Search

Couscous met currygroenten en yoghurtsaus

Eet volgens je buikgevoel. Het is niet alleen de ondertitel van mijn eerste boek, maar ook de basis van de hele Karola’s Kitchen-filosofie. Zowel in mijn boeken als via mijn Instagram probeer ik je zoveel mogelijk inspiratie en kennis mee te geven om te komen tot die ultieme bevrijding: eten zoals het past bij jouw unieke lichaam, jouw leven en jouw wensen, zonder een goeroe of andersoortig opperpersoon die jou zegt wat wel en niet mag. Want ik geloof er steevast in dat jij de enige expert bent van jouw lijf.

Eten volgens je buikgevoel betekent echter niet enkel en alleen je lichamelijke behoeftes vervullen. Het betekent ook luisteren naar je smaakpapillen en zintuigen en kiezen voor voeding die je ook mentaal voldoening geeft. Ik kan daar voor mezelf een aantal algemeenheden in herkennen: ik hou er bijvoorbeeld van als een maaltijd allerlei verschillende texturen bevat. Dat er veel “aan de gang” is, als het ware. Ik hou ook van véél kruiden en specerijen en van een beetje frisheid of zuurte. Maar naast die algemeenheden, zijn er ook een aantal heel specifieke dingen waar ik van hou (en niet van hou). Zo eet ik heel graag aardappelen, maar enkel in de vorm van geroosterde krieltjes of puree. Meloen, welke soort ook, moet absoluut ijskoud zijn, terwijl ik ander fruit het liefste op kamertemperatuur eet. Ik gebruik in nagenoeg elk gerecht ui, voor mij echt één van de sleutelingrediënten om veel smaak te creëren, maar ik heb een gruwelijke hekel aan rauwe ajuin. Ook couscous zal je terugvinden in mijn lijstje met specifieke voorkeuren. In combinatie met sauzige of vochtige groenten, kan couscous mij niet echt bekoren, maar puur, met enkel wat olijfolie, peper en zout vind ik het héérlijk! HEER-LIJK! Het liefste zelf koud of lauw.

Pure couscous in de spotlight zetten, was er nog niet van gekomen, maar nu Delhaize Bio Volkoren Couscous in het assortiment heeft, kón ik gewoon niet anders. Hoezeeeee! Tot voor kort ging ik hiervoor speciaal naar een bio-winkel maar dat is bij deze dus verleden tijd. (Ik wist het concept ‘efficiëntie’ al te appreciëren, en nu ik een baby heb eens te meer!) Volkoren couscous bevat 9,3 g vezels per 100 g (voor niet-volkoren couscous is dit 4 g) en is daarmee een erg goede vezelleverancier!

Zoals steeds draait het bij de groenten die ik voor dit recept koos, vooral om de kruiding: heerlijke specerijen brengen ze naar een hoger niveau, met als paradepaardje de Santa Maria Mango Curry. Deze gebruikte ik eerder al eens in de Curry met spruitjes en boerenkool. Uiteraard kan je elk currypoeder gebruiken, maar dit is zonder twijfel mijn favoriete mix. Naast de unieke, heerlijke smaak is het ook een echt pluspunt dat deze kruidenmix geen toegevoegde suiker bevat (wat bij currypoeders vaak wel het geval is).

Een fris yoghurtsausje maakt de combinatie van de smeuïge couscous en knapperige, spicy groenten helemaal af. Ik gebruikte voor het eerst de Delhaize Soja Natuur Ongezoet. Perfect voor een hartige bereiding!

Dit gerecht is voor mij echt genieten. Veel smaken, veel texturen… Zowel fysiek als mentaal ben ik 100% voldaan en gelukkig na het eten van zo’n bordje. Naast jou een welgemeende SMAKELIJK te wensen, wil ik je ook graag uitnodigen om zelf eens na te denken over een lijstje buikgevoelvoorkeuren. Want we zijn vaak zo hard bezig met het tegemoet komen aan de fysieke behoeftes van ons lichaam, dat we soms vergeten dat eten ook echt genieten is. Of het hoort dat toch te zijn! Een heerlijke, verzadigende maaltijd heeft een dubbel positief effect: eerst en vooral maakt de eetbeleving an sich je gelukkig, maar daarbij komt nog dat je na je avondmaaltijd minder geneigd zal zijn om nog te snacken en snoepen. Je bént namelijk al lekker voldaan, zowel fysiek als mentaal. Maar dus: SMAKELIJK!

Zijaanzicht: links een bord couscous met currygroenten en yoghurtsaus daarachter een potje saus en couscous apart

Couscous met currygroenten en yoghurtsaus

Een heerlijke couscous boordevol groeten met verschillende texturen, veel kruiden en frisse yoghurtsaus
5 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht, Salade, Lunch, Diner
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor de currygroenten

  • 4 wortelen
  • 2 rode uien
  • 1 venkel
  • 1 dikke teen knoflook, geperst
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl curry
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 250 g kerstomaatjes
  • 1 blik kikkererwten (uitgelekt ca. 250 g)
  • 2 grote handenvol spinazie
  • 1/2 citroen
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor erbij

  • 120 g volkoren couscous
  • 300 ml kokend water
  • 1 tl olijfolie
  • 100 g plantaardige yoghurt
  • een handvol verse kruiden (peterselie bieslook, munt,... of 1 el diepvriespeterselie)
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Schrob de wortelen schoon (of spoel ze grondig) en snij ze in dunne schijfjes. Snijd de uien in partjes en de venkel in reepjes. Stort de groenten op een bakplaat en schep ze om met de knoflook, 2 eetlepels olijfolie, alle specerijen en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Plaats 30 minuten in de oven. (Tussendoor omscheppen is niet nodig, tenzij je een kleine oven hebt.)
  • Halveer de kerstomaatjes, spoel de kikkererwten en was en droog de spinazie. Zet opzij.
  • Maak het yoghurtsausje: schep de yoghurt om met de fijngehakte verse kruiden en breng verder op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Zet opzij.
  • Bereid de couscous: doe de volkoren couscous in een kom en schenk er 300 ml kokend water over. Dek af en zet opzij. (In plaats van vershoudfolie gebruik ik een bord om bovenop de kom te zetten. Werkt prima!)
  • Verdeel de kerstomaatjes en kikkererwten over de geroosterde groenten en schep goed om. Plaats nogmaals 5 minuten in de oven. Verdeel vervolgens de spinazie over de bakplaat en laat opnieuw 2 minuten roosteren.
  • Maak de couscous los met een vork en schep er 1 theelepel olijfolie en wat peper en zout doorheen. Schep de geroosterde groenten om met het sap van een halve citroen. Serveer de couscous met een ruime hoeveelheid groenten en schep er naar believen yoghurtsaus bij. Smakelijk!
Trefwoord Vegetarisch, vegan, veggie, lactosevrij

Couscous met currygroenten en yoghurtsaus: tips & tricks

Je kan in dit gerecht gerust andere groenten verwerken, zoals courgette, bloemkool of raapjes als je niet zo van venkel en/of ui houdt. Je kan ook 3 trostomaten gebruiken in plaats van de kerstomaatjes. Iets waar je misschien rekening mee kan houden bij aanpassingen: ik denk eigenlijk in de eerste plaats in texturen en in de tweede plaats pas in smaken. Spinazie en tomaat zorgen voor een zachte beet, venkel en wortel zijn knapperig … Hou dat dus in je achterhoofd als je begint te switchen.

Je kan eventueel bloemkoolcouscous bereiden, ter vervanging van de volkoren couscous, als je dat wenst. Bij Delhaize is er een diepgevroren Bio Bloemkoolrijst (zoals hij genoemd wordt) verkrijgbaar zonder toevoegingen. (Hij zit hier al even in de diepvriezer, maar ik probeerde ‘m nog niet uit.) Een ander glutenvrij alternatief is de Delhaize Bio Quinoa.

De borden op de foto zijn van Serax, uit de Pure collectie (klik hier), het koffielepeltje maakt deel uit van het Serax Surface Tafelbestek (klik hier) en de kommetjes zijn van de hand van de geweldige Koen Ghesqière van Ghesq Ceramics.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize – 

80 reacties

  1. 5 sterren
    Ik word blij van zoveel kleur op mijn bord, van de smaak….en van het feit dat mijn 10-jarige zonder zeuren gewoon mee eet.
    Ik maakte, op vraag van haar, geen couscous maar gooide aardappelwedges mee op de bakplaat.
    Lekker hoor!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!