Search

Thaisachtige linzensoep

Ik weet niet wat dat is met van die Thaise smaken, maar ze maken me altijd goed gezind. De mix van limoen, kokosmelk, koriander, verse chili en Thaise vissaus vind ik iets magisch hebben. Zwoel en exotisch. Door linzen toe te voegen, doe ik de Thaise keuken vermoedelijk wat oneer aan, maar daardoor wordt het wél een echte maaltijdsoep. Samen met de kokosmelk kom je zo namelijk tot alle nodige koolhydraten, eiwitten en vetten om je motor weer even draaiende te houden. Ongelooflijk lekker én voedzaam dus. As it should be.
Met dank aan mijn Thaisachtige pennenvriendin voor de inspiratie!

Thaise linzensoep
Ingrediënten voor twee kleine eters (zie tip):

8 grote champignons, in plakjes
1 rode puntpaprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en in halve ringen
een grote handvol sojascheuten
2 lente-uitjes, in ringen
1 dikke teen knoflook, in dunne schijfjes
het sap van ½ limoen
1 rode chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd en fijn gehakt
een grote handvol verse koriander, grof gehakt
75 ml kokosmelk
250 ml kokend water
60 g gedroogde rode linzen
1 el Thaise vissaus (laat deze weg of vervang door sojasaus, als je het veganistisch wil houden)
1/2 tl geraspte gember (optioneel)
1 tl olijfolie
grof zeezout

Bereiding:

Verhit de olijfolie in een kookpot en roerbak de champignons, paprika en look enkele minuten. Spoel intussen de linzen onder stromend water.

Voeg de linzen, de kokosmelk en het water toe en laat 15 minuten koken. Voeg vervolgens de sojascheuten, de helft van de chilipeper, de helft van de gehalte lente-uitjes en de helft van de koriander, het limoensap, de gember en de vissaus toe en laat nogmaals 5 minuten koken.

Kruid naar eigen smaak bij met wat grof zeezout, schep de soep in kommetjes en strooi er de overgebleven lente-ui, chilipeper en koriander over.

Tip:

Met deze ingrediënten kan je twee normale soepkommetjes vullen. Ofwel eet ik die twee porties in mijn eentje ofwel maak ik er nog een warme Thaisachtige salade bij, om de maaltijd voldoende vullend en verzadigend te maken. Hiervoor roerbak ik een berg broccoliroosjes en twee handjes vol peultjes, samen wat lente-uitjes in een 5 à 10 minuten beetgaar. Kruiden met wat sojasaus en sesamzaadjes en je hebt er nog een mooi kommetje groenten bij!

 

16 reacties

  1. Hi,
    Ik zou dit receptje graag proberen… maar ben allergisch aan champignons. Zijn deze een must in het recept of kan ik ze weglaten of vervangen door een andere groente? (Die even voedzaam is?)
    Alvast bedankt voor je tip 🙂

    Groetjes
    Joyce

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!