Karola's Kitchen - Ovenschotel met courgette, wortel en spinazie

Ovenschotel met courgette, wortel en spinazie

Ik doe het eigenlijk veel te weinig de laatste maanden: koken uit kookboeken. Het is een beetje zoals met lezen. Ik vind het heel leuk, leerrijk en ontspannend, maar het komt er maar een zeldzame keer van, doorgaans tijdens vakanties. Koken is hier eerder experimenteren en knutselen om tot nieuwe combinaties en uiteindelijk Karola’s Kitchen-recepten te komen. Ook superleuk, begrijp me niet verkeerd! Misschien zelfs nog veel leuker, want mijn eetstijl is zo persoonlijk en specifiek, dat ik kookboekrecepten toch meestal naar mijn hand zet. Meer groenten, nog meer groenten en iets zuiniger met zo ongeveer al de rest 😉 Zo ging het ook met de ‘lasagne met courgette, tomaat en feta’ van Pascale Naessens. Wat een heerlijke aanblik, toen ik door haar tweede Puur Pascale-boek aan het bladeren was. Qua samenstelling en verhoudingen kreeg hij weliswaar ook de Karola’s make-over en ook de bereiding pakte ik iets anders aan. (De gaartijd in het originele recept leidde hier niet echt tot zachte, smeuïge groenten.) Deze ovenschotel met courgette, wortel en spinazie werd het resultaat.

Karola's Kitchen - Ovenschotel met courgette, wortel en spinazie

Ingrediënten voor 2 grote eters:

2 courgettes
1 el olijfolie
3 wortelen, schoon geschrobd
2 kleine tomaten
50 g zongedroogde tomaten, op olie, goed uitgelekt
100 g feta
100 g cottage cheese
1 tl gedroogde basilicum
200 g jonge spinazieblaadjes
20 à 30 g verse parmezaan, geraspt
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de courgettes is dunne plakjes. Doe deze in een kom, besprenkel met de olijfolie en kruid met peper en zout. Gebruik je handen om de olie en smaakmakers zo goed mogelijk over de courgette te verdelen. Verspreid de plakjes op een bakplaat, bekleed met herbruikbaar bakpapier of een rooster en plaats 15 minuten in de oven. (Zet de oven nadien niet uit!)

Snijd de wortelen met een dunschiller in lange linten. Breng wat water aan de kook en laat de wortellinten 5 minuten koken. Giet af en laat even afkoelen.

Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de tomaten. Doe ze vervolgens samen met de zongedroogde tomaten, feta, cottage cheese, 1 tl gedroogde basilicum en versgemalen peper en zout in een blender of kleine foodprocessor en mix tot je een grof mengsel bekomt. (Heb je geen blender of foodprocessor? Hak dan alles fijn met de hand en gebruik enkele pulsen van een staafmixer om het mengsel wat fijner te maken.)

Tijd om de schotel samen te stellen! Begin met een derde van de courgettes, verspreid daarbovenop een derde van de wortellinten. Smeer hier een derde van het fetamengsel over uit en leg er iets minder dan de helft van de spinazieblaadjes bovenop. Doe ditzelfde nog twee maal, waarbij je eindigt met een klein handje spinazieblaadjes. Strooi hier de parmezaanse kaas overheen en plaats zo’n 30 minuten in de oven. (Als de ovenschotel teveel vocht bevat – dit hangt wat af van de versheid van de groenten en je oven – giet het overtollige dan voorzichtig weg, voor je de schotel serveert.)

Tips:

Dit recept doopte ik tot ‘ovenschotel’ in plaats van ‘lasagne’, zoals in het originele recept van Pascale. Dat is de bijdrage van mijn lief, de grootste lasagne-fan van het Westelijk halfrond, die dit gerecht wel degelijk kon smaken nadat hij over zijn ‘dat-is-wel-echt-geen-lasagne’-teleurstelling heen was. De courgettelasagne met paprika en feta (klik hier voor het recept) en de auberginelasagne met champignons (klik hier voor het recept) vervullen gelukkig wél al zijn lasagne-noden.

Cottage cheese is mijn nieuwe ding. Dat zal alle Instagram Story-volgers al opgevallen zijn 🙂 Heb je cottage cheese over na het bereiden van deze schotel? Beleg er een rijst- of speltwafel rijkelijk mee en werk af met plakjes radijs, bieslooksnippers en wat zwarte peper: vullend en HEERLIJK!

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten