Search

Barbecuesalade met portobellosteak

Het bloedhete weer is intussen voorbij en voor het komende weekend worden zowaar temperaturen voorspeld onder de twintig graden. Niet exact het perfecte barbecuescenario maar met deze blogpost hoop ik de zomer enigszins terug te halen. Een volwaardige maaltijd presenteer ik jullie, volledig bereid op de grill. Want laat het gebrek aan barbecue(weer) je niet afschrikken: dit gerecht kan je absoluut ook in een gewone grillpan klaarmaken. Wij gingen echter voor de real deal en het resultaat stelde niet teleur: een smaakvolle, kleurrijke salade boordevol groenten en vlezige plakken portobello doordrongen van balsamico- en rozemarijnaroma’s. Zoals zo vaak ontstond het idee simpelweg door de koelkast en voorraad van zowel mezelf als mijn beste vriendin even te doorlopen. “Wat moet er als eerste op?” is daarbij de leidraad. De prachtige, gigantische portobello’s vond ik in de dag voordien in de groentewinkel op de Vrijdagsmarkt. Die wou ik in al hun eenvoud en glorie presenteren.

Dat een barbecue geen vleesfestijn hoeft te zijn, moet ik jullie vermoedelijk niet meer vertellen. Maar wat inspiratie kan al eens welkom zijn om niet voor de zoveelste keer groentebrochettes te staan roosteren. Neem zeker ook een kijkje bij het recept voor bloemkoolsteaks en champignonsatés. Voor wie van vis houdt, is de papillot met zalm en tomaatjes een absolute aanrader! En lees er mijn tips voor een geslaagde groentebarbecue op na als je ook hardnekkige carnivoren wil overtuigen dat het ook met minder dan 7 stuks vlees de man een feest kan worden.

Karola's Kitchen - barbecuesalade en portobellosteak

Ingrediënten voor 2 personen (als hoofdgerecht – voor 4 personen als bijgerecht):

voor de barbecuesalade:

400 g prinsessenboontjes, puntjes verwijderd
200 g krielaardappeltjes, ongeschild, goed gespoeld
2 rode paprika’s, in de lengte in kwarten, zaden en zaadlijsten verwijderd
35 g rucola
25 g pijnboompitten
15 g parmezaan, geraspt
een klein teentje knoflook, geperst
een halve rode chilipeper, fijn gehakt
3 el olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

voor de portobellosteak:

2 portobellochampignons
2 el olijfolie
2 el balsamicoazijn
1 takje rozemarijn, fijn gehakt
een klein teentje knoflook, geperst
een halve rode chilipeper, fijn gehakt

Bereiding:

  1. Breng een grote pot water aan de kook en gaar de boontjes en krielaardappeltjes hier 6 minuten in. Giet alles af en zet opzij om af te koelen.
  2. Vermeng de ingrediënten voor de portobellomarinade. Bestrijk de bovenkant van de hoed hiermee en druppel de overschot aan de binnenkant van de champignons. Zet opzij.
  3. Bereid de rucolapesto. Rooster de pijnboompitten enkele minuten in een droog pannetje tot ze een goudbruine kleur krijgen. Laat even afkoelen. Mix de rucola, Parmezaan, pijnboompitten, geperste look en 2 el olijfolie fijn in een foodprocessor tot je een gladde pesto hebt. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  4. Wrijf de voorgekookte aardappeltjes in met zo’n ½ el olijfolie en spies ze op metalen satéstokjes. Gebruik ook ½ el olijfolie om de buitenkant van de paprikakwarten mee in te strijken.
  5. Zorg voor een hete barbecue. Leg de portobello’s met de bovenkant en de paprika’s met het vel op het rooster. Leg de gespieste aardappelen erbij. Wanneer de paprika’s en de aardappeltjes bruin en krokant beginnen worden, zijn ze klaar (10 à 15 minuten). Schep de boontjes om met de pesto. Verwijder eventuele zwart geblakerde stukjes vel van de paprika (dit komt probleemloos los) en snijd ze in onregelmatige stukken. Halveer de aardappeltjes en ze samen met de paprika doorheen de pestoboontjes. Hou de portobello’s goed in de gaten. Zorg ervoor dat ze gaar en mals zijn. Snijd in reepjes en serveer met de salade.

Tips:

Andere barbecuerecepten en -tips die je vermoedelijk ook zullen bevallen, vind je hier:

3 reacties

  1. Zalig! Ik barbecue heel graag, maar omdat ik niet zo’n vreselijke fan ben van vleesvervangers, ben ik altijd op zoek naar leuke groenterecepten om te grillen.

    Leuk dat je ze nog eens oplijst, zal zeker nog van pas komen deze zomer!

  2. Dag karolien, net je blog ontdekt. Moet nog een beetje wegwijs geraken maar kan bijna niet geloven dat iķ al deze mooie recepten zomaar krijg? Of heb ik zaken over het hoofd gezien? Ik ben eind vijftiger die wegens te hoge cholesterol en te vaak moe en loom gevoel anders wil beginnen eten. Hele mooie website.

    1. Hoi Josiane
      Je krijgt deze recepten inderdaad helemaal voor niets 🙂 Ik bedenk en deel ze met plezier. Een leuke commentaar achterlaten als je iets hebt klaar gemaakt, mag altijd natuurlijk! Dat vind ik altijd fijn om te lezen. Als je ook op Facebook zit, dan kan je daar de Karola’s Kitchen Facebookpagina volgen (klik hier), zo blijf je steeds op de hoogte van nieuwe recepten en ik deel er soms ook lekkere archiefrecepten. Veel plezier ermee!
      Groetjes
      Karolien

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!