Bovenaanzicht van een ovalen witte ovenschotel gevuld met pasta, spruitjes en prei, met daarbovenop een goudgeel kaaskorstje.

Pasta met spruitjes, prei en mosterd

Deze pasta met spruitjes, prei en mosterd viert de winter. De ideale opwarmer na een koude dag, de innige knuffel als het wat te vroeg donker is. Spruitjes spelen een hoofdrol in dit gerecht. Want wie zegt dat je spruitjes enkel met aardappelen kan serveren? Juist, niemand. Hier combineer ik ze met pasta: niet klassiek maar wel zalig lekker.

Mosterd all the way

Wat wél heel klassiek is – voor mij in ieder geval – is de combinatie van spruitjes met mosterd. Er kwamen bij ons thuis geen spruiten op tafel zonder dat de mosterdpot ernaast verscheen. En de ketchup! Met die heerlijke match liet ik jullie lang geleden al kennismaken bij de Shiny, happy spruitjes. Nu wil ik jullie graag dat tweede gouden duo voorstellen: spruit + mosterd.

Pun intended. Mosterd is goud, één van mijn favoriete smaakmakers in de keuken en daarom ook onderdeel van het lijstje met onmisbaarheden in mijn nieuwste boek Karola’s Kitchen – Het kookboek. Een klein schepje mosterd kan voor een aardverschuiving zorgen als het op smaak aankomt. Pit zonder dat je het hete van chili hebt. Licht zuur, zonder dat je het overheersende van azijn of citroen hebt. Uniek dus. En in mijn geval ook redelijk met de paplepel ingegeven, gezien mijn mama een mosterdsuperfan was. (Zij at zelfs haar frieten met mosterd, geen grap.)

Een pot Maille mosterdNet zoals voorgaande jaren kwam Maille mosterd aankloppen met de vraag om een winters mosterd-gerecht voor hen te ontwikkelen. MET PLEZIER! Ik vind de Maille mosterd(s) superfijne producten om mee te werken en extra pluspunt: de potten zijn mooi. Ze kunnen dus gewoon mee op tafel, naast die spruiten 🙂

Maille heeft een heel gamma aan mosterds op de markt. De twee soorten die ik hier altijd in de koelkast heb staan, zijn de Maille Dijon L’ Original en de Maille Dijon A L’ Ancienne. In dit recept ga ik aan de slag met de fijne mosterd, Maille Dijon L’original.

Comfortfood boordevol groenten

Op het eerste zicht lijkt deze schotel misschien een zware hap, met pasta en kaas. Maar Karola’s Kitchen zou Karola’s Kitchen niet zijn als zelfs dit romige, kaaskorstgerechtje geen groentebom was. ‘Pasta met spruitjes, prei en mosterd bevat logischerwijs spruitjes en prei. Daarnaast zit er ook nog bloemkool in. Meer bepaald in de saus. Door de bloemkool te mixen met ricotta en pastakookwater bekom je een heerlijke, smeuïge saus die ondanks zijn romige kaassausaanblik en -textuur toch superlicht is.

Daarnaast zit er ook boerenkool in dit gerecht. Een wintergroente die vrij kort in het seizoen is en waarvan je vaak niet weet wat ermee aan te vangen. Bij deze een gelegenheid om hem eens op het menu te zetten. Boerenkool is namelijk heel rijk aan mineralen, in het bijzonder aan calcium. (Kan je geen boerenkool vinden, bekijk dan zeker de tips onderaan het recept voor een alternatief.)

Pasta en kaas

Dit gerecht combineert alle goede dingen: veel smakelijke groenten, lekkere verzadigende pasta en een heerlijk goudgeel kaaskorstje. Pasta en kaas spelen een belangrijke rol in het slagen van dit recept, maar je hebt er lang niet zoveel van nodig als je zou denken om tóch veel effect te creëren. Als je de ingrediëntenlijst bekijkt, zal het je snel opvallen dat ik zowel de pasta als de kaas in kleine hoeveelheden gebruik. Genoeg om een maximum aan smaak en textuur te krijgen, maar niet teveel om dit gerecht zo toch nog licht verteerbaar te houden. Hopelijk zijn jullie net zo’n fan als ik 🙂 Smakelijk!

– Dit recept werd gemaakt in samenwerking met Maille –

Bovenaanzicht van een ovalen witte ovenschotel gevuld met pasta, spruitjes en prei, met daarbovenop een goudgeel kaaskorstje. Een deel van de schotel werd opgeschept met een koperkleurige lepel.

Pasta met spruitjes, prei en mosterd

Deze pasta met spruitjes, prei en mosterd viert de winter. De ideale opwarmer na een koude dag, de innige knuffel als het wat te vroeg donker is. Spruitjes spelen een hoofdrol in dit gerecht. Want wie zegt dat je spruitjes enkele met aardappelen kan serveren? Juist, niemand. Hier combineer ik ze met pasta: niet klassiek maar wel zalig lekker.
4.87 van 36 stemmen
Voorbereiding 30 min
Totaal 30 min
Porties 3

Materiaal

  • blender (of krachtige staafmixer)

Ingrediënten
  

Voor de saus

  • 350 g bloemkool
  • 125 g ricotta
  • 35 g Maille Dijon mosterd L'original (of 30 g, als je het liever iets minder pittig hebt)
  • een grote handvol bladpeterselie
  • 200 à 300 ml kookvocht van de pasta

Voor de groenten

  • 500 g spruitjes (reeds schoongemaakt - zie tips)
  • 1 rode ui
  • 1 el rijstolie
  • 2 preien
  • 1 el olijfolie
  • 1 el appelciderazijn
  • 2 stelen boerenkool

Voor erbij

  • 140 g volkoren pasta
  • 25 g versgeraspte Parmezaanse kaas (of Emmentaler of Gruyere)

Bereiding
 

  • Breng een grote pot water aan de kook. Snijd de bloemkool in enkele grote stukken. Voeg de pasta en bloemkool bij het water en kook gaar in 10 minuten. (Als je pasta gebruikt die bijvoorbeeld slechts 8 minuten moet koken, voeg de bloemkool dan 2 minuten eerder toe. Gebruik je pasta die langer dan 10 minuten moet koken, dan kan je de bloemkool gerust langer laten koken.)
  • Schep naar het einde toe 3 pollepels van het kookvocht van de pasta op en zet opzij.
  • Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Halveer de spruitjes en stort ze op een bakplaat. Snijd de rode ui in tweeën en vervolgens in partjes. Doe hem bij de spruitjes en schep om met 1 el rijstolie en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep goed om en leg de spruitjes met hun snijkant naar beneden. Plaats 12 minuten in de oven.
  • Verwijder intussen het buitenste blad en het donkerste groene gedeelte van de prei. Snijd de prei in de lengte in vieren en vervolgens in reepjes. Spoel grondig en laat gaat uitlekken.
  • Verwarm 1 el olijfolie in de kookpot die je voor de pasta en bloemkool gebruikte en stoof de prei gedurende 5 à 10 minuten tot hij zacht en smeuïg is en al het vocht verdampt is.
  • Haal de spruitjes uit de oven en besprenkel ze met 1 el appelciderazijn. Schep goed om en zet nog even opzij. Zet de oven op grillstand, op 230 °C.
  • Giet intussen de pasta en bloemkool af en doe de stukken bloemkool in een blender.
  • Voeg de ricotta, de mosterd en twee derde van het kookvocht bij de bloemkool. Kruid met voldoende grof zeezout en versgemalen zwarte peper en blend tot je een gladde saus hebt. Doe de peterselie erbij en blend opnieuw tot deze fijngehakt is. Voeg indien nodig extra kookvocht toe om een smeuïge consistentie te krijgen. Zet de saus nog even opzij.
  • Trek de blaadjes van de boerenkool los en verwijder de dikke nerf. Spoel de boerenkool grondig en zwier hem droog. Snijd in dunne reepjes en voeg bij de prei. Laat de boerenkool zo'n 2 minuten mee stoven.
  • Schep de saus bij de prei en boerenkool. Voeg ook de pasta en spruitjes toe. Schenk eventueel nog wat extra kookvocht bij het mengsel als het te droog zou lijken. (Pasta slorpt vocht op en daarenboven moet de schotel ook nog in de oven, dus zorg dat het geheel er smeuïg en romig blijft uitzien.)
  • Doe het pasta-groentemengsel in een ovenschotel. Bestrooi met de kaas en plaats 5 à 10 minuten onder de grill, tot er goudbruine stukjes ontstaan. Smakelijk!
Trefwoord Ovenschotel, Vegetarisch, Winters

Bovenaanzicht van een ovalen witte ovenschotel gevuld met pasta, spruitjes en prei, met daarbovenop een goudgeel kaaskorstje. Een deel van de schotel werd opgeschept met een koperkleurige lepel.

Pasta met spruitjes, prei en mosterd: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Ik gebruik steeds reeds schoongemaakte spruitjes (te vinden in de versafdeling bij Delhaize). Ik vind spruitjes schoonmaken ontzettend veel werk, dus die stap sla ik graag over. (De tijdsaanduiding bij dit recept geldt dus ook voor reeds schoongemaakte spruitjes.)
  • De blender die ik gebruik is de KitchenAid PowerPlus. Deze is al enige tijd niet meer leverbaar, maar de KitchenAid K400 is ook een absolute aanrader! Een uitgebreid verslag over beide blenders vind je op de pagina Mijn keuken must-haves.
  • In dit recept gebruik ik 140 g pasta en dat vind ik persoonlijk perfect. Ik hou er niet van als de pasta de groenten overheerst, dat wordt me snel te droog en te eentonig. Denk jij daar anders over en wil je de hoeveelheid pasta opschroeven, hou er dan rekening mee dat pasta saus en vocht opslorpt. Je zal dus meer van het pastakookvocht moeten toevoegen en mogelijks wat extra ricotta (en mosterd) om te vermijden dat je gerecht te droog zou worden.

Aanpassingen

  • Vegan
    Vervang de ricotta door een flinke scheut plantaardige room. Kies voor een dikkere room, zoals de Alpro Soja Cooking of Haver. (Sommige merken zijn erg waterachtig en die zou ik niet aanraden.) Gebruik in dit geval minder of zelfs geen pastakookvocht.
    Vervang de Parmezaanse kaas door een plantaardige strooikaas.
  • Glutenvrij
    Gebruik een glutenvrije pasta, zoals de boekweittortiglioni van Delhaize.
  • Lactosevrij
    Vervang de ricotta door een lactosevrije roomkaas, zoals Philadelphia lactosevrij of Dilea verse kaas natuur. Of kies voor de vegan optie hierboven.
    Parmezaanse kaas is lactosevrij, die kan je dus gewoon behouden.
  • Andere groenten
    Dit recept is in de eerste plaats voor spruitjeslovers. Ze staan in de spotlight en dat mag ook wel eens! Daar waar een gerecht zoals de Shiny, happy spruitjes of de Curry met spruitjes en boerenkool ook nog de haters zou kunnen overtuigen, zie ik dat hier dus minder snel gebeuren. Je kan ze echter gewoon weglaten (dan zijn de porties uiteraard wel minder groot) of vervangen door bijvoorbeeld in blokjes gesneden boterraapjes. Bereid deze op precies dezelfde manier als aangegeven in het recept! Je kan ook bloemkoolroosjes gebruiken, ook bereid volgens dezelfde instructies als de spruitjes.
    De boerenkool kan je vervangen door spinazie. Zwier en dep deze zo droog mogelijk. Laat de spinazie dan ook meestoven met de prei en zorg ervoor dat het vocht zoveel mogelijk verdampt is, alvorens je het recept verder zet.

Bewaren en vooraf maken

Ik vind heropgewarmde pasta vreselijk. (Met uitzondering van een versie met tomatensaus misschien, maar daar stopt het dan ook.) Ik wil je dus vooral niet aanmoedigen dit gerecht in zijn geheel vooraf te maken. Wat je wel kan doen is alle verschillende onderdelen bereiden: de spruitjes en de prei en boerenkool. De avond zelf kook je dan de pasta en bloemkool, bereid je de saus en stel je het gerecht samen. (Negeer dit advies gerust totaal als je geen probleem hebt met opgewarmde pasta.)

Nog meer mosterd?

Ik ontwikkelde de voorbije jaren al heel wat recepten voor Maille mosterds! Hieronder drie favorieten:

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Maille –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten