Karola's Kitchen - chili sin carne met pompoensteaks

Chili sin carne met pompoensteaks

Ik heb eens gelezen dat je je interieur moet vormgeven vertrekkende van één ding dat je heel erg mooi vindt. Een kussen of een bijzondere lamp bijvoorbeeld. Dat neem je als beginpunt en al de rest (meubelen, verf, accessoires…) toets je af aan dat object. Een super tip vond ik dat, waar ik vaak gebruik van maak als ik woonbeslissingen moet nemen.
Maar ook bij het koken gaat het soms zo. Deze chili sin carne kwam tot stand door mijn recente kennismaking met de specerij pimentón. Oftewel gerookt paprikapoeder. In Donna Hay haar boek ‘life in balance’ kwam ik dat mysterizeuze pimentón regelmatig tegen. Een eerste hit in Google deelde me mee dat pimentón gerookt paprikapoeder is, om er in één adem aan toe te voegen dat het absoluut niet vergelijkbaar is met gewoon paprikapoeder en er dus ook echt niet door kan vervangen worden.
Ik kan in mijn eigen blogposts en recepten soms ook wel eens doordraven over bepaalde ingrediënten. En dat meen ik dan ook heel serieus. Mijn nieuwsgierigheid was dus gewekt en ik trok naar de kruidenboer op de markt om er pimentón te halen.
Het werd me al snel duidelijk wat voor bijzonder goedje ik in mijn handen had. Heel mijn tas en later ook heel mijn voorraadkamer geurden naar gerookte paprika. Niet alleen mijn reukreceptoren werden geprikkeld, maar ook het oh-spannend-ik-wil-ik-wil-ik-wil centrum in mijn hersenen begon te werken. En zo kwam deze chili sin carne tot stand.
Ik moet toegeven dat ik nog nooit in mijn leven échte chili sin carne, noch chili con carne gegeten heb. Als dat al bestaat. Dit is dan ook mijn interpretatie van het gerecht met chili, bonen en tomaat. Traditioneel wordt er rijst bij geserveerd, maar ik kies hier voor super eenvoudige pompoensteaks. 

Karola's Kitchen - chili sin carne met pompoensteaks

Ingrediënten voor 2 grote eters:

Voor de chili sin carne:
1 grote ui, fijngesnipperd
2 grote tenen knoflook, geperst
4 wortelen (zo’n 400 g)
4 stengels bleekselderij
1 rode paprika, in kleine blokjes
een grote handvol verse bladspinazie
1 blik tomaten in stukjes
2 el tomatenpuree
1 rode chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
1 tl kurkuma
1 tl pimentòn (gerookt paprikapoeder – zie tips)
½ tl gemalen komijn
het sap van ¼ citroen + extra partjes voor erbij
3 dadels, in ringetjes
125 g gekookte rode kidneybonen
1 bakje (175 g) vegetarisch gehakt

Voor de pompoensteaks:
½ butternutpompoen, ongeschild, in schijven van ongeveer 1 cm dik
½ tl oregano

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Schil de wortelen, snijd ze in de lengte in twee en vervolgens nogmaals in drie. Hak ze nu verder in kleine blokjes.
Snijd de uiteindes van de selderijstengels en schil de buitenkant met een dunschilder om zo de dikste draden te verwijderen. Snijd de stengels in de lengte in twee of drie en hak verder in blokjes.

Verhit 1 el olijfolie in een kookpot en roerbak de ui zo’n 10 minuten. Voeg vervolgens de knoflook, kurkuma, pimentòn en komijn toe, samen met 2 el water en verhit dit kruidenmengsel enkele minuten. Voeg vervolgens de wortelen, paprika en selder toe en roer alles goed om. Laat zo’n 5 minuten stoven.

Wrijf intussen de pompoenschijven in met wat olijfolie, de gedroogde oregano en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Leg ze op een bakplaat en plaats 20 à 25 minuten in de oven.

Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, chilipeper en 60 ml water (= 4 el) toe aan de groenten, schep alles goed om en laat 15 minuten sudderen. Roer regelmatig alles om. Voeg vervolgens de kidneybonen, het veggiegehakt, de dadelstukjes en de spinazie toe, schep om en laat nogmaals 5 minuten pruttelen. Kruid intussen naar smaak met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Leg de pompoensteaks op een bord en schep er de chili sin carne bovenop. Serveer met een partje citroen.

Karola's Kitchen - chili sin carne

Tips:

Pimentòn of gerookt paprikapoeder is geenszins te vergelijken met gewoon paprikapoeder. Het heeft een intense, gerookte smaak. Zeker en vast de moeite om even naar op zoek te gaan. Ik kocht het mijne op de markt in Lochristi, in een kruidenkraam, maar ook bij Turkse kruideniers, Dille&Camille en in grotere Delhaizes kan je ervoor terecht.

Zoals de kritische kijker vermoedelijk wel is opgevallen, is er in het recept sprake van spinazie, maar zie je die niet op de foto. Het omgekeerde geldt voor de afwerking met verse korianderblaadjes. Na de fotoshoot verfijnde ik het recept nog wat, vandaar 😉

Traditioneel wordt er rijst bij dit gerecht geserveerd, maar ik kies hier voor super eenvoudige pompoensteaks. Als ik wat meer tijd heb, maak ik er een kruidige portie bloemkoolcouscous als bijgerecht (klik hier).

Stond het vegetarisch gehakt in de aanbieding en bracht je ineens een paar bakjes mee? Dan kan je er misschien Gevulde paprika met veggiegehakt en ui mee maken (klik hier). (Ook een winner bij kinderen trouwens heb ik me laten vertellen!)

Kidneybonen over? Dan raad ik je mijn super populaire Shiny, happy spruitjes aan! (klik hier)

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten