Karola's Kitchen - Curry met spruitjes en boerenkool

Curry met spruitjes en boerenkool

We zijn weer vertrokken. Nog niet aan volle vaart, maar we zijn vertrokken. Onze kleine baby gaat pas op 20 april naar de onthaalmoeder, MAAR een eerste nieuwe blogpost is bij deze toch een feit. Ontkurk de (alcoholvrije) champagne! Want ik ben blij om de knop terug in werk-modus te zetten. Maar ook super zenuwachtig, om heel eerlijk te zijn. Want hoe zeer ik ook barst van de goesting om er weer in te vliegen, onze kleine baby vraagt om een groooote aanpassing van de gebruikelijke routines en ritmes. (En iedereen die ooit zo’n eerste mini mensje mocht verwelkomen, herinnert zich vermoedelijk dat dat een understatement is.)

Isaac werd geboren op 27 december 2019 om 9.44 u en daar wil ik nog zoveel over schrijven (‘Hij is zo vreselijk schattig’, ‘Een vrouwenlichaam is geniaal’, ‘Die borstvoeding makes me hungry!’ …). Maar eerst en vooral wil ik jullie eindelijk, EINDELIJK een nieuw recept voorschotelen. Misschien zagen jullie het al voorbij komen in het Delhaize magazine? Want inderdaad: ook in 2020 blijf ik met heel veel plezier en trots ambassadrice van dit prachtige merk.

7,5 maand zwanger maar met veel plezier in de Delhaize keuken!

Aan al wie Karola’s Kitchen nog maar even leest: sinds september 2017 ben ik ambassadeur voor Delhaize, wat er concreet op neerkomt dat ik maandelijks één van mijn favoriete Delhaize producten een rol mag geven in een nieuw recept. Daarnaast deel ik via mijn Instagram Stories ook wekelijks de Karola’s Kitchen-style promoties die ik aantref tijdens het boodschappen doen. Niets daarvan is geregisseerd, het gaat om voedingsmiddelen waar ik zelf oprecht fan van ben en die ik boeiend vind om te delen. Ah ja, en af en toe kan je me dus ook treffen in het Delhaize magazine 🙂 Het is een job die ik zo graag doe!

In het februari-maart nummer van het magazine kon je deze ‘Karola’s curry’ terugvinden, met een aantal van mijn favoriete seizoensgroenten en de heerlijke Mango Curry specerijen van Santa Maria. Je kan zonder problemen variëren met de groenten in deze curry. Ook kan je extra’s toevoegen zoals gebakken tofu, scampi, Quorn-blokjes … As you wish. Zelf eet ik er geen rijst bij, omdat ik liever dubbel zoveel groenten opschep, maar bedien jou en/of je gezin gerust van een smakelijke portie zilvervliesrijst of quinoa als je daar zin in of nood aan hebt. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Curry met spruitjes en boerenkool
Foto door Studio Wauters voor Delhaize magazine

Ingrediënten voor 4 personen:

3 el olijfolie
2 rode uien, fijn gehakt
5 wortelen, schoongemaakt en in plakjes van 0,5 cm
2 rode paprika’s, in blokjes
6 teentjes knoflook, geperst
750 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
3 stelen boerenkool, grondig gespoeld en in reepjes
1 ½ el kurkuma
1 el currypoeder (ik gebruikte Mango Curry van Santa Maria – zie tips)
1 tl gemalen gedroogde koriander
1 groot blik kokosmelk (= 400 ml)
400 ml kokend water
8 zachte, gedroogde abrikozen, gehalveerd
grote handvol verse korianderblaadjes (gooi de koriandersteeltjes niet weg, maar hak ze heel fijn – zie tips)
1 el fijn geraspte, verse gember
sap van 1 citroen
grote handvol gezouten cashewnoten of amandelen, heel grof gehakt
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

voor erbij (eventueel):
zilvervliesrijst, quinoa of bloemkoolrijst
1 rode chilipeper, in flinterdunne ringetjes

Bereiding:

Verhit de olijfolie in een grote stoofpot. Roerbak de ui tot deze glazig is en voeg dan de wortelen toe. Laat ongeveer 3 minuten aanstoven voor je de paprika en knoflook toevoegt. Zet het deksel op de pot en laat de groenten onder regelmatig roeren nog zo’n 7 minuten garen.

Kook de rijst gaar volgens de aanwijzing op de verpakking.

Doe de kurkuma, het currypoeder en gedroogde koriander bij de groenten en schep goed om. Voeg na 2 minuten de kokosmelk, het kokend water, de abrikozen, de fijngehakte koriandersteeltjes, de geraspte gember en het citroensap toe. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep alles goed om en breng het geheel aan de kook.

Voeg de spruitjes en boerenkool toe en meng voorzichtig, maar grondig tot de saus alle groenten bedekt heeft. Laat 5 à 8 minuten koken met het deksel op de pot, tot alle groenten gaar zijn.

Serveer de kurkumacurry met de rijst en werk af met de verse korianderblaadjes, chilipeper en de gehakte cashewnoten.

Tips:

Ik gebruik in dit gerecht de Mango Curry specerijen van Santa Maria, verkrijgbaar bij Delhaize. Dit currypoeder is pikant en wat zoet en past hier supergoed bij. Als je een mild currypoeder gebruikt, voeg dan nog wat extra pit toe met bijvoorbeeld een snuifje gedroogde chilivlokken.
Let er bij de aankoop van kruidenmixen – zoals currypoeder – op dat er geen zetmeel en/of suiker aan werd toegevoegd. Dit wordt soms gebruikt als goedkoop bulkmiddel, maar voegt geen extra smaak toe aan je gerecht (en wel extra calorieën).

Hou je echt niet van koriander, dan kan je dit uiteraard gewoon weglaten of vervangen door Thaise basilicum. Dit kruid is te verkrijgen bij een Aziatische kruidenier.

Heb je boerenkool over, verwerk deze dan in bijvoorbeeld deze gerechten:


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten