Karola's Kitchen - Aardappel-preigratin

Aardappel-preigratin, portobello en geroosterde wintergroenten met pecannoten

En op naar de volgende gang in het menu:

Witloofsalade met balsamicobietjes en een crumble van falafel

Aardappel-preigratin, portobello en
geroosterde wintergroenten met pecannoten

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs

Deze feestelijke en winterse maaltijd vormt het hoofdgerecht van ons kerstmenu. Nog steeds helemaal plantaardig, maar met minstens evenveel smaak en groente-overdaad zoals je van Karola’s Kitchen-gerechten gewoon bent 😉 De aardappel-preigratin is zo romig dat je nooit zou vermoeden dat er geen dierlijke producten aan de bereiding te pas kwamen. De prei is bovendien een echte meerwaarde: deze geeft extra veel smaak en sappigheid aan deze heerlijke ovenschotel. In de geroosterde wintergroenten vind je uiteenlopende kleuren, smaken én texturen terug. De granaatappelpitjes en veldsla zorgen voor frisheid en de geurige pecannoten voor wat fijne crunch. Smakelijk!

Ingrediënten voor de aardappel-preigratin en geroosterde portobello, voor 4 personen:

250 ml Alpro Soja Cuisine Room
50 ml Alpro Sojamelk
1 teentje knoflook, geperst
1 el fijngehakte, verse tijmblaadjes (dat zijn zo’n 8 takjes)
3 laurierblaadjes
½ tl grof zeezout
500 g bloemige aardappelen
2 preien
2 tl olijfolie
2 el fijngehakte, verse peterselie (of diepgevroren)
grof zeezout en versgemalen zwarte peper

4 portobello’s
olijfolie
grof zeezout en versgemalen zwarte peper.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Doe de room, melk, look, tijm, laurier, het zeezout en voldoende versgemalen zwarte peper in een steelpannetje en breng aan de kook op een zacht vuurtje. Laat ongeveer 1 minuut zacht koken terwijl je alle ingrediënten omroert. Draai het vuur uit en zet de room opzij.

Verwijder de worteltjes en het donkerste groene gedeelte van de preien. Snijd de preien in vier en vervolgens in de breedte in fijne reepjes. Doe de prei in een vergiet, spoel grondig en laat goed uitlekken. Verwarm 2 theelepels olijfolie in een pan met antikleeflaag en roerbak de prei zo’n 5 minuten tot deze gaar is. Kruid intussen met peper en zout en voeg ook de peterselie toe.

Spoel de aardappelen, schil ze en snijd ze in flinterdunne schijfjes met behulp van een mandoline of foodprocessor. Vang hierbij al het zetmeel op! Bij gebruik van een mandoline kan je de aardappelen rechtstreeks boven de room schaven of in een kom, die je vervolgens schoon schraapt met een pannenlikker. Als je met een foodprocessor werkt, schraap dan ook al het zetmeel uit de kom met een pannenlikker.
(Je kan ook met de hand werken. Dan zullen je schijfjes onvermijdelijk wat dikker zijn, wat niet per se een probleem is: je zal gewoon de gaartijd van de gratin moeten verlengen.)
Schep de aardappelschijfjes en al het zetmeel dat je kan opvangen doorheen de room.

Verdeel de helft van de prei in een ovenschotel. Schep hier de helft van de aardappelschijfjes bovenop. (Gebruik hier je handen of een vork voor, zodat je de room niet volledig meeneemt.) Verdeel hier de overige prei overheen en daar bovenop opnieuw aardappelschijfjes. Schenk nu alle overgebleven room over de ovenschotel en plaat 45 minuten in de oven.

Wrijf de portobello’s in met wat olijfolie, zout en peper. Leg ze in een ovenschaal met de plaatjeskant naar onderen. Zet ze tijdens de laatste 15 minuten baktijd van de gratin ook in de oven.

Tips:

Je kan de gratin zonder problemen vooraf maken. (Zelfs een dag op voorhand kan.) Plaats de gratin dan maar 35 à 40 minuten in de oven en voor het serveren nog eens 15 minuten. Dat kan je dan dus perfect samen met de portobello’s doen. Je kan de gratin ook vooraf maken zónder hem al te bakken. (Weliswaar best niet een dag vooraf, maar wel gewoon ‘s ochtends bijvoorbeeld.) Bewaar hem dan goed afgedekt in de koelkast en plaats 45 minuten in de oven, voor het diner begint.

De ovenschotel is van de collectie Pure van Serax.

Karola's Kitchen - Aardappel-preigratin, portobello en geroosterde wintergroenten met pecannoten

Ingrediënten voor de geroosterde wintergroenten, voor 4 personen:

½ butternut
4 à 6 sjalotten (of kleine rode uien)
1 courgette
2 el rijstolie
1 tl pikant paprikapoeder (of minder, als je niet van pikant houdt – zie tips)
500 g spruitjes
het sap van ½ sinaasappel
2 el xérèsazijn (of appelciderazijn)
1 el appelciderazijn
1 tl rijstsiroop (of agavesiroop of honing)
1 tl olijfolie
50 g pecannoten
een snuifje pikant zout of fleur de sel
2 grote handenvol veldsla
2 grote handenvol granaatappelpitjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Schrob de butternut schoon (schillen hoeft dus niet, tenzij je dat verkiest) en snijd hem in blokjes. Verwijder de schil van de sjalotten en snijd in (relatief grote) stukjes. Snijd de courgette in de lengte in vier en vervolgens in stukjes van zo’n centimeter breed. Stort de groenten op een bakplaat, besprenkel met de rijstolie en het paprikapoeder en schep goed om. Verdeel de groenten gelijkmatig over de bakplaat en plaats 20 minuten in de oven. (Zet de oven hierna niet uit!)

Breng intussen in een kookpot water aan de kook. Verwijder het “poepje” en de buitenste blaadjes van de spruitjes en halveer de grootste exemplaren. Gooi de spruitjes in het kokende water en laat 4 minuten koken. Giet af en laat goed uitlekken. Zet opzij.

Vermeng het sinaasappelsap, de xérès- en appelciderazijn en de rijstsiroop tot een egaal mengsel. Schep de ovengroenten om met de spruitjes en azijnmengsel tot alles goed verdeeld is. Plaats nogmaals 10 à 15 minuten in de oven.

Verwarm 1 theelepel olijfolie in een pannetje en bak de pecannoten enkele minuten op een laag vuurtje, tot ze extra kleur krijgen en geur afgeven. Bestrooi ze tijdens het bakken met wat (kruiden)zout. Zet opzij.

Verwijder de worteltjes van de veldsla. Schep vlak voor het serveren de veldsla, granaatappelpitjes en pecannoten doorheen de ovengroenten.

Tips:

Pikant paprikapoeder uit onze supermarkten vind ik persoonlijk echt niet zo pikant. Ik gebruik er daarom een relatief grote hoeveelheid van. Komt jouw pikante paprikapoeder van bij een Turkse kruidenier of marktkraam, dan is de kans groot dat het een stuk pittiger is.

Je kan de ovengroenten zonder problemen vooraf maken. Plaats ze in dat geval tijdens de tweede baktijd slechts 10 minuten in de oven en voeg de veldsla, granaatappelpitjes en noten nog niet toe. Ze de groenten vervolgens, voor het serveren, nog 10 à 15 minuten in de oven, samen met de gratin en de portobello’s.
Is jouw oven niet groot genoeg om alles gelijktijdig op te warmen? Bereid dan eerst de gratin (bij voorkeur on the spot = de ongebakken gratin 45 minuten in de ovenplaatsen en vervolgens afdekken met aluminiumfolie om warm te houden) en warm daarna de reeds bereide ovengroentes op.

De borden zijn van de collectie Surface van Serax.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu en wordt gesteund door Alpro, Garden Gourmet en De Nationale Loterij –

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten