Karola's Kitchen - Torentjes van raap en ricotta met paddenstoelen en salie

Torentjes van raap en ricotta met paddenstoelen en salie

De vraag die mij zonder twijfel het allermeest gesteld wordt is: ‘Waar haal jij je inspiratie?’ Zelden is er voldoende tijd voor een volledig antwoord hierop, dus meestal blijft het bij: ‘Overal!’ En dat is niet eens gelogen. Alle food prikkels kunnen me inspireren: een smaakcombinatie tijdens het uit eten gaan, een kleurrijke foto die ik zie voorbijkomen op Instagram, een aanbieding in de supermarkt, een lievelingsgerecht van een vriend, een mooi marktraam ergens in het buitenland … Hoe minder die inspiratie lijkt op wat ik normaal eet, hoe leuker ik het vind om er mijn eigen gewoon gezonde draai aan te geven. Sushi zonder rijst en vis, zette ik op het menu tijdens mijn kookworkshops. De Karola’s Kitchen-lasagnes zonder pasta of bechamelsaus zijn intussen geliefd in menig huishouden (de auberginelasagne met champignons bijvoorbeeld of die van courgette met paprika en feta) en pannenkoekjes zonder meel komen er binnenkort aan! Ik zie mijn groene en lijnvriendelijke eetstijl absoluut niet als een beperking. Wel integendeel! Ze bevordert net mijn creativiteit 😉

De inspiratie voor dit gerecht haalde ik uit een HelloFresh-recept: ravioli met ricotta met gebakken champignons en oude kaas. Ik kreeg het water in de mond van de ingrediëntenlijst van dit gerecht! Ricotta, champignons en salie passen zó goed samen; het was dan ook vanzelfsprekend dat ik daar niet aan zou morrelen. In de plaats van pasta gebruikte ik gele boterraapjes en de oude kaas maakte plaats voor verse peterselie en geroosterde pijnboompitten. Het resultaat is een kleurrijke mix aan rijke, volle smaken. Helemaal Karola’s Kitchen style! Ik koos voor een ietwat feestelijkere presentatie, naar het idee van wat al eens “open ravioli” wordt genoemd. Je kan uiteraard ook gewoon gaan voor de no-nonsense stijl: gezellige stukken geroosterde raap naast croustillant gebakken paddenstoelen met een grote dot kruidenricotta erbovenop. Whatever works!

Karola's Kitchen - Torentjes van raap en ricotta met paddenstoelen en salie

Ingrediënten voor 2 normale eters:

4 kleine rapen (1 grote courgette of 2 kleine koolrabi – zie tips)
3 el olijfolie
250 g ricotta
een grote handvol bladpeterselie, fijn gehakt + enkele blaadjes ter garnering
de geraspte schil van ½ citroen
½ tl gedroogde tijm
600 à 700 g paddenstoelen (kies soorten die je lekker vindt: champignons, bospaddenstoelen, oesterzwammen …)
een klein teentje knoflook, geperst
10 blaadjes salie, fijngehakt
een handvol pijnboompitten, droog geroosterd
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak
enkele druppels truffelolie (optioneel)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de rapen en snijd ze in plakken van zo’n halve centimeter dik. Wrijf ze in met 1 ½ eetlepel olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Stort ze in een ovenschaal en dek af (met een andere vuurvaste schaal of eventueel aluminiumfolie). Plaats 25 minuten in de oven of tot de rapen gaar zijn (dit kan wat variëren, afhankelijk van de grote van de rapen en dikte van je schijven).

Schep de ricotta om met de bladpeterselie, citroenzeste, gedroogde tijm, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Zet opzij.
Optioneel: doe het ricottamengsel in een spuitzakje (of diepvrieszakje waar je één hoekje van af knipt) om het vlot te dresseren. Dit klinkt fancy, maar ik vind het een stuk sneller (en netter) werken!

Borstel de paddenstoelen schoon, snijd de champignons in dunne plakjes en scheur de bospaddenstoelen en/of oesterzwammen in grote stukken. Verhit 1 ½ el olijfolie in een braadpan (zonder antiaanbaklaag dus) tot de olie net niet begint te roken. Stort de paddenstoelen hierin en laat ze onaangeroerd bakken tot ze een goudbruin en krokant korstje hebben. Schep ze om en laat opnieuw enkele minuten kort en krachtig aanbakken. Voeg de knoflook, salie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe.

Tijd om de borden samen te stellen! Leg per portie drie plakjes raap op het bord en spuit hier wat ricotta bovenop. Dek af met een volgende schijf raap. Nu opnieuw ricotta … Ga zo door tot de raap op is en eindig met ricotta. Schep de paddenstoelen rondom de torentjes en werk af met wat verse bladpeterselie en pijnboompitten en eventueel wat truffelolie. Een overschotje ricotta kan je er als een romige dot bij dresseren.

Tips:

Rapen zijn bewaargroenten maar let er toch op dat je rapen vers en sappig zijn. Als de binnenkant er droog en vezelig uitziet, heeft de raap helaas zijn beste tijd gehad en is hij taai en smakeloos.
Ik gebruikte in dit recept gele boterrapen, omwille van hun mooie kleur. Als je courgette gebruikt, leg de plakken dan niet in een afgedekte ovenschaal maar verspreid ze op een bakplaat of rooster (20 minuten op 180°C) om te vermijden dat ze soppig worden. In dat geval volstaat 1 ½ theelepel olijfolie in plaats van 1 ½ eetlepel.

Is deze hoeveelheid champignons toch wat teveel van het goede voor jou? Vervang dan een deeltje door jonge spinazie of rucola, die je vlak voor het serveren even meebakt met de paddenstoelen.
Mag er nog wat extra’s bij? Serveer dit gerecht dan met wat vers geraspte parmezaan.

Als je in de supermarkt voor een te grote pot ricotta bent gegaan, kan je de overschot nog gebruiken in onderstaande recepten:

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten