Roerbakgroenten met pindasaus

Roerbakgroenten met pindasaus

Dat pindakaas in de eerste plaats thuis hoort op een boterham, daarover valt niet te discussiëren. Met confituur uiteraard. Pure nostalgie! Vermits ik nooit brood in huis haal, beperken boterhammen met pindakaas en confituur zich tot de logeerpartijtjes bij mijn zus: ongelooflijk hoe even-terug-kindje-zijn gewoon uit een potje kan komen…
Pindakaas kan echter ook perfect als snelle pindasaus gebruikt worden. Je kan daarvoor de ongesuikerde variant gebruiken, maar daarvoor moet je speciaal naar een natuurvoedingswinkel. Bovendien is die simpelweg minder lekker. Ik gebruik dus de gewone, boterhammenpindakaas. Wees echter niet te kwistig met die simpele pindasaus als je dit gerecht lijnvriendelijk wil houden. Twee grote eetlepels zijn namelijk goed voor zo ‘n 190 kcal. (Maar bij mijn pindavariant van een eat-Nutella-straight-from-the-jar kind of day, lijd ik vreemd genoeg altijd aan een zeer plots en selectief geheugenverlies…)

roerbakgroenten met pindasaus

Ingrediënten voor één grote eter:

250 g sojascheuten
1 wortel, in dunne plakjes
6 champignons, in plakjes
1 rode paprika, in staafjes
6 snijbonen, in staafjes
1 kl geraspte verse gember
½ rode chilipeper, in dunne ringetjes
2 lente-uitje, in ringetjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 ei, geklutst
30 g pindakaas
3 kl sojasaus
1 kl olijfolie
vers gemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Zorg ervoor dat al de groenten voorbereid zijn, voor je aan de slag gaat. Hou de helft van de lente-uiringetjes opzij.
  2. Verhit ½ kl olijfolie in een wok en voeg alle groenten, met uitzondering van de sojascheuten, toe. Roerbak zo ‘n 5 minuten en schep vervolgens ook de sojascheuten erbij. Laat nog eens 5 minuten bakken en roer regelmatig alles om.
  3. Verhit intussen nog ½ kl olijfolie in een pannetje en bak het geklutste ei tot een mooi omelet.
  4. Voeg pindakaas, gember en sojasaus toe aan de groenten en schep alles om tot de pindakaas mooi verdeeld is. Kruid eventueel nog wat bij met peper en zout, naar eigen smaak. (Wees echter niet te kwistig met het zout. Sojasaus is al behoorlijk zilt!)
  5. Scheur het omelet in stukken en voeg ook dit aan de groenten toe. Werk af met de overgebleven rauwe lente-uiringetjes.

Weetje:

Pinda’s zijn een beetje de underdog van de noten. Eerst en vooral omdat het technisch gezien geen noten, maar peulvruchten zijn. Toch bevatten ze veel minder koolhydraten dan bijvoorbeeld linzen en kikkererwten. Ze vormen vooral een zeer goede bron van eiwitten! (Daarom dat de combinatie met een omelet in dit recept een prima match is.)
Ook leveren pinda’s gezonde vetten. Minder dan andere noten, toegegeven, maar nog altijd meer dan genoeg om een mooie plaats te verdienen binnen een gezond voedingspatroon.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten