Search

Bolletjescourgettes met pompoenvulling

Afgelopen weekend kwam een goede vriendin van me brunchen. We kennen elkaar al 20 jaar. Dat heb ik zojuist uitgerekend. Een beetje pijnlijk. Vooral moeilijk te vatten ook. En hoewel we beiden al die tijd heel erg met eten en diëten bezig geweest zijn, verschillen onze eetgewoontes vandaag toch behoorlijk sterk. Tijdens de brunch kwam het kerstmenu ter sprake. Zij vertelde over het hare. Het klonk heel stijlvol, zelfs gastronomisch en gezellig traditioneel. Geleerd in de kookles. Toen ik vertelde wat ik aan mijn familie wou serveren, kreeg ik toch een enigszins ongeruste “Dus alleen maar groenten?” te horen.
Ik denk daar nooit op die manier over na.
“Zelfs geen vis deze keer?” Ze had blijkbaar goed onthouden dat ik de voorbije jaren wel altijd voor een stukje vis zorgde.
Maar dit jaar dus niet. Als vanzelf ga ik precies wat verder, die veggiestraat in. En mijn familie mee met mij. Zonder zeuren. Wel integendeel. Prioriteit blijft in elk geval dat het eten wordt gesmaakt, dat er voor een tweede en derde maal opgeschept wordt en dat er spontane genotsgeluiden de kamer doorgaan. Vooral mijn broer is daar een kei in. Hij is niet zo van de afgestreken complimenten. En al helemaal niet van de beleefde plichtplegingen. Hij is ook, uit gewoonte, een nogal klassieke eter. Mijn avond is pas geslaagd als hij, geheel onbewust, tussen twee happen door wat goedkeurend gegrom laat ontsnappen. Ik denk dat het mij wel gaat lukken, met al die groenten.

Karola's Kitchen - bolletjescourgette met pompoenvulling

Deze gevulde bolletjescourgettes zijn, als je wil, “het vleesje”. De hoofdrolspelers die aangevuld zullen worden met enkele bijgerechten (klik hier). De vulling is een ware smaakbom door het zoete van de pompoen en rozijnen, het zoute van de feta en de anijstoets van de venkel. De warme kruiden maken het helemaal af.

Karola's Kitchen - veggie kerstmenu

Ingrediënten voor 6 personen:

6 bolletjescourgettes
1 kleine butternutpompoen, ongeschild, zaden verwijderd en in dobbelsteentjes
1 venkel, de onderkant, harde kern en steelaanzetten verwijderd en in kleine stukjes
2 rode uien, fijn gesnipperd
2 grote tenen knoflook, geperst
150 g feta, grof verkruimeld
2 handjes golden rozijnen (dit zijn grote, gele rozijnen – je vindt ze in Turkse winkels), grof gehakt
1 tl gedroogde tijm
¼ tl gedroogde rozemarijn
een snuifje gedroogde chilivlokken

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de hoedjes van de bolcourgettes en hol ze met een koffielepeltje uit tot de schil zo’n halve centimeter dik is. (Het vruchtvlees gebruiken we niet meer in dit recept. Ideaal om een soepje mee te maken! – Zie tips.) Wrijf met 2 tl olijfolie zowel de binnen- als buitenkant en de hoedjes van de courgettes in en plaats ze op een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat 20 minuten in de oven.
  2. Verhit 1 el olijfolie in een pot met antiaanbaklaag en deksel. Roerbak de rode ui enkele minuten tot ze glazig wordt. Voeg de knoflook, pompoen en venkel toe, schep de groenten goed om en laat met het deksel op de pan zo’n 15 minuten stoven. Roer alles af en toe om en voeg eventueel een klein beetje water toe als de groenten dreigen aan te branden.
    Kruid de groenten met tijm, rozemarijn, chili en versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Voeg de rozijnen toe en laat nog zo’n 5 minuten sudderen tot de groenten door en door gaar zijn en de pompoen net uit elkaar begint te vallen.
  3. Haal de courgettes uit de oven en draai ze om zodat het vrijgekomen vocht er kan uitlopen. Laat ze even staan terwijl je feta doorheen de vulling schept. Vul de bolletjescourgettes nu rijkelijk met het pompoenmengsel. Presenteer ze op een mooie schaal en schep de overige vulling er wat omheen of serveer die in een apart kommetje.

Tips:

Klik via deze link door naar de 3 groentebijgerechten die ik bij deze bolletjescourgettes serveer!

Als je liever zelf een menu samenstelt, kan je hier doorklikken naar mijn tips voor een stressloos kerstmenu.

Hier kan je doorklikken naar mijn do’s &don’ts voor het aankleden van je feesttafel.

Tot slot nog mijn tips meegeven om die periode van 1001 feestjes zonder letterlijke kleerscheuren te overleven. Klik daarvoor hier.

Met het vruchtvlees van de bolletjescourgette, 1 preistronk, 1 grote ui en 2 laurierblaadjes kan je een heerlijk soepje maken!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!