Search

Kamutsalade met pompoen, rode biet en boerenkool

Zal dit de laatste blogpost zijn van 2019 of niet? Geen flauw idee. De baby kan beslissen om zich vandaag naar de uitgang te begeven. Of morgen. Of zelfs binnen drie weken pas. Ook al is vanaf dat moment ons leven voorgoed anders, over de timing van die life changing gebeurtenis hebben we niets te zeggen. Dat is best stresserend, vind ik. Voor iedereen vermoedelijk, maar voor een zelfstandige eenmanszaak toch nog een tikkeltje meer. Ik heb namelijk het gevoel dat ik helemaal nog niet klaar ben met mijn werk. Laat staan dat ik me ontspannen voel. Ik ben ook wel bang om Karola’s Kitchen, de blog en mijn sociale media een tijdje te laten voor wat het is, want ja… gaan jullie, mijn lezers dan niet lopen? En ik ben ook helemaal nog niet voorbereid op het krijgen van een kind. Niet dat ik verwacht dat een mens daar ooit écht op voorbereid kan zijn, maar bij ons mag je die onvoorbereidheid behoorlijk letterlijk nemen: we hebben nog een enorme to do- en shop-lijst af te werken voor onze baby zich mag aandienen. Stresserend dus, enerzijds. Anderzijds hou ik ook stiekem wel van het gevoel ondergeschikt te zijn aan de natuur. Als moeder natuur de regie in handen neemt en wij als mens alleen maar nietig kunnen volgen, word je gedwongen om alles in perspectief te plaatsen. Tijdens de rush van alledag, met de bijhorende onbelangrijke stressjes en bezorgdheden, vergeten we zo vaak dat wat ons bezighoudt zeer relatief is. Het is goed dat de kracht van de natuur ons daar regelmatig aan herinnert. Dus ik leg me er enigszins tegenstribbelend toch bij neer dat ik helemaal niets te regisseren heb in dit verhaal.

Voorlopig nog geen baby dus. En ook geen kerstmenu en van die dingen waar magazines en andere blogs momenteel mee uitpakken. I love kerst en zo, laat daar geen misverstanden over bestaan. Normaal gesproken dompel ik me er ook graag ten volle in onder. Maar naast een gebrek aan tijd en energie om allerlei nieuwe feestdageninspiratieblogs uit te werken, leek het me niet onnuttig om jullie nog wat doodgewone kost aan te reiken. Er zijn namelijk nog wel wat dagen te vullen voor die 24ste december en ook op die doodgewone dagen moet een mens eten, nietwaar?

Deze kamutsalade ontstond door wat te improviseren met wat er nog in huis was, zoals sommigen onder jullie misschien wel gevolgd hebben op mijn Instagram Stories. Voor een potluck-avondje met een groep Gentse ondernemende vrouwen moest ik nog snel een gerecht in elkaar boksen. Vermoeidheid boycotte mijn plan om nog naar de supermarkt te gaan, dus het werd wat rommelen met enkele bewaargroenten uit de koelkast en droge voeding uit de berging. Het resultaat viel echter zo verrassend goed in de smaak, dat ik jullie het recept niet wou onthouden! Goedgekeurd door een hele meute Gentse ondernemende vrouwen dus 🙂

Karola's Kitchen - Kamutsalade met pompoen, rode biet en boerenkool

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kastanje- of butternutpompoen (in zijn geheel gewogen zo’n 1,5 à 1,75 kg)
6 kleine rode uien
3 rode bieten
3 el rijstolie
1 el balsamicoazijn
250 g kamut (of voorgekookte linzen – zie tips)
2 stelen boerenkool
2 el appelciderazijn
2 grote handenvol verse kruiden (ik gebruikte peterselie, bieslook en munt)
het sap van 1 citroen
1 el olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Was de pompoen grondig, maar schil hem niet. Schep de pitjes eruit met een lepel en snijd de pompoen in hapklare stukken (= stukken die je elegant in één keer in je mond kan steken). Ontdoe de uien van hun schil en snijd ze in dikke partjes. Stort de pompoen en rode uien op een bakplaat en schep om met 2 eetlepels rijstolie en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
Verwijder de steelaanzet en wortel van de bieten, maar laat de schil eraan. Schrob ze schoon met een keukenborsteltje of metalen sponsje en dep droog. Snijd ook de bieten in hapklare stukken. Stort ze op een tweede bakplaat en schep om met 1 eetlepel rijstolie, 1 eetlepel balsamicoazijn en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Plaats alle groenten 25 minuten in de oven.
(Je kan ook alles op één bakplaat leggen, maar het nadeel is dat de groenten dan eerder stomen in plaats van roosteren, omdat ze op elkaar liggen. Bovendien zullen de rode bieten alles rood kleuren, wat minder mooi oogt.)

Kook intussen de kamut gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. (Ik gebruikte de bio kamut van Delhaize, die vraagt 10 minuten kooktijd.) Spoel de gare korrels onder stromend water en zet opzij.

Trek de boerenkoolblaadjes los van de steel, spoel ze grondig en zwier ze droog in een slazwierder. Snijd ze in heel dunne reepjes, doe deze in een kom en besprenkel met 1 eetlepel appelciderazijn en wat zout. Kneed de boerenkool nu gedurende zo’n 5 minuten, zodat de blaadjes slinken. Zet opzij. (Boerenkool is een taaie groente maar het zuur uit de azijn zorgt voor garing.)

Hak alle verse kruiden fijn.

Eenmaal de groenten gaar en goud geroosterd zijn, kan je de salade samenstellen. Schep de pompoen, rode biet, boerenkool, kamut en verse kruiden door elkaar. Breng op smaak met 1 eetlepel olijfolie, het sap van 1 citroen, 1 eetlepel appelciderazijn en eventueel extra versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Serveer warm of koud.

Tips:

Kamut is een oude tarwesoort, die tegenwoordig gebruikt wordt in deegwaren en brood. Je kan de graankorrels ook in hun geheel eten, zoals in dit recept. Ze werden dan reeds voorgekookt en opnieuw gedroogd, waardoor de kooktijd drastisch korter is voor ons, consumenten. Ik vind het een mooi en puur product en ik hou van de textuur van de korrels, die zacht zijn vanbuiten, maar toch een knapperige kern behouden.
Kamut is niet geschikt voor wie kampt met een tarwe- en/of glutenintolerantie. In dat geval kan je de kamutkorrels vervangen door bijvoorbeeld voorgekookte linzen. Quinoa is ook een goede optie, hoewel die weinig textuur geeft. Wil je dit gerecht koolhydraatarm houden, laat de kamut dan weg en werk de salade af met bijvoorbeeld verkruimelde feta.

Heb je boerenkool over, dan kan je deze gerechten op het menu zetten:

De matte, zwarte kommetjes kocht ik jaren geleden ergens in een winkeltje Brussel, maar online vind je even goed supermooi en heel betaalbare exemplaren (klik hier). De houten serveerschaal is van H&M home. Het bestek is een oude collectie van Serax.


Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

8 reacties

    1. Hey Sofie, nee dat zou ik niet aanraden. De smaak van een gekookte en een geroosterde biet zijn enorm verschillend. Gekookte bieten vind ik zelf niet echt lekker terwijl geroosterde zo vol en zoetig van smaak worden!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!