Karola's Kitchen - Groene shakshuka

Groene shakshuka

De klassieke shakshuka met tomaat staat hier heel vaak op tafel. Het is zo’n makkelijk, multifunctioneel gerecht, waar je van alles en nog wat in kwijt kan. En het is bovendien ontzettend lekker. Het was dan ook niet meer dan logisch dat ik er ooit eens een variant op zou maken. Alvast mijn excuses aan wie niet houdt van variaties op een klassieker. (Zo kreeg ik ooit een heel boos berichtje dat mijn lasagnes geen lasagne zijn.)

Deze groene shakshuka is zijdezacht, zowel van smaak als van textuur. De komijn, kurkuma en knoflook geven de smeuïge groenten dat typische warme Midden-Oosterse aroma, terwijl de verse dille en citroen voor frisheid zorgen. Denk daar dan nog een heerlijk gouden sausje van eigeel bij en wat accenten zoute feta en je hebt een ultiem feel good gerechtje. De nigellazaadjes zijn geen must, maar ze maken de Midden-Oosterse ervaring wel compleet. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Groene shakshuka

Ingrediënten voor 2 eters:

2 stronken prei
1 grote courgette
1 el olijfolie
2 dikke tenen knoflook, geperst
400 g diepgevroren bladspinazie
½ tl kurkuma
1 tl gemalen komijn
een snuifje chilivlokken
200 ml (plantaardige) room (ik gebruik Alpro Cuisine Soja Light)
het sap van ½ citroen
een grote handvol verse dille + wat extra voor de afwerking
2 biologische eieren
50 g feta
1 el nigellazaadjes (optioneel – zie tips)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor erbij (optioneel):
een gemengde groene salade
een eenvoudige tomatensalade (met wat azijn naar keuze, olijfolie en peper en zout)
brood

Bereiding:

Verwijder het donkerste groene gedeelte en de worteltjes van de prei, snijd de stronk in de lengte in 2 en vervolgens in halve ringen, van zo’n halve centimeter. Spoel grondig onder koud stromend water.
Snijd de courgette in de lengte in vier en vervolgens in stukjes.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote pan. (Kies je grootste exemplaar zodat alle groenten plaats hebben, zonder dat ze heel dik gestapeld liggen – zie tips.) Stoof de prei en courgette enkele minuten tot deze glazig worden. Voeg de geperste look toe en laat zo’n 5 minuten bakken. Roer hierbij regelmatig om, maar de groenten mogen wel gerust wat bruinen.

Schep de diepgevroren bladspinazie onder de groenten. Draai het vuur laag en laat de spinazie ontdooien onder regelmatig roeren.

Voeg de kurkuma, komijn en chilivlokken bij de groenten en laat de specerijen een minuutje meebakken, zodat de smaak en geur helemaal tot hun recht komen. Schep de room, het citroensap en de dille doorheen de groenten tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.

Maak twee kuiltjes tussen de groenten (tot op de bodem van de pan) en breek de eieren hierboven. Laat op een zacht vuurtje verder bakken, tot de eieren gaar zijn. Als het eiwit niet snel/gelijkmatig genoeg gaart, kan je het met de achterkant van een houten lepel wat verdelen tussen de groenten.

Verkruimel de feta over de shakshuka en bestrooi met wat verse dille en nigellazaadjes. Smakelijk!

Tips:

Een echt grote pan is superhandig voor shaksuka. Ik gebruik de Barcelona 32 cm van GreenPan, waar ik erg tevreden over ben. (Klik hier.)

Je kan uiteraard ook verse spinazie gebruiken voor dit gerecht. Voeg deze dan pas toe als de prei en courgette heel zacht zijn en uit elkaar beginnen vallen. Verse spinazie gaart namelijk erg snel.

Nigellazaadjes zijn kleine, zwarte, geurige zaadjes, niet te verwarren met zwart sesamzaad of zwart komijnzaad. Ik koop ze bij de Turkse kruidenier (voor wie in het Gentse woont: ik ga bij de Turk op de Brusselsesteenweg in Ledeberg, tegenover het Kruidvat), maar je vindt ze ook online, bijvoorbeeld bij Pit&Pit. Ik gebruik deze zaadjes ook in de Ontbijtzadenmix, de Zadencrackers en de Zoete aardappeltoast.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten