Karola's Kitchen - balsamicobietjes, pompoen en spinazie uit de oven

Balsamicobietjes, pompoen en spinazie uit de oven

Na alle overvloed van de voorbije eindejaarsperiode kunnen onze mooie lijven wel wat lichte, makkelijk verteerbare kost appreciëren. We starten dit nieuwe jaar dan ook met een groente overload! Heerlijke warme, comfy smaken… Lekker winters, maar toch absoluut niet zwaar. Helemaal zoals ik het het liefste heb!
De rode bietjes smaken extra pittig en zuur door de balsamicoazijn. (Laat deze dus zeker niet weg!) Ik rooster ze op een afzonderlijke bakplaat, zodat hun kleur en smaak niet doorgegeven wordt aan de pompoenblokjes – uiteraard is dat geen must. De feta maakt de schotel helemaal af. De zoute smaak past perfect bij alle andere groenten. Een handvol pecannoten erover geeft een volwaardige, voedzame maaltijd. Deze koolhydraatarme groenteschotel is trouwens ook koud geweldig lekker! Maak dus extra veel, zo heb je voor de volgende dag meteen een gezond en smakelijk lunchpakketje klaar 🙂

Karola's Kitchen - balsamicobietjes, pompoen en spinazie uit de oven

Ingrediënten voor twee eters:

een halve butternut- of kastanjepompoen
4 rode bieten
2 kleine rode uien, grof gehakt
5 sjalotten, grof gehakt
twee grote handen vol verse spinazie
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl gedroogde oregano
2 el balsamicoazijn
3 tl olijfolie
versgemalen, zwarte peper en grof zeezout
100 g feta
eventueel een handvol gehakte pecannoten, voor de afwerking

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.
Schrob de rode bieten schoon, maar schil ze niet. Snijd ze in dobbelsteentjes en schep ze om met de gehakte rode uien, 1 ½ tl olijfolie, de balsamicoazijn, ½ tl rozemarijn, ½ tl oregano, versgemalen, zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de blokjes over een bakplaat en plaats deze 40 à 45 minuten in de oven. Schep in de helft van de baktijd even om.

Was de pompoen grondig. Laat ook hier de schil zitten en snijd in hapklare blokjes. Schep om met de gehakte sjalotjes, 1 ½ tl olijfolie, de overige kruiden en voldoende versgemalen, zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de groente over een bakplaat en schuif deze ook in de oven, voor zo’n 30 à 35 minuten. Schep ook deze in de helft van de baktijd even om.

Verdeel de spinazieblaadje de laatste 5 minuten van de oventijd over de groenten. Liefst zoveel mogelijk bij de pompoen, omdat de blaadjes anders de kleur van de bieten overnemen en dus niet meer mooi groen zijn. Uiteraard is dat geen ramp, zorg er dus gewoon voor dat ze nog zo’n 5 minuten kunnen mee garen in de oven.
Haal alle groenten nu uit de oven en schep ze goed om in een grote kom. De spinazie gaat nu nog wat verder garen, door de warmte van de pompoen en de bieten. Verkruimel de feta eroverheen, schep voorzichtig om en als je nog een extraatje wil, strooi er dan nog een handvol grof gehakte pecannoten bovenop.

Tips:

Balsamicoazijn kan een groente naar mijn mening echt naar een ander niveau tillen. Niet alleen met rode biet is deze azijn heerlijk, maar ook met rode uien (ook gebruikt in dit recept trouwens). Bij de Prinsessenboontjes met balsamicoajuintjes en blauwe kaas laat ik de azijn dan ook rijkelijk vloeien! Klik hier voor het recept.

Nog meer recepten met rode biet, vind je via onderstaande links:

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten