Karola's Kitchen - Courgette en tomaat met kurkuma

Courgette en tomaat met kurkuma

Het is niet het seizoen van de courgettes. En nog veel minder dat van de tomaten. Mijn excuses daarvoor. Ik presenteer jullie vandaag geen rasechte, Vlaamse, winterse kost, maar wel een recept tot welk ik mijn toevlucht zoek als ik geen tijd heb om na te denken of geen zin heb om lang in de keuken te staan. En ja hoor, dit super simpele, voedzame en lekkere gerecht staat hier soms meerdere keren per week op tafel, ’s morgens, ’s middags en ‘s avonds. In de zomer en – sorry aan de die hards, maar nood breekt wet – zelfs in de winter. Het nu met jullie delen voelt als een evidentie, want er is zoveel dat momenteel mijn aandacht vraagt, maar het is nog wat wennen aan het werkritme en het winterweer na onze reis naar Cambodja. Alles gaat trager dan ik wil. Deze courgette-en-tomatenschotel, eeuwige redder in nood, stond hier de voorbije week dan ook twee maal op het menu.

Het is ons favoriete zondagse ontbijt, met een omelet erbij voor mij en twee spiegeleitjes voor mijn lief. Met wat feta erover gekruimeld of kikkererwten erdoor geschept vormt het een stevige lunch, wanneer ik hongerig ben en nood heb aan iets warms. Maar het kan net zo goed dienst doen als een snelklaar avondmaal. Ook al ben ik doodmoe of helemaal inspiratieloos, dit eenvoudige maaltje in elkaar boksen, lukt me altijd wel. En ik heb het grote geluk dat mijn lief er net zo graag van eet als ik.

Karola's Kitchen - Courgette en tomaat met kurkuma

Ingrediënten voor 2 personen:

1 grote (rode of witte) ui
2 kleine courgettes
4 grote tomaten
2 tl olijfolie
1 teentje look, geperst
1 ½ tl kurkuma
½ à 1 tl gemalen komijn
enkele druppels Tabasco (optioneel)
een grote handvol peterselie, grof gehakt
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Voor erbij, per persoon:
(Dit is een OF-lijstje en – voor mij althans – geen EN-lijstje)

50 g feta
125 g kikkererwten of linzen
100 g vegetarisch gehakt
een omelet of roerei
2 spiegeleitjes

Bereiding:

Snijd de ui dunne, halve ringen. Halveer de courgette in de lengte en snijd hem vervolgens in plakjes. Halveer de tomaten, verwijder het kroontje en snijd ze in dikke schijfjes.

Verhit de olijfolie in een pan (met deksel) en roerbak de ui tot deze glazig wordt. Voeg de courgette en geperste knoflook toe en laat zo’n 5 minuten stoven (of tot de courgette gaar is). Breng intussen op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.

Voeg de kurkuma en komijn toe en schep de groenten goed om met de specerijen. Voeg na een minuut de tomaten toe en laat nog een paar minuten stoven tot de tomaten zacht zijn. Voeg eventueel enkele druppels Tabasco toe en werk af met de peterselie en jouw favoriete toevoeging.

Tips:

Uiteraard kan je nog alle kanten op met dit gerecht. Als ik maar één courgette heb liggen, voeg ik er bijvoorbeeld wat champignons of rode paprika aan toe. Je kan er ook een grote handvol spinazie of wat gehalveerde kerstomaten doorheen scheppen, tijdens de laatste 2 minuten.

Als dit gerecht je aanspreekt, dan is ook Shakshuka zeker iets voor jou! Gebaseerd op dezelfde principes, weinig nadenken, snel klaar en altijd wel iets in huis om erin te verwerken. Dat recept vind je hier. (En ja, ook shakshuka eten wij bijgevolg ook heel vaak.)

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten