Deze Appelcake met kaneel heeft alles wat je van een gezellig gebak kan verwachten. Een feest aan warme smaken, dankzij kaneel en subtiele toetsen gember en kardemom. De pecannoten geven een fijne crunch en de zachte appeltjes zijn zoet en fris. Een heerlijk voedzaam tussendoortje of snel ontbijt, dat je perfect vooraf kan maken én kan invriezen.
Bakken is chemie
Een bakrecept ontwikkelen is een dingetje. Er kan zo veel misgaan en dat ontdek je pas als je er niets meer aan kan veranderen, namelijk als het gebak uit de oven komt. Ook voor deze Appelcake met kaneel had ik heel wat pogingen nodig, maar ik ben zo zo blij met het resultaat!
Ik maak het mezelf natuurlijk elke keer weer extra moeilijk door per se fruit (en soms zelfs groente, zoals bij de Zachte chocoladewafeltjes en de Kruidige pompoenmuffins) in mijn baksels te willen verwerken. Liefst zoveel mogelijk! Dat is een uitdaging, want ik hou wel van wat moist (een tikkeltje vochtig) gebak. Maar het mag natuurlijk niet nat of te dens worden.
Een aantal regels die in elk geval erg belangrijk zijn als je aan het bakken gaat:
- Voeg niet meer fruit of groente toe dan dat het recept voorschrijft. Ook niet als je nog een klein stukje over hebt.
- Vervang meel op basis van granen (tarwe, haver, spelt…) nooit door notenmeel (dat eigenlijk helemaal geen meel is). Beide zijn totaal verschillend van samenstelling waardoor de nodige chemische reacties ook anders zullen zijn of niet zullen doorgaan. Met als gevolg: een misbaksel.
- Controleer of je bakpoeder nog goed is. Koop ook steeds bakpoeder dat in een kleine verpakking zit, zodat het niet nodeloos blijft open staan.
- Gebruik een nauwkeurige weegschaal (klik hier voor het exemplaar dat ik heb) en maatlepeltjes (klik hier voor een goed geprijsd RVS setje).
- Kort samengevat: volg een bakrecept steeds tot op de letter!
Het belang van een goede oven
En last but not least, je kan niet goed bakken zonder goede oven. Ik ben opgegroeid in een huis met een oud gasfornuis met een ronduit slechte oven. Er werd dus nagenoeg niet gebakken. Zelfs simpele kattentongen, die me in het derde leerjaar zo goed gelukt waren op school, verbrandden. Sad but true.
Een goede oven hoeft echter niet peperduur te zijn. Afgelopen zomer verhuisden we, na ruim een jaar verbouwen, naar onze gerenoveerde forever woning. We zijn zó gelukkig met het resultaat! Een totaalrenovatie is lastig, maar het stond voor mij vast dat ik het op die manier wou aanpakken. Alles helemaal zelf kunnen kiezen, zelf onze accenten kunnen leggen, onze thuis inrichten naar onze wens. Het was en is een droom.
Maar laat je niet misleiden, ook bij deze droom hoorden budgetten. Het was dus essentieel om op zoek te gaan naar prijs-kwaliteit toppers. Zo kwam ik bij mijn nieuwe AEG oven uit, de 8000 AssistedCooking Heteluchtoven met pyrolysereiniging (verder kortweg ‘oven’ genoemd ;)).
Enkele algemene pluspunten van deze AEG oven
- De oven is groot! Hij heeft een inhoud van 71 l, wat ongeveer het maximum is voor deze standaard opening van 60 cm.
- Er is een pyrolysefunctie. Dit is een automatisch reinigingsprogramma, waarbij de oven verwarmd wordt tot 300°C. Hierdoor verandert aangekoekt vet in as.
- De oven behoort tot de AEG 8000 serie en is daarmee een energiezuinig toestel (categorie A++).
Wat ik daarbovenop echt handig vind
Je kiest een oven uit op basis van een aantal praktische kenmerken, hoe hij eruit ziet en de prijs. Maar uiteindelijk ontdek je pas of hij je echt ligt of niet als je er uitgebreid mee aan de slag gaat. Ik maak intussen zo’n 3 maanden gebruik van mijn nieuwe AEG oven en ik ontdekte enkele superhandige tooltjes.
- Als de timer van de oven afloopt, blijft hij geluid maken tot je hem uitschakelt. Zo simpel maar zo goed! Bij mijn vorige ovens viel het geluidsignaal na enige tijd stil en het is me meer dan eens overkomen dat ik mijn bereiding daardoor veel langer liet bakken dan gewenst!
- Als de ingestelde gaartijd bijna voorbij is, geeft de oven al een kort signaal. Een handige reminder!
- Wanneer het reminder-signaal afgaat verschijnt er ook een toets ” + 1 min” waarmee je de baktijd met (enkele keren) 1 minuut kan verlengen. Opnieuw zo simpel maar zo gebruiksvriendelijk. Ik gebruik dit constant. Bij mijn vorige ovens moest je de timer opnieuw instellen als je een gerecht wat langer wilde doen garen. Dat is natuurlijk niet het einde van de wereld, maar deze handige “+1 min”-toets bespaart tijd en gedoe.
- De oven geeft je een pop-up melding wanneer het tijd is voor een pyrolysereiniging. Die melding blijft na elk gebruik verschijnen, zolang je de oven niet reinigt. Uiteraard kan je hem met een tikje op het scherm doen verdwijnen, maar ik ben het type dat zich daardoor wel laat motiveren om de oven ook effectief te reinigen. De oven in ons vorige huis had ook een pyrolysefunctie maar die gebruikte ik op drie jaar tijd uiteindelijk niet één keer. Zo’n dingen stel ik namelijk eindeloos uit. De pop-up maakte dat ik nu dus wél al tot pyrolyse overging. Of hoe effectief een eenvoudige reminder kan zijn.
- De timer van de oven kan je heel eenvoudig zo instellen dat de oven zichzelf uitschakelt als de baktijd afgelopen is, zodat je gerust met iets anders bezig kan zijn.
Veel bakplezier!
– Deze blogpost kwam in stand in samenwerking met AEG –
Appelcake met kaneel
Benodigdheden
- rechthoekige bakvorm
Ingrediënten
- 200 g volkoren tarwemeel zie tips
- 35 g amandelpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder
- 1/4 tl gemalen kardemom
- 1 1/2 tl bakpoeder
- 1/2 tl natriumbicarbonaat (baking soda)
- 300 g appelmoes
- 1 ei zie tips voor eivrije versie
- 50 g ahornsiroop of vloeibare honing of rijstsiroop
- 1 tl vanille-extract
- 15 g (plantaardige) bakboter
- 1 grote appel 250 à 300 g, gewogen met schil
- 75 g pecannoten of walnoten
De toplaag
- de helft appel
- de helft pecannoten of walnoten
- 1/2 tl kaneel
- 1 tl ahornsiroop of vloeibare honing of rijstsiroop
- 1 tl (plantaardige) bakboter
- een snuifje fleur de sel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtstand). Vet een rechthoekige cakevorm in en bekleed hem met bakpapier.
- Doe het tarwemeel en amandelpoeder in een grote kom en vermeng beide met een klopper. (Doe dit grondig, zo breng je er extra lucht in.)
- Zeef de kaneel, het gemberpoeder, de kardemom, het bakpoeder en het natriumbicarbonaat erbij (zie tips). Ga er opnieuw door met een klopper. Zet opzij.
- Doe in een andere kom de appelmoes, het ei, de ahornsiroop en het vanille-extract. Smelt de boter in de microgolfoven (15 à 20 seconden), voeg toe en roer alles om. Zet opzij.
- Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes. Hak de pecannoten grof.
- Maak de toplaag. Doe de helft van de appel en noten in een kommetje en voeg de kaneel en ahornsiroop toe. Smelt de boter in de microgolfoven (10 à 15 seconden) en doe ook deze erbij. Voeg wat fleur de sel toe en schep om. Zet opzij.
- Doe de natte ingrediënten bij de droge en voeg de overige appel en noten toe. Schep om en stort het deeg in de bakvorm. Verdeel de appel-notentoplaag erover en druk deze lichtjes aan. Plaats 45 à 50 minuten in de oven.
- Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en breng hem daarna voorzichtig over op een rooster. Laat hem verder afkoelen.
Appelcake met kaneel: tips & tricks
Product- en bereidingstips
Producten:
- Meel: Het volkoren tarwemeel dat ik gebruik is de volkoren patisseriebloem van Anco.
- Appelmoes: De appelmoes die ik altijd gebruik is de Delhaize bio met 0% toegevoegde suiker. Dit is een appelmoes zonder stukjes. Je kan natuurlijk ook zelf appelmoes maken. Bekijk in dat geval zeker mijn Suikervrije kruidige appelmoes.
- Vanille-extract: Het vanille-extract dat ik altijd gebruik is van Nielsen-Massey, ik koop het bij Dille&Kamille.
- Natriumbicarbonaat: Je vindt dit product in de bakafdeling van o.m. Delhaize. Je kan het niet vervangen door bakpoeder (zie ook hieronder). Of beter gezegd, in theorie kan je 1 theelepel natriumbicarbonaat vervangen door 3 theelepels bakpoeder, maar in de praktijk verpest dat de smaak van je gebak compleet.
Bereiding:
- Lees zeker de baktips na, in het stukje Bakken is chemie, boven het recept!
- Omdat ik werk met volkorenmeel is zeven geen optie. Een klopper is een goed alternatief maar die volstaat niet om mogelijke klontertjes uit bakpoeder, natriumbicarbonaat of specerijen te halen. Het is belangrijk voor de textuur én de smaak dat deze ingrediënten perfect verdeeld worden over je deeg. Daarom de extra stap om deze toch even te zeven.
- Bakpoeder en natriumbicarbonaat zijn beide rijsmiddelen die werken via een ander mechanisme werken. Bakpoeder wordt geactiveerd door vocht en warmte, natriumbicarbonaat door contact met een zuur (in dit recept afkomstig uit de appelmoes). Van zodra je de natte met de droge ingrediënten mengt, worden beide rijsmiddelen geactiveerd en worden er luchtbelletjes gevormd. Zorg er dus voor dat je vanaf dan vlot te werk gaat. Daarom dat ik in het recept ook de toplaag maak vóór ik de natte met de droge ingrediënten vermeng. Laat je deeg dus zeker niet nodeloos staan. Je wil namelijk zo weinig luchtbelletjes verloren laten gaan. De bedoeling is dat ze ingebakken worden, om je cake zo luchtig mogelijk te maken.
- Als de toplaag van je cake begint aan te branden, naar het einde van de baktijd toe, kan je er een vel aluminiumfolie overheen leggen. Dit is echter niet ideaal, omdat het vocht dan minder goed weg kan, dus doe het niet als het niet hoeft. Meestal zijn het maar een paar stukjes pecannoot die verbranden en die kan je er nadien ook gewoon afplukken.
- Mijn gebak is nooit heel zoet. Ik vind het op deze manier perfect, maar als jij meer voor ZOET bent in plaats van zoet, voor dan 10 g extra ahornsiroop toe aan het beslag.
Aanpassingen
- Glutenvrij
Vervang het volkorenmeel door een glutenvrije patisseriebloem. - Lactosevrij
Deze Appelcake met kaneel is lactosevrij. - Vegan
Je kan het ei vervangen door chia-egg. Vermeng hiervoor 2 eetlepels chiazaad met 5 eetlepels water. Roer dit om en zet het mengsel 10 minuten opzij. (Doe dit dus als eerste stap.) Meng het chia-egg vervolgens met de appelmoes, in stap 4 van het recept. - Andere aanpassingen
- Het lijkt misschien logisch om de appel door peer en de appelmoes door perenmoes te vervangen in dit recept, maar peer is een stuk moeilijker om mee te bakken. Dat komt omdat de rijpheid van een peer ook een enorme invloed heeft op de sappigheid ervan. Dit recept kan géén extra vochtigheid gebruiken. Een stevige, eerder onrijpe peer en een dikke perenmoes lijken me geen probleem, maar een sappige peer zou ik in geen geval gebruiken.
Vooraf bereiden en bewaren
- Bewaar deze cake in een luchtdichte doos in de koelkast. Zo blijft hij zo’n 3 dagen goed. (Of zelfs 4 dagen, als je het niet erg vindt dat hij een tikkeltje droger wordt.) Heb je geen luchtdichte doos en moet je je behelpen met andere opbergers of aluminiumfolie, bewaar de cake dan bij kamertemperatuur.
- Je kan de cake invriezen. Snijd hem hiervoor eerst in plakken en gebruik een luchtdichte doos. Leg een stukje bakpapier tussen alle stukken cake, zo kan je makkelijke plak per plak ontdooien. Handig als snel ontbijt of tussendoortje!
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met AEG –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
35 reacties
Dag Karolien
Kan deze ook in de airfryer?
Zo ja: hoe lang op hoeveel graden aub?
Superbenieuwd!
Hey Marlies, ik heb nog nooit gebakken in een airfryer, dus geen idee…
Amaaaai da’s lekker!! De toplaag van gebrande noten en appel met goeie snuif zout is hemels! 😍
Tips zoals dat je de cake kan invriezen zijn een beetje zinloos naar mijn mening om de eenvoudige reden dat zoiets lekkers de vriezer niet zal halen. Een betere tip zou zijn om de cake te maken als je van plan bent om je woning te verkopen… deze geur in huis is succes gegarandeerd!😉
Is het een ontbijtje, lunch, dessert of tussendoortje? Het kan allemaal in dit geval. Ongelooflijk lekker, alweer een toprecept!
Heerlijk! Toevallig bakte mijn mama op dezelfde dag een traditionele appelcake. Ik vond deze van Karolien veel lekkerder!
Gisteren voor het eerst deze cake gebakken, en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Hemels!! Ik ben ook helemaal fan van de licht gezouten toplaag!