Karola's Kitchen - Courgetti met cashewsaus en broccoli

Courgetti met cashewsaus en broccoli

Ze zitten erop, mijn herfst/winter workshops! En wat was het heerlijk om jullie te mogen ontvangen. Het is onvoorstelbaar hoe totaal pompaf en extreem opgeladen ik na afloop steeds ben. Voldaan in het kwadraat. Vorige week gaf ik de laatste sessies van dit seizoen, waardoor de blog even moest wachten op een nieuw recept. Maar zie hier: een lekkere, frisse en snelle courgetti-schotel, die al een klein beetje lente uitstraalt.
De cashewsaus die de groenten vergezelt is in dit gerecht the star of the show. Cashewnoten worden in de veganistische keuken gebruikt om een romig effect te creëren en de textuur van zuivel na te bootsen. Schimmelkaas, camembert, brie… je kan het zo gek niet bedenken of er bestaan zelfgemaakte, vegan alternatieven voor. En die zijn dus vaak gebaseerd op cashews! Zo gek gaan we het hier niet maken, maar deze smeuïge roomsaus wil ik jullie niet onthouden.

Ik gebruik de mini foodprocessor van KitchenAid voor het maken van sauzen, tapenade, hummus, bloemkoolcouscous, notenmeel…

Je krijgt ‘m werkelijk aan iedereen verkocht, inclusief moeilijk eters en carnivoren. Het is een vereenvoudigde versie van een cashewsaus die we tijdens de Karola’s Kitchen-workshops maakten en je kan er nog allerlei kanten mee uit, door te variëren met kruiden en smaakmakers. Heb je wat overschot? Ook als dipsausje doet deze cashewsaus perfect dienst!

Karola's Kitchen - Courgetti met cashewsaus en broccoli
Dit bord is van de collectie ‘Surface’ en het bestek is van Maarten Baas, beide bij Serax.

Ingrediënten voor 2 personen:

3 courgettes
60 g cashewnoten
het sap van ½ limoen
1 ½ tl sojasaus (of meer naar smaak)
1 tl witte miso (optioneel – zie tips)
4 lente-uitjes, in ringetjes
1 broccoli, in roosjes
2 tl olijfolie
een handvol veldsla, worteltjes verwijderd (of rucola)
30 g parmezaanschilfers
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Snijd ½ courgette in blokjes en maak van de overige 2 ½ courgettes slierten met behulp van een spiraalsnijder. (Gebruik de kant voor de dikste courgetti.)

Maal de cashewnoten zo fijn mogelijk met behulp van een kleine foodprocessor. Voeg de blokjes courgette, het limoensap, de sojasaus, witte miso, voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en de helft van de lente-uitjes toe en mix tot je een gladde saus bekomt.

Breng water aan de kook en kook de broccoliroosjes in 4 minuten beetgaar. Giet af en laat uitlekken.

Laat in een pan de olijfolie heel heet worden. Nu is het een kwestie van alles op te warmen, zo kort en krachtig mogelijk. Stort de courgetteslierten, saus en broccoliroosjes in de hete pan en roerbak 1 minuut. Vermijd het om de groenten langer te verwarmen, want dan verliest de courgette (zowel die uit de courgetti als die uit de saus) al zijn vocht.

Bestrooi het gerecht met veldsla en Parmezaanschilfers.

Tips:

Witte miso (of shiro miso) is een pasta van gefermenteerde soja en rijst. Het is een smaakmaker die enigszins in dezelfde categorie als bouillon valt (en ook als dusdanig gebruikt kan worden). Ik gebruik de miso van Lima, die verkrijgbaar is in de natuurvoedingswinkel. Ook bij Delhaize heb je tegenwoordig miso-pasta. Heb je geen miso in huis, breng je saus dan op smaak met wat meer kruiden, limoen en/of sojasaus.

Je kan dit gerecht helemaal rauw en dus koud eten (met uitzondering van de broccoliroosjes). Dit is zelfs aan te raden, als je de textuur van de saus en de courgetti optimaal wil houden. Maar omdat een warme maaltijd me meer verzadigt, kies ik er toch voor om alles op te warmen. Het is hierbij essentieel om de ingrediënten superkort en –krachtig te verhitten. Anders verliest de courgetti en de courgette in de cashewsaus veel vocht. Het is aan jou om uit te maken wat je het smakelijkste vindt!

Voor het maken van de saus gebruik ik de KitchenAid Mini Foodprocessor. Zonder meer één van mijn favoriete keukenspeeltjes. En dat schrijf ik niet omdat me dat gevraagd werd. Het ding maakt in no-time sauzen, tapenades, notenmeel, bloemkoolcouscous, hummus… Voor mij is het onmisbaar geworden!

Ben je een courgetti fan? Deze supersnelle, koude salades gaan je dan zeker smaken!

Wil je ook graag eens aan een kookworkshop deelnemen? Vanaf mei wordt een nieuwe lente/zomerreeks georganiseerd. De data hiervoor worden binnenkort aangekondigd via de website, de Facebook-pagina en de nieuwsbrief!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten