Karola's Kitchen - Aziatische soep van witte kool en garnaaltjes

Aziatische soep met witte kool en garnaaltjes

Ik vraag me af of ze in Azië eigenlijk witte kool kennen. Nu ja, het doet er niet toe. Het kind moest een naam krijgen en doordat ik in deze maaltijdsoep allerlei Aziatische smaakmakers gebruik, wou ik dat toch enigszins in de titel duidelijk maken. Wat ze wel degelijk kennen in Azië zijn heerlijke soepen boordevol grote stukken groenten, noedels, garnalen en tofu. Niet dat ik er al geweest ben, in Azië. Ik weet dat door mijn restaurantbezoeken. En dankzij mijn half-Thaise vriendin, die ontzettend goed kan koken. Ik maakte eerder al eens een Thaisachtige linzensoep, geïnspireerd door haar enthousiasme over deze keuken (klik HIER voor dat recept). Opnieuw een beetje een rare combinatie, want in Thailand worden er niet echt linzen gegeten. But who cares? Zolang het maar lekker en voedzaam is 🙂 
Waar ze in Azië vermoedelijk paksoi zouden gebruiken in deze soep, heb ik onze flinke vriend De Witte Kool nog eens een glansrol gegeven. Zoals ik eerder al schreef, vind ik witte kool een erg onderschatte groente. Tot voor kort ook door mezelf. Ik maakte er vorige week nog een heerlijke gegratineerde ovenschotel mee, met bloemkool, spinazie, mosterd en ricotta (klik HIER voor het recept). Vandaag is het smakenpalet echter helemaal anders! Want ik wil jullie graag tonen hoe veelzijdig witte kool is. In deze soep gebruik ik garnaaltjes in plaats van Aziatische scampi’s, omdat je ze gewoon uit het doosje in de soep kan plonzen: dat bespaart tijd en werk. Verder zitten er eigenlijk alleen maar groenten in dit gerecht, waardoor het super licht is, maar door het vocht en de vezels toch goed vult. 
Er komt nog een derde, heel zomers, witte-kool-gerecht aan. Maar da’s niet voor vandaag. Want vandaag is het veel te koud en veel te nat en veel te grijs voor een 26ste april. Een grote kom warm feel-good-eten leek me dus wel op zijn plaats. Geniet!

Karola's Kitchen - Aziatische soep van witte kool en garnaaltjes

Ingrediënten voor twee kommen:

¼ kleine witte kool (zo’n 300 g), in heel dunne reepjes
200 g kleine champignons, schoongeborsteld, gehalveerd en de grootste in vieren (zie tips)
3 lente-uitjes, in fijne ringetjes
½ rode chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
het sap van ½ limoen
een handvol verse korianderblaadjes, grof gehakt
1 groot teentje knoflook, in flinterdunne schijfjes
125 g grijze garnaaltjes
3 el sojasaus
1 el Thaise vissaus
1 tl kurkuma
1 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper
500 ml kokend water

Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in een kookpot en roerbak de champignons zo’n 5 minuten op een hoog vuur. Voeg de knoflook toe en laat nog een paar minuutjes aanbakken.
  2. Voeg de witte kool, het water, de kurkuma en zwarte peper toe aan de champignons en laat het geheel 10 minuten koken. Intussen kan je de chilipeper en lente-uitjes fijnhakken.
  3. Naar het einde van de kooktijd toe, voeg je ¾ van de chilipeper, de soja- en vissaus en het limoensap erbij. Draai het vuur tot slot uit en schep ¾ van de lente-ui en de helft van de garnaaltjes door de soep.
  4. Schep de soep op en verdeel de overige lente-ui, garnaaltjes, chilipeper en verse koriander erover.

Karola's Kitchen - Aziatische soep met witte kool en garnaaltjes

Tips:

In dit recept gebruikte ik grotchampignons, maar elke champignon (zelfs oesterzwammen of shiitake) kan natuurlijk dienen. Grotchampignons vragen wel wat schoonmaakwerk: snijd de uiteinden steeds voldoende weg en borstel ze schoon. (Hierboven spreek ik van 200 g. Dat is NA het schoonmaken gewogen.) De kleine exemplaren kan je gerust in hun geheel laten en de grotere snijd je in 2 of 4. Het is leuk om eens voor een andere champignonsoort te gaan dan de ouwe getrouwe, witte variant. Verandering van spijs doet eten hè! Je kan gerust ook meerdere soorten door elkaar gebruiken. Wil je het graag snel klaar hebben? Gebruik dan voorgesneden champignons.

Het is al lang geen geheim meer: ik ben een heel grote eter. Bovenstaande hoeveelheden gebruik ik voor mij alleen. Ben je ook een grote eter, maar zijn zoveel groenten toch net iets teveel van het goede voor jou? Voeg dan bijvoorbeeld wat rijstnoedels toe.

Hou je wel van maaltijdsoepen en Aziatische smaken? Probeer dan sowieso mijn Thaisachtige linzensoep eens!

Karola's Kitchen - Thaise linzensoep
Ook mijn geel-groene curry zal dan wellicht bij jou in de smaak vallen.
Karola's Kitchen - geelgroene curry

Mijn vorige blogpost en recept met witte kool, de gegratineerde witte kool met een mosterd-ricotta-sausje, vind je HIER.

KAROLA'S KITCHEN * gegratineerde witte kool met een mosterd-ricottasausje

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten