Karola's Kitchen - Ovenschotel met courgette, wortel en spinazie

Ovenschotel met courgette, wortel en spinazie

Ik doe het eigenlijk veel te weinig de laatste maanden: koken uit kookboeken. Het is een beetje zoals met lezen. Ik vind het heel leuk, leerrijk en ontspannend, maar het komt er maar een zeldzame keer van, doorgaans tijdens vakanties. Koken is hier eerder experimenteren en knutselen om tot nieuwe combinaties en uiteindelijk Karola’s Kitchen-recepten te komen. Ook superleuk, begrijp me niet verkeerd! Misschien zelfs nog veel leuker, want mijn eetstijl is zo persoonlijk en specifiek, dat ik kookboekrecepten toch meestal naar mijn hand zet. Meer groenten, nog meer groenten en iets zuiniger met zo ongeveer al de rest 😉 Zo ging het ook met de ‘lasagne met courgette, tomaat en feta’ van Pascale Naessens. Wat een heerlijke aanblik, toen ik door haar tweede Puur Pascale-boek aan het bladeren was. Qua samenstelling en verhoudingen kreeg hij weliswaar ook de Karola’s make-over en ook de bereiding pakte ik iets anders aan. (De gaartijd in het originele recept leidde hier niet echt tot zachte, smeuïge groenten.) Deze ovenschotel met courgette, wortel en spinazie werd het resultaat.

Karola's Kitchen - Ovenschotel met courgette, wortel en spinazie

Ingrediënten voor 2 grote eters:

2 courgettes
1 el olijfolie
1 tl gedroogde oregano
3 wortelen, schoon geschrobd
1 tomaat
50 g zongedroogde tomaten, goed uitgelekt
250 g ricotta
1 tl gedroogde basilicum
1 teentje knoflook, geperst
een snuifje chilivlokken (optioneel)
200 g jonge spinazieblaadjes
20 à 30 g verse parmezaan, geraspt
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de courgettes is dunne plakjes. Doe deze in een heel grote ovenschotel (die je uiteindelijk voor het gerecht zal gebruiken), besprenkel met de olijfolie en kruid met de oregano, peper en zout. Gebruik je handen om de olie en smaakmakers zo goed mogelijk over de courgette te verdelen. Verspreid de plakjes over de schotel en plaats 20 minuten in de oven. (Zet de oven nadien niet uit!)

Snijd de wortelen met een dunschiller in lange linten. Breng wat water aan de kook en laat de wortellinten 5 minuten koken. Giet af en laat even afkoelen.

Snijd de tomaat in stukken en doe deze samen met de zongedroogde tomaten, ricotta, 1 tl gedroogde basilicum, een geperst teentje knoflook en versgemalen peper en zout in een kleine foodprocessor of chopper. Voeg eventueel een snuifje chilivlokken toe als je van wat pit houdt. Mix tot je een semi glad mengsel bekomt. (Heb je geen blender of foodprocessor? Hak dan alles fijn met de hand en gebruik enkele pulsen van een staafmixer om het mengsel wat fijner te maken.)

Tijd om de schotel samen te stellen! Begin met de helft van de courgettes, verspreid daarbovenop de helft van de wortellinten. Smeer hier de helft van de saus over uit en leg er dan de helft van de spinazieblaadjes bovenop. Doe ditzelfde nog eens. Strooi hier de parmezaanse kaas overheen en plaats zo’n 25 minuten in de oven.

Tips:

Dit recept doopte ik tot ‘ovenschotel’ in plaats van ‘lasagne’, zoals in het originele recept van Pascale. Dat is de bijdrage van mijn lief, de grootste lasagne-fan van het Westelijk halfrond, die dit gerecht wel degelijk kon smaken nadat hij over zijn ‘dat-is-wel-echt-geen-lasagne’-teleurstelling heen was. De courgettelasagne met paprika en feta (klik hier voor het recept) en de auberginelasagne met champignons (klik hier voor het recept) vervullen gelukkig wél al zijn lasagne-noden.

Voor mij is dit gerecht meer dan vullend genoeg! Heb je toch eters aan tafel die wat meer ‘body’ nodig hebben, serveer er dan brood of geroosterde aardappelen bij.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten