Deze Salade van geroosterde pompoen met kamut, boerenkool en feta zal in geen geval de prijs voor kortste titel winnen, maar misschien wel die van mijn favoriete salade op de blog. Grote woorden, ik weet het, maar deze salade heeft werkelijk álles waar ik van hou. Een rijkdom aan (lievelings)groenten, heerlijke geroosterde smaken, warme specerijen, zoute feta-accenten, crunchy noten en frisse zoetzure granaatappelpitjes. En met kamut! Een geweldig graantje dat veel meer aandacht verdient.
Wat is kamut?
Kamut is een graantje, hoog in eiwitten en vezels. Het valt onder wat men noemt de ‘volle granen’, gezien je de korrel in zijn geheel eet. Kamut is erg voedzaam en heeft daarnaast ook een fantastische structuur: de granen behouden hun beet en zijn dus echt een meerwaarde in een gerecht.
Enkele jaren geleden nam ik al eens een zakje kamut mee van bij Delhaize; daar kwam de Kamutsalade met pompoen en rode biet uit voort. Het werd hoog tijd om nog eens met dit mooie ingrediënt aan de slag te gaan en ik baseerde me hiervoor op een oud, favoriet Karola’s Kitchen-recept dat ik een nieuw jasje goot.
Naast de kamut, inspireerde ook de nieuwe Delhaize voorgesneden boerenkool me tot dit (ver)nieuw(d)e gerecht. I LOVE boerenkool, maar de stelen spoelen en drogen is een klusje waar ik niet meer vaak tijd voor heb. De voorgesneden versie maakt deze mooie groente zoveel toegankelijker voor alle druk-druk-druk mensen.
Doordeweeks of feestelijk
Deze Salade van geroosterde pompoen met kamut, boerenkool en feta is een all-arounder: het is een heerlijke, voedzame, doordeweekse maaltijd maar evengoed een kleurrijk, feestelijk, groenterijk bijgerecht voor op je kerstmenu.
Je kan de salade perfect vooraf bereiden, de ingrediënten houden erg goed stand (lees zeker de tips onder het recept)! Een topper voor in je lunchbox dus én extra fijn als je voorbereidend wil koken tijdens de feestdagen.
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Salade van geroosterde pompoen met kamut, boerenkool en feta
Ingrediënten
- 1 kleine butternut ca. 700 g, gewogen voor het schoonmaken
- 1 courgette
- 2 rode uien
- 1 el rijstolie of andere olie die tegen hoge temperaturen kan
- 1 tl komijnzaad of half zoveel extra gemalen komijn
- 1/2 tl gemalen komijn
- 1/2 tl pikant paprikapoeder of een snuifje cayennepeper, optioneel
- 125 g kamut
- 80 g voorgesneden boerenkool
- 1 el appelciderazijn
- 8 blaadjes salie of meer of minder naar smaak
- een duimdik bosje bieslook
- 40 g pecannoten of walnoten, eventueel geroosterd in een droge pan
- 1 tl hazel- of walnootolie of olijfolie
- 1 citroen zeste + sap van 1/4
- 100 g feta
- 4 el granaatappelpitjes
Vinaigrette (optioneel, zie tips)
- een duimdik bosje bieslook
- 2 el appelciderazijn
- 2 el hazel- of walnootolie of olijfolie
- 2 tl vloeibare honing
- 2 tl mosterd
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210 °C (hetelucht).
- Spoel de butternut grondig (schillen hoeft dus niet). Halveer hem en schraap de pitjes eruit. Snijd hem vervolgens in grote blokjes (of maantjes, zie de bereidingstips). Stort de pompoen op een bakplaat.
- Halveer de courgette en snijd hem vervolgens in partjes van zo'n halve centimeter. Schil de uien en snijd ze in partjes. Stort beide groenten bij de pompoen.
- Besprenkel de groenten met de rijstolie en de gedroogde kruiden. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep goed om. Verspreid de groenten over de bakplaat en plaats 15 à 20 minuten in de oven, tot de groenten gaar zijn en hier en daar bruine stukjes hebben. (Laat halverwege de baktijd de stoom even ontsnappen.)
- Breng intussen water met een flinke snuif fijn keukenzout aan de kook en gaar de kamut zoals aangegeven op de verpakking. (Voor de Delhaize bio kamut is dat 10 minuten.)
- Doe de voorgesneden boerenkool intussen in een grote schaal (waar je uiteindelijk de salade in zal serveren) en besprenkel hem met de appelciderazijn. Strooi er wat fijn keukenzout overheen en kneed de kool ca. 1 minuut stevig (dit is geen mop). Zet opzij.
- Hak intussen de bieslook en de salie fijn. (Neem ineens de bieslook voor de vinaigrette ook mee in deze stap.) Hak de pecannoten grof. Zet opzij.
- Giet de kamut af, laat even uitlekken en stort terug in de warme pot (zet het vuur uit). Voeg de notenolie, de salie en de helft van de bieslook toe en schep om. Spoel de citroen grondig en rasp de zeste eraf, boven de kamut. Schep opnieuw om en zet opzij om wat af te koelen. (De warmte van de kamut laat de aroma's van de kruiden en citroenzeste extra goed uitkomen.)
- Besprenkel de geroosterde groenten met het sap van 1/4 van de citroen.
- Nu kan je de salade samenstellen: schep eerst de boerenkool, kamut en de helft van de feta (verkruimeld) goed door elkaar. Voeg er dan de geroosterde groenten bij en schep opnieuw voorzichtig om. Werk de salade af met de overige feta, de granaatappelpitten en pecannoten. Serveer met de vinaigrette.
Vinaigrette
- Doe de overgebleven bieslook en alle andere ingrediënten in een bokaaltje en kruid met wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Sluit de bokaal en schud stevig, tot alles goed vermengd is.
Salade van geroosterde pompoen met kamut, boerenkool en feta: tips & tricks
Product- en bereidingstips
- Butternut: Ik sneed de pompoen hier in halve manen omdat ik dat visueel het beste vind geven, maar als je de salade voor een groep serveert zou ik de pompoen in hapklare stukken snijden, zoals omschreven in het recept. Dat schept makkelijker op en valt makkelijker te verdelen over je gasten.
- Rijstolie: De rijstolie die ik gebruik vind je o.m. bij Delhaize. Hij heeft een rookpunt van 240 °C en is dus ideaal voor het roosteren op hoge temperaturen.
- Komijnzaad: Volle komijnzaadjes gebruiken heeft in dit recept wel een meerwaarde, vind ik. De smaak is niet heel intens, maar je krijgt wel af en toe een duidelijk komijnaccent als je op zo’n zaadje bijt. O.m. het kruidenmerk Verstegen heeft komijnzaad. Kan je geen komijnzaad vinden, vervang het dan door wat extra gemalen komijn. Enkele recepten waarin je het nog kan gebruiken:
- Groene couscoussalade met gegrilde aubergine
- Kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven
- In mijn boek Kleur op tafel: Pastasalade op z’n Grieks
- Kamut: Je vindt dit graan bij Delhaize (meer info in inleiding).
- Boerenkool: Ik gebruik de voorgesneden boerenkool van Delhaize.
- Appelciderazijn: Je vindt appelciderazijn in de meeste grote supermarkten, soms ook onder de naam appelazijn of ciderazijn. Ik gebruik deze azijn in heel veel recepten, zowel hier op de website als in mijn boeken. Voor mij is het een basissmaakmaker!
Aanpassingen
- Glutenvrij
Kamut is niet glutenrvrij. Glutenvrije alternatieven, die ook hun beet behouden zijn bruine rijst of boekweitkorreltjes. - Lactosevrij
Dit recept is lactosevrij. Feta is namelijk lactosevrij, gezien deze kaas minder dan 1 g suiker (= lactose) per 100 g bevat. Kazen met minder dan 1 g suiker per 100 g, worden door de meeste mensen met een lactoseintolerantie goed verdragen. - Vegan
Je maakt dit recept vegan door een plantaardig alternatief voor feta te gebruiken en agavesiroop in plaats van honing te nemen. - Andere aanpassingen
- Zeer gelijkaardig aan kamut zijn volle spelt en tarwe, deze laatste is beter bekend als Elby. Je kan deze perfect gebruiken in dit recept, maar de voedingswaarden zijn niet hetzelfde. Elby scoort een stuk zwakker, zowel op het vlak van eiwit- als van vezelgehalte (Elby is te beschouwen als een “wit” graanproduct). Ook de speltkorrels doen het minder goed, net zoals de glutenvrije alternatieven hierboven vermeld.
- Je kan in plaats van boerenkool ook veldsla gebruiken in dit recept. Deze hoef je echter niet te kneden! Veldsla ik ook veel kwetsbaarder dan boerenkool. Daar waar boerenkool net lekkerder wordt als hij marineert tussen de andere ingrediënten, zal veldsla verslensen. Voeg deze dus op het laatste moment toe.
Vooraf bereiden en bewaren
- Je kan deze salade perfect vooraf bereiden, zelfs de avond voordien. Maak er in dat geval zeker de vinaigrette bij. (Wat geen must is als je de salade meteen serveert.) Zoals alle zetmeelhoudende producten absorbeert de kamut het sausje dat zich vormt van de groentesappen, olie en azijn. Hoe langer je de salade laat staan, hoe droger hij zal worden. De vinaigrette vangt dit echter perfect op. Schep deze er pas vlak voor het serveren door. Voeg ook de pecannoten pas op het laatste toe, zodat ze hun crunch behouden.
- Deze salade is niet geschikt om in te vriezen.
Wat met de rest boerenkool?
- Op de website vind je tal van recepten met boerenkool, zoals
- Kijk zeker ook in de uitgebreide index, achteraan in mijn kookboeken! In totaal vind je daar nog 8 recepten met boerenkool!
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
28 reacties
Hoe lekker én feestelijk is deze salade!
De kamut was weer een nieuwe ontdekking, en veel lekkerder qua bite dan ebly. Dat vind ik zo leuk aan jouw recepten/site: nieuwe producten ontdekken én er info over krijgen.
Zeer lekkere salade, makkelijk te maken en instant feesteffect met de noten en granaatappelpitjes erbij. Toppertje :)!
Heerlijke herfstsalade met zo’n diepe gelaagdheid van smaken, weeral een topper Karolien 👏
Alweer een superlekker gerecht vol smaak 👌 Heel lekkere combinaties die samen een smaakbom zijn in de mond. En zoals altijd genoeg om met minstens 3 van te eten 😁
Deze salade gemaakt voor een grotere groep op weekend in de Ardennen bij de typische saaie kaasschotel die er altijd op vrijdagavond wordt geserveerd omdat dit zo gemakkelijk is. Het werd zeer gesmaakt, deze salade past eigenlijk heel goed bij die zware kazen, echt een aanrader!