Geroosterde prei en knolselder met spruitjes mash

Geroosterde prei en knolselder met spruitjes mash

Gisterenavond, rond een uur of acht, kwam ik thuis na de yogales. Ik opende de deur en wist even niet wat ik zag: een pad van kaarsjes, op de grond, in de gang. Met een big smile ging ik de woonkamer binnen. Nog meer kaarsen. En foto’s ook, van mezelf, al schrijvend, kokend en fotograferend. ‘Mijn lief is de liefste’, dacht ik, want ik wist dat hij met de trein naar Antwerpen was gereisd om het eerste pakketje Gewoon Gezond boeken op te halen. De kaarsen volgend, kwam ik in de keuken terecht. Daar zat hij, met een nog grotere smile dan die van mij en het stapeltje boeken naast zich, uitgestald alsof we in een boekenwinkel waren. ‘Ik ga je niet ten huwelijk vragen hè’, verontschuldigde hij zich, en ik knuffelde hem en knuffelde hem nog eens. Het zag er mooi uit, mijn boek. Toch voelde ik me onwennig. Ik liet de kat buiten die aan de achterdeur stond te krabben en vroeg of de soep had gesmaakt, bij het zien van de lege kom op het aanrecht.
‘We zullen er maar eens in bladeren, zeker?’, opperde ik voorzichtig, toen ik geen andere directe afleidingsmanoeuvres meer vond.

Het voelde vreemd. Na drieënhalve seconde werd ik verlamd door de gedachte dat elkeen die mijn boek in handen zou krijgen er een mening over zou vormen, over dat waar ik maanden en maanden lang op had zitten zwoegen en zweten, over mijn persoonlijke verhalen, over mijn way of life. Ik voelde me plots ontzettend kwetsbaar. En daar ben ik niet goed in, in kwetsbaar.
Ik ging me douchen en kroop in bed.

Doubt kills more dreams then failure ever will.

Vandaag besloot ik om vooral trots te zijn. En ook blij en dankbaar. Want dat ben ik, allemaal. Ik kan alleen maar hopen dat Gewoon Gezond lezers en foodies kan bekoren. Ik heb alles gegeven en in alle eerlijkheid… het ziet er mooi uit, mijn boek.

Geroosterde prei en knolselder met spruitjes mash

Ingrediënten voor 2 eters:

1/2 knolselder
2 preien
1 el olijfolie
1/2 appel
500 g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
2 tl olijfolie
een handvol verse peterselie, fijngehakt
1/8 tl nootmuskaat
1/8 tl gemalen komijn
60 g blauwe kaas (bv. Blue d’Auvergne als je houdt van mild of Roquefort als je houdt van scherp)
40 g walnoten, grof gehakt
Versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Verwijder de schil van de knolselder en snijd hem in staafjes, vergelijkbaar met frietjes. Verwijder het groen, de wortels en de twee buitenste bladeren van de preien. Snijd elke prei eerst dwars in drie of vier stronkjes. Halveer de stronkjes in de lengte en spoel ze onder koud, stromend water. Hou ze hierbij samen met je handen, zodat ze niet uit elkaar vallen. Schud de prei uit en snijd de halve stronkjes nu nogmaals in de lengte in twee. Je bekomt nu reepjes prei van allerlei verschillende breedtes.

Rankschik de knolselder en prei beiden in dezelfde richting in een niet te grote ovenschotel. (Het is de bedoeling dat de groenten wat op elkaar liggen, zodat ze enerzijds geroosterd worden maar tegelijk ook gestoomd.) Bedruppel met 1 eetlepel olijfolie en kruid met versgemalen peper en grof zeezout. Gebruik je handen om de groenten voorzichtig met de olie in te wrijven. Besprenkel er tot slot nog 2 eetlepels water overheen en plaats in de oven gedurende 50 minuten. Schep de groenten gedurende de baktijd 2 à 3 keer voorzichtig om.

Breng water aan de kook en gaar de spruitjes in 15 minuten. Giet af en zet nog even op het vuur zodat overtollig vocht kan verdampen. Voeg 2 theelepels olijfolie en peterselie toe en breng op smaak met de nootmuskaat, komijn, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Gebruik een pureestamper om de spruitjes te pletten tot een grove stoemp. Proef en voeg indien gewenst extra kruiden toe.

Snijd ook de appel in staafjes en schik deze tijdens de laatste 10 minuten baktijd tussen de prei en knolselder.

Verdeel de ovengroenten en spruitjes mash over 2 borden. Verkruimel de blauwe kaas hierover en bestrooi met de walnoten.

Tips:

Je kan de geroosterde knolselder en prei uiteraard ook met iets anders combineren dan de spruitjes mash. Ga dan wel voor iets smeuïg. De ovengroenten zijn stevig van aard en behouden in dit gerecht hun beet. Het is dus ideaal om ze samen met een zacht pureetje te serveren!

Heb je blauwe kaas over, gebruik ‘m dan in een van de volgende gerechten:

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten