Bovenaanzicht van een gerecht, gepresenteerd op een wit bord. Het gerecht bestaat uit orzo, veel gegrilde, zachte tomaat en paprika, twee plakjes gebakken halloumi en enkele plukjes groene rucola en oregano.

Gegrilde paprika en tomaat met halloumi en orzo

Dit recept heeft het allemaal: heerlijke zomerse groenten, boterzacht en supersmaakvol door het roosteren op hoge temperatuur, smeuïge orzo, bedekt met een laagje olijfolie en op smaak gebracht met veel verse kruiden en citroensap en dan die fantastische gegrilde kaas

Halloumi wordt berloumi

Halloumi kennen we allemaal, dus ik ging even voor duidelijkheid in plaats van voor de correctheid in de recepttitel. Want eigenlijk is berloumi de ster van de show in dit gerecht. Berloumi is de Belgische tweelingsbroer van halloumi: een zoute kaas, uitermate geschikt om te grillen, maar gemaakt in Berlare in plaats van Cyprus. Lekker lokaal dus!

Berloumi wordt gemaakt van koemelk, afkomstig van ‘weidekoeien’ van de boerderij van Annick en Koen. Dat verzin ik niet, je kan het gewoon lezen op de website van De Zuivelarij, het bedrijf dat Berloumi produceert. (Ze maken ook de labneh die ik eerder al in een (lievelings!)recept gebruikte: de Midden-Oosterse groenten met labneh en veggiegehakt.)
Elk seizoen levert De Zuivelarij een berloumi in een andere marinade . Ik kocht voor dit recept bij Delhaize de zomer-editie, die op smaak gebracht is met groene peper, oregano en basilicum: superlekker! Net zoals halloumi smelt berloumi niet wanneer je hem verhit. De kaas wordt zacht vanbinnen en krijgt een heerlijk gouden korstje. Uniek!

Tricolore, maar niet heus

Het is juni en dat betekent dat het tomatenseizoen op volle toeren draait. In alle kleuren en vormen liggen ze naar je te lachen vanuit de winkelrekken. Delhaize heeft een enorm uitgebreid assortiment. Ik koos voor dit recept zwarte Yoom cocktailtomaten– en zoete rode trostomaten en combineerde die met gele en rode paprika. Je zou kunnen denken dat de voetbalgekte mijn keuze beïnvloedde, maar het EK boeit me niet bepaald. De wissel van de seizoenen daarentegen zorgt altijd voor superveel goesting om met die prachtige seizoensproducten aan de slag te gaan. (Maar als je de boel makkelijker aan je kroost verkocht krijgt door dit Rode Duivels Orzo te noemen, be my guest.)

De tomaten en de paprika geven bij het roosteren in de oven hun sappen vrij, waardoor er, in combinatie met de kruiden en balsamicoazijn een overheerlijk sausje gevormd wordt. Laat dit dus zeker niet verloren gaan, maar spatel de bakplaat tot de laatste druppel uit: dit sausje + de orzo = heaven!

Verkocht aan orzo

Geloof het of niet, maar Griekse pasta of orzo kan nog maar sinds tien maanden op mijn enthousiasme rekenen. Ik heb het lang vis noch vlees gevonden. Rijst noch pasta, de aansteller. Via een Instagram-poll liet ik me een tijd geleden door jullie overhalen om dit graanproduct voor de eerste keer te gebruiken bij het Griekse auberginestoofpotje (dat ik oorspronkelijk met kamut wou maken). DANK U DAARVOOR! Wat een meerwaarde in mijn leven! Deze pastasoort valt hoegenaamd niet te vergelijken met gewone pasta, noch met rijst. Zó smeuïg en zacht… Bij Delhaize vind je een volkoren variant, met 7 g vezels per 100 g (in vergelijking met 1,5 g voor een witte orzo), wat een extra verzadigend effect heeft en ook je goede darmbacteriën tevreden houdt.

En dan nu: eten!

Dit receptje is nu al een nieuwe favoriet: I love love love alle smaken en texturen! Wil je toch graag aanpassingen doen, dan vind je hier tips over onder het recept. Ook alle bewaarmethodes kan je daar terugvinden 🙂 Smakelijk!

Gegrilde paprika en tomaat met halloumi en orzo

Een bord vol zomerse smaken! De paprika en tomaat worden zoet en zacht dankzij het roosteren op hoge temperatuur, de orzo is kruidig en supersmeuïg en de gebakken, goudgele Berloumi is om van te smullen.
4.99 van 133 stemmen
Voorbereiding 5 min
Bereiding 30 min
Totaal 35 min
Porties 2 grote eters

Ingrediënten
  

Voor de groenten

  • 2 gele paprika's
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el rijstolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1 snuifje gedroogde rozemarijn
  • 1/4 tl pikant paprikapoeder
  • 8 (zwarte) cocktailtomaatjes
  • 3 trostomaten
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 à 2 tl kappertjes
  • 1 handvol rucola
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de orzo

  • 120 g volkoren orzo
  • 1 handvol verse basilicum en/of oregano
  • 1 tl olijfolie
  • 1/4 kleine citroen (het sap)
  • 1/2 tl gedroogde basilicum
  • versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor erbij

  • 1 blok Berloumi of halloumi (225 g)
  • 1/2 tl gedroogde oregano (enkel als je niet-gemarineerde Berloumi gebruikt)

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C, in de stand boven- en onderwarmte.
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze in dikke repen. Verwijder de schil van de ui en snijd in partjes.Schep de groenten op een bakplaat en pers het teentje look erboven uit.
  • Doe 1 el rijstolie bij de groenten, samen met 1 tl oregano, 1 tl basilicum, een snuifje rozemarijn, ¼ tl pikant paprikapoeder en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep goed om en verspreid alles over de bakplaat, zodat de groenten zo min mogelijk gestapeld liggen. Plaats 20 minuten in de oven.
  • Bereid intussen de orzo volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Hak de verse kruiden fijn.
  • Giet de orzo af, laat uitlekken en schep om met de verse kruiden, 1 tl olijfolie, het citroensap, ½ tl gedroogde basilicum en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Zet opzij met het deksel op de kookpot.
  • Halveer de cocktailtomaatjes. Zet opzij.
  • Zet de oven op grillstand, op 240 ° wanneer de paprika klaar is.
  • Schep de cocktailtomaatjes en 1 el balsamicoazijn onder de gegaarde paprika en plaats 5 à 10 minuten onder de grill.
  • Snijd de trostomaten in plakjes. Zet opzij.
  • Zet de oven uit. Verdeel de plakjes tomaat en de kappertjes over de groenten. Schep om en laat nog even in de oven staan, met de deur open, terwijl je de Berloumi bereidt
  • Snijd de Berloumi in dikke plakken. Laat een pan met antikleeflaag goed heet worden en leg de kaas erin. (Niet mee prutsen! Gewoon laten liggen tot hij een mooi korstjes krijgt.) Laat enkele minuten bakken aan beide kanten.
  • Schep de rucola door de gare groenten.
  • Verdeel de orzo over de borden. Schep er rijkelijk groenten (en het sap van de groenten!) overheen en leg er enkele plakjes gegrilde kaas bovenop. Smakelijk!
Trefwoord Vegetarisch

Smakelijk!
En laat zeker een 5-star rating na als je van dit recept hebt genoten 😉

Tips & tricks

Bereidingstips:

  • De basispositie van een bakplaat in de oven is de tweede hoogte (te beginnen tellen van onderaan) en dus niet het midden van de oven. Plaats je bakplaat dus daar voor zowel het roosteren (stap 3) als het grillen (stap 9).
  • Eén blok halloumi/berloumi is een heel ruime portie voor twee personen (en dat zegt een grote eter) en volstaat normaal ook voor drie kleinere eters. De kaas is namelijk erg verzadigend door het hoge vet- en eiwitgehalte. (Als je de orzo zou weglaten, moet je wel zeker één blok voor twee personen rekenen.)
  • De sappen van de groenten vormen in combinatie met de kruiden een heerlijk sausje. Laat dit dus zeker niet achter op de bakplaat! Druppel de saus over de orzo voor een suuuuuuperlekker resultaat.

Bewaartips:

  • Je kan dit gerecht gerust vooraf maken. Warm de orzo en groenten op in afzonderlijke pannen en bak de Berloumi op het laatste moment af.
  • Halloumi en berloumi worden taai en onsmakelijk als ze afkoelen. Je kan dit proces terug omkeren door de plakjes kaas opnieuw te bakken in een droge pan. Gooi overschotjes gebakken halloumi dus niet zomaar weg! Je kan er terug die perfecte gegrilde kaas van maken.
  • Een restje orzo kan je invriezen. Ontdooien doe je door de orzo 30 seconden in een komen kokend heet water te leggen.
  • Volgens de website van De Zuivelarij kan je berloumi invriezen. (Dat probeerde ik nog niet zelf uit.)

Aanpassingstips:

  • Vegan
    Vervang de plakjes berloumi door plantaardige feta die je over de afgewerkte borden heen verkruimelt.
  • Glutenvrij
    Vervang de orzo door gekookte boekweitkorreltjes, glutenvrije pasta of quinoa. Of verricht wat zoekwerk en tik glutenvrije (weliswaar niet-volkoren) orzo op de kop!
  • Lactosevrij
    Vervang de plakjes berloumi door lactosevrije feta die je over de afgewerkte borden heen verkruimelt.
  • Koemelkvrij
    Berloumi is gemaakt van koemelk, maar halloumi niet. De traditionele Cypriotische kaas wordt gemaakt uit een combinatie van schapen- en geitenmelk.
  • Andere ingrediënten
    Dit gerecht draait echt rond die zomerschatten: tomaat en paprika. (Ik vond de prachtige zwarte Yoom-tomaatjes bij Delhaize.) Als het iets teveel van het goede zou zijn, kan je bijvoorbeeld één paprika vervangen door een courgette of venkel.
    Zijn kappertjes niets voor jou? Vervang ze dan door in ringetjes gesneden (zwarte of groene) olijven of in reepjes gehakte zongedroogde tomaat.
    De berloumi kan je vervangen door verkruimelde feta (en uiteraard ook door halloumi).

Meer recepten…

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten