Bovenaanzicht handdoek met rechts een pan met shakshuka en takje rozemarijn

Shakshuka

Dit is één van mijn favoriete snel-klaar gerechten, rijk aan waardevolle eiwitten. Eieren zijn namelijk topproducten: hun eiwitsamenstelling is nagenoeg perfect om ons menselijk lichaam in eiwitten te voorzien. (Daar kan je hier meer over lezen.)
Deze schotel maak ik minstens 1 keer per week klaar en af en toe verschijnt hij dan ook op mijn Instagram account. En op vraag van enkele volgers, nu dus hier op mijn blog. Want u vraagt, wij draaien 😉

Shakshuka is een Egyptisch of Israëlisch gerecht, dat in die streken voornamelijk als ontbijt wordt gegeten. De basis bestaat uit ui, tomaat, kurkuma, komijn en ei, maar je kan er alle kanten mee uit door er extra groenten en verse of gedroogde kruiden aan toe te voegen. De combinaties die je kan maken, zijn eindeloos. Hier gebruik ik courgette en champignons, maar ook aubergine, spinazie en kerstomaatjes zijn er erg lekker bij. (Die laatste twee voeg ik tijdens de laatste 5 minuten toe.) Mix & match naar eigen smaak en groentevoorraad!
Dit gerecht maken kost weinig tijd en moeite, maar als het toch nóg sneller of makkelijker moet gaan, gebruik ik een mediterrane diepvriesgroentemix in plaats van verse groenten. Gewoon rechtstreeks, diepgevroren in de pan bij de gestoofde ui, extra veel kruiden erbij (moet wel, want diepvriesgroenten zijn altijd wat fletser van smaak dan verse, vind ik), afwerken met de tomaten uit blik en het ei en HUP: elk ‘ik heb geen tijd om gezond te eten’-excuus, is van tafel geveegd 😉

Karola's Kitchen - eieren in tomaat

Bovenaanzicht handdoek met rechts een pan met shakshuka en takje rozemarijn

Shakshuka

Een super simpel en snel-klaar recept waarvoor je sowieso alles al in huis hebt. In dit eenpasgerecht kan je verschillende soorten groenten kwijt. Ideaal voor een voedzame lunch of als ontbijt.
5 van 2 stemmen
Bereiding 20 min
Totaal 20 min
Porties 1

Ingrediënten
  

  • 1 kleine witte ui
  • 8 grote champignons
  • 1 courgette
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 ei
  • 1 1/2 tl kurkuma
  • 1 tl komijn
  • 1/2 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 tl olijfolie

Bereiding
 

  • Hak de ui grof. Verhit 1 theelepel olijfolie in een pan en roerbak de ui enkele minuten. (Hoe langer je ui laat stoven, hoe zoeter en lekkerder hij wordt.)
  • Snijd de champignons en courgette in stukjes.
  • Pers het teentje knoflook boven de pan uit en voeg 1 1/2 theelepel kurkuma en 1 theelepel komijn toe en eventueel een scheutje water als het geheel te droog is. Roerbak 2 tot 3 minuten en schep er vervolgens de courgette en champignons door. Laat de groenten stoven tot ze gaar zijn. Voeg de tomatenblokjes en 1/2 theelepel rozemarijn toe en kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  • Wanneer de tomatensaus enigszins ingedikt is, maak je er een opening in. Breek hierin het ei en laat dit nog enkele minuten sudderen tot het eiwit gaar is.
Trefwoord glutenvrij, lactosevrij, lunch, veggie

Shakshuka: tips & tricks

Een echt grote pan is superhandig voor shaksuka. Ik gebruik de Barcelona 32 cm van GreenPan, waar ik erg tevreden over ben. (Klik hier.)

Dit gerecht eet ik uit de pan, als ik het voor mij alleen maak. Opscheppen is mogelijk, maar wees dan voorzichtiger, zodat je de eidooier niet breekt.

Ben je net zo’n fan van eitjes als ikzelf? Dan zijn de volgende gerechten misschien wel iets voor jou! Je kan telkens op de link klikken om door te surfen naar het recept.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten