Een goudgele frittata met stukjes rode, gele en groene paprika, gepresenteerd in een pan, afgewerkt met wat gehakte peterselie.

Frittata met paprika en zongedroogde tomaat

Een welgemeende proficiat. Wat zeg ik, een staande ovatie! Voor iedereen die zijn of haar best doet om elke dag opnieuw een voedzame maaltijd op tafel te toveren. Ik vind dat iedereen die die taak op zich neemt, daar wel even erkenning voor mag krijgen 🙂 Bedenken wat je gaat klaarmaken, de juiste ingrediënten in huis halen, een paar kilo groenten snijden… en dan moet het koken (en de afwas) nog komen. Eerlijk is eerlijk: het is – net als alle andere aspecten van een huishouden – een ware professie om alles dag in dag uit voor elkaar te krijgen.

Hoe graag ik zelf ook kook en hoe zeer ik ook geniet van mijn eetpatroon bomvol groenten, soms heb ik ‘s avonds geen zin om uitgebreid te koken. Een mens wil ook wel eens iets ander doen, niet waar? 🙂 Zeker nu de avonden langer worden! Op die dagen is dit frittata-recept met paprika en zongedroogde tomaat een redder in nood! Eenvoudige ingrediënten, één pan, weinig moeite en een gegarandeerd succes bij mijn wederhelft. Een perfecte formule om de avond goed in te zetten.

Een goudgele frittata met stukjes rode, gele en groene paprika, gepresenteerd in een pan, afgewerkt met wat gehakte peterselie.

De succesformule

Frittata is geweldig. Het is zo’n handig en eenvoudig gerecht, ideaal om in te zetten wanneer je wat inspiratieloos bent, als je restjes wil opmaken of als je het jezelf eens makkelijk wil maken. Een beetje zoals een quiche eigenlijk, maar dan nóg simpeler, want er is geen sprake van een quichebodem die kan mislukken of die je – stel je voor – helemaal van nul moet maken. De binding wordt gevormd door eieren. En de inhoud? Wel, daar kan je je helemaal mee uitleven. Hier koos ik voor ingrediënten die je altijd en overal vindt én die je makkelijk aan andere eters verkocht krijgt: paprika, ui en zongedroogde tomaatjes.

Je hoeft dus helemaal niet te meal preppen, complexe toestellen in huis te halen of extreem efficiënt en georganiseerd te zijn. Je kan altijd, áltijd terugvallen op je nieuwe beste vriend: de frittata.

De juiste pan

Ik hoef jullie vermoedelijk niet meer te vertellen dat ik fan ben van de pannen van GreenPan. Op de pagina Mijn keuken must-haves vind je een uitgebreid overzicht van de exemplaren die ik in huis heb. GreenPan staat bekend om het gebruik van een keramische antikleeflaag, ThermolonTM genaamd, gemaakt op basis van zand, zonder schadelijke stoffen zoals PFOA, PFAS, lood en cadmium. Ook lijm en chemische additieven komen niet te pas aan het productieproces, wat wel het geval is bij klassieke antikleeflagen, wanneer deze bevestigd worden op de pan. Dat is goed voor het milieu en onze gezondheid.

Als je overweegt om een nieuwe pan te kopen, kan ik de Barcelona-collectie echt aanraden. Ik gebruik al jaren enkele producten uit deze lijn, zowel kookpotten als pannen en ben er nog steeds erg tevreden over. Een groot voordeel vind ik het handvat dat ovenbestendig is. Je kan dus heel de pan in de oven steken en in bepaalde bereidingen, zoals voor het maken van een vaste frittata, is dat een welgekomen extra.

Avondmaal én lunch

Zowel koud als warm is frittata heerlijk en smaakvol! Je kan dus perfect een restje (of weldoordachte extra portie) ‘s anderdaags meenemen als lunch. Een slaatje erbij vind ik een heerlijke combinatie: dit vormt een frisse afwisseling met de rijke, kruidige smaken van dit eigerecht. Want zoals altijd ben ik ook in dit gerecht kwistig met kruiden: gedroogde basilicum en oregano, verse peterselie en basilicum… en dan die zalige zongedroogde tomaatjes! Ik zocht met dit frittata-recept bewust een beetje een pizza vibe op door het gebruik van de kruiden, de groene paprika en wat gesmolten kaas. De perfecte ingrediëntenlijst voor een voldoening gevend gerecht én om al wat te dromen van de zomer. Smakelijk!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

blank
Het recept:
Frittata met paprika en zongedroogde tomaat

Bereidingstijd:

30 minuten:
10 minuten voorbereidingstijd
10 minuten kooktijd
5 à 10 minuten oventijd

Ingrediënten voor 2 grote eters:

1 rode paprika
1 gele paprika
1 groene paprika
1 ui
1 el olie (zie tips)
8 halfgedroogde tomaatjes, uitgelekt
een grote handvol verse basilicum
een grote handvol peterselie
1 tl gedroogde basilicum
½ tl gedroogde oregano
4 biologische eieren
2 el (plantaardige) room
30 g geraspte kaas (ik gebruik Emmentaler)
versgemalen zwarte peper en fijn zout

Voor erbij (optioneel):
een gemengde salade
brood

Bereiding:

Verwarm de grill van de oven voor op 230 °C.

Snijd de paprika’s in reepjes en snipper de ui fijn.

Verwarm 1 eetlepel olie in een ovenbestendige pan met antikleeflaag, zoals de GreenPan Barcelona (ik gebruik de 30 cm voor dit gerecht). Roerbak de ui enkele minuten tot deze glazig is. Voeg vervolgens de paprika toe, laat zo’n 5 minuten aanstoven. Roer hierbij regelmatig om en kruid met een flinke snuif fijn zout en versgemalen zwarte peper.

Halveer de gedroogde tomaatjes en hak de verse kruiden fijn. Zet opzij.

Klop de eieren los met de room. Zet opzij.

Voeg 1 theelepel gedroogde basilicum, ½ theelepel gedroogde oregano, de zongedroogde tomaatjes en de gehakte verse kruiden bij de paprika. Roer om en verdeel het mengsel gelijkmatig over de pan. Schenk de eieren eroverheen en draai de pan zachtjes wat rond om het eimengsel te verdelen (het lijkt misschien weinig maar het is echt voldoende.

Bestrooi met de geraspte kaas. Plaats 5 à 10 minuten onder de grill tot de eieren gestold zijn en goudbruin kleuren.

Snijd de frittata met een houten spatel in punten en serveer warm of koud, met een slaatjes en/of wat brood erbij.

Tips:

Zero waste

  • Je kan de olie van bij de zongedroogde tomaatjes gebruiken om te bakken als het om koolzaadolie of maïsolie gaat.
  • Bewaar de olie wanneer de tomaatjes op zijn, zo heb je steeds een lekkere kruidenolie achter de hand om slaatjes mee op smaak te brengen.

Food tip

Gebruik – als je het kan veroorloven – biologische eieren. Bio legkippen hebben een beter leven dan reguliere legkippen. (Meer daarover lees je in mijn tweede boek in het hoofdstuk Eiwitbronnen (op p. 73). Je herkent biologische eieren aan de code op de schaal: die begint met 0 (bij voorkeur gevolgd door BE, wat betekent dat het om Belgische eieren gaat).

Aanpassingen

  • Andere groenten
    Je kan ontzettend veel groenten kwijt in dit gerecht: courgette, champignons, groene asperges … En ook restjes gekookte aardappel (dan spreek je wel van een tortilla en niet meer van een frittata), restjes kruiden, kaas … Als je toch graag een recept volgt, maar paprika niet zo jouw ding is, kijk dan even bij de Frittata met rode biet, courgette en feta.
  • Lactosevrij
    Als je lactosevrije kaas en plantaardige room gebruikt, is dit recept lactosevrij.
  • Vegan
    Ik heb zelf geen ervaring met het maken van een frittata zonder eieren, maar vegan frittata wordt vaak gemaakt met (silken) tofu als basis, zoals bijvoorbeeld in dit recept van Be Vegan.

Nog meer paprikarecepten?

Is paprika je ding wel, neem dan zeker ook een kijkje bij onderstaande recepten:

 

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten