb een tijdje gezocht naar mijn favoriete samenstelling en ik denk dat ik er nu wel ongeveer ben. Het nigellazaad ontdekte ik in Cyprus, maar je kan het hier ook vinden in de betere Turkse winkels of online. Het geeft enorm veel smaak (wat kruidig en oosters): 30 g op zo’n grote hoeveelheid andere zaden en noten volstaat om mijn mix die finishing touch te geven. Ik gebruik dit zaadje ook in mijn mediterrane zadencrackers.
  • LIJNZAAD
    Kies zeker voor gebroken lijnzaad en niet voor de intacte versie. Dit zaadje heeft namelijk een erg stevig schilletje dat de reis doorheen je spijsverteringsstelsel vaak wonderwel doorstaat. Zo kan je lichaam natuurlijk veel minder profiteren van de grote hoeveelheden omega-3-vetzuren die lijnzaadjes bevatten.
  • CHIAZAAD
    Het mysterieuze chiazaad, dat je tegenwoordig ook in de meeste supermarkten vindt, maakt ook deel uit van mijn mix. Dit momenteel ontzettend populaire minizaadje wordt bestempeld als superfood: een bom aan vitaminen, mineralen en omega-3-vetzuren. Er worden dan ook tal van gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, de ene al meer bewezen dan de andere. Ik ben nogal sceptisch wat al die wondereigenschappen betreft, maar wat je wél al meteen merkt als het zaadje zich vermengt met het vocht van de yoghurt, is dat het opzwelt. En dat zorgt er nu net voor dat je veel sneller een verzadigd en voldaan gevoel hebt.

Hoe zit het met de calorieën?

Mijn ontbijtzadenmix is niet echt een light zaak. 30 g bevat gemiddeld 170 kcal, wat meer is dan eenzelfde portie Special K (goed voor zo’n 115 kcal) of muesli (130 tot 140 kcal). Maar die calorieën leveren zoveel echt waardevolle bestanddelen, in tegenstelling tot deze die je naar binnen speelt met bijvoorbeeld die zogezegd lichte en gezonde cornflakes- en crueslitoestanden. Meer dan de moeite waard dus.

45 reacties

  1. Beste,
    gebroken lijnzaad gebruik je best niet als je het in je zaadmengeling voorraad doet. Lijnzaad bestaat voor een groot deel uit olie, olie oxideert snel en wordt ranzig. vandaar koopje best geen gebroken lijnzaad. Ik breek de zadenmengeling kort, met een koffiemolen, net voor ik ze bij het fruit giet, dan voorkom je dit probleem.

  2. Beste Karolien

    Ik heb wat moeite met het vinden van de juiste yoghurt. Pure magere yoghurt, ongesuikerd (bv. merk Everyday) krijg ik echt niet binnen, net zoals de griekse variant. Wanneer ik naar de (alpro) sojavariant kijk (mijn vriend is lactose-intolerant), vrees ik elke keer dat er teveel suiker aan toegevoegd werd en koop ik deze niet. Welke yoghurt eet jij (het vaakst)? Is de alpro soya-natuur een ‘gezonde’ variant? Of beter niet dagelijks consumeren?

    Groetjes
    Olivia

  3. Hey, zo fijn om dit te lezen!
    Ik wil graag nog iets toevoegen aan info over komijnzaad.
    Dat zaad is een wonder op zich. Geneest zelfs kanker. Uiteraard in de juiste combinatie en met de juiste manier van eten en leven. Het heeft geen zin je vol te stouwen met rommel en daarbij komijnzaad of iets anders te nemen of je lichaamsproblemen op te lossen. De latijnse benaming is Nigella Sativa . Er wordt daar trouwens decennia lang wereldwijd onderzoek naar gedaan.

  4. Hoi,
    Ik vroeg mij af of die zonnebloempitten dan met schil enal in de mix gaan? Of kan je die ergens zonder schil kopen?
    Met schil heb ik precies altijd “splinters” als ik er op bijt, wat mij ook niet echt gezond lijkt voor de darmen, dus heb ze er toch maar uit gelaten..
    Groetjes Caroline

    1. Hoi Caroline
      De zonnebloempitjes zijn er zonder schil. Die kan je zo gepeld kopen in supermarkten en ook bij de Turk of op de markt. De schil is niet eetbaar/verteerbaar, dus die moet je zeker niet opeten!
      Groetjes

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!