Bovenaanzicht van een lichtgroen diep bord gevuld met een romige tortellinisoep met broccoli en spinazie.

Tortellinisoep

Ik ben grote fan van eten dat je met enkel en alleen een lepel naar binnen kan werken, maar het mag ook eens iets anders dan een stoofpotje zijn. Deze Tortellinisoep bezorgt je een echt feel good moment, dankzij de zachte gevulde pasta, de beetgare broccoli, de pittige zongedroogde tomaatjes en de zoute parmezaanschilfers. En je hebt er amper werk aan!

Klaar in 20 minuten

Eten moet lekker zijn, voedzaam, enigszins milieuvriendelijk en het mag niet te veel kosten. En bovenal moet het ook nog klaar zijn in 20 minuten. Dat is ongeveer waar de verwachtingen van de gemiddelde thuiskok liggen. Zo vertelt mijn inbox me toch, met de steeds terugkerend vraag naar ‘snelle receptjes’.

Dat supersnel koken vind ik uiteraard fantastisch! En ik doe steeds mijn best om een recept niet nodeloos gecompliceerd te maken en om je met zo weinig mogelijk afwas op te zadelen. Maar nooit of te nimmer zal de bereidingstijd voorgaan op smaak. Het is met andere woorden geen prioriteit in Karola’s Kitchen. Zo nu en dan schud ik echter toch een idee uit mijn mouw dat helemaal in de categorie ‘snelle receptjes’ thuishoort. Deze Tortellinisoep is er zo één.

Een pak Alpro Not MLK vol 3,5%Romig zonder room

Het maken van deze Tortellinisoep kost je niet alleen weinig tijd, je hoeft er ook maar één kookpot voor vuil te maken. Het is een ideaal recept voor op een drukke avond. De groenten en de pasta worden gaar gekookt in de uiteindelijke soep, wat tijd en afwas bespaart. De Tortellinisoep wordt op smaak gebracht door een heerlijke combinatie gedroogde kruiden, maar er is nog een essentieel ingrediënt dat dit gerecht helemaal AF maakt: Alpro Not MLK. Dit plantaardige alternatief voor melk, op basis van haver, kan je hier altijd in de koelkast vinden. In de eerste plaats omdat het Isaac zijn favoriete drink is, maar ook omdat ik de Alpro Not MLK Vol graag in hartige gerechten gebruik, net zoals je dat met een volle koemelk zou doen (bijvoorbeeld in een puree zoals in het recept voor Balletjes in tomatensaus of mijn Aardappel-preigratin).

Ik had al de gewoonte gecreëerd om een scheutje van deze Alpro drink door een soep te roeren, wanneer ik die wat te zout of pikant had gemaakt. Dat bleek niet alleen een handig keukenkunstje, we vonden het hier thuis ook een echte meerwaarde voor de smaak! Het was dus een kwestie van tijd voor ik eens een romige soep zonder room zou maken. Deze Tortellinisoep boordevol groene groenten is het resultaat. Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –

Bovenaanzicht van een lichtgroen diep bord gevuld met een romige tortellinisoep met broccoli en spinazie.

Tortellinisoep

Deze romige tortellinisoep maak je in een handomdraai en je hebt er amper afwas aan. Een heerlijke combinatie van gedroogde kruiden en de zongedroogde tomaatjes zorgen voor extra veel smaak en de Parmezaanse kaas geeft verrassende zoute accenten.
4.95 van 17 stemmen
Bereiding 20 min
Totaal 20 min
Porties 2 à 3

Ingrediënten
  

  • 1 witte ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 courgette
  • 1 broccoli
  • 700 ml (kokend) water
  • 2 dikke tenen knoflook
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde peterselie (of 1 el fijngehakte verse)
  • 1 tl gedroogde dille (of 1 el fijngehakte verse)
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 bakje tortellini naar keuze (250 g)
  • 8 zongedroogde tomaatjes
  • 30 g Parmezaanse kaas (of een vegan alternatief) + extra om te garneren
  • 500 ml Alpro Not MLK 'vol'
  • 2 tl Dijonmosterd
  • 100 g verse spinazie gespoeld en droog gezwierd

Bereiding
 

  • Schil de ui en snijd hem in de dunne halve ringen. Verwarm 1 el olijfolie in een kookpot met deksel (kies een voldoende groot exemplaar, want alles komt hierin samen), voeg de ui toe en laat deze op een laag vuurtje stoven.
  • Snijd intussen de courgette in dunne plakken. Voeg deze bij de ui en laat enkele minuten stoven. Roer regelmatig om. (Zet het deksel op de pot als de courgette dreigt aan te branden.)
  • Snijd intussen de broccoli in roosjes, spoel grondig en zet opzij. Breng 700 ml water aan de kook.
  • Pers de knoflook bij de courgette en ui en roer om. Voeg ook alle gedroogde kruiden toe en laat alles nog een minuut bakken.
  • Schenk het water bij de courgette en voeg de laurierblaadjes toe. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Breng alles opnieuw aan de kook en voeg de broccoli toe. Zet het deksel op de pot en laat 3 minuten koken.
  • Snijd intussen de zongedroogde tomaatjes in reepjes en rasp de Parmezaanse kaas fijn.
  • Voeg de tortellini bij de soep en laat nog 1 minuut zachtjes koken. Zet het vuur uit en roer er de Alpro Not MLK, de mosterd, de zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas door. Schep er nu voorzichtig de spinazie bij (doe dit indien nodig in twee delen) tot deze geslonken is.
  • Serveer de soep met extra schilfers Parmezaanse kaas.
Trefwoord lactosevrij, vegan, veggie

Bovenaanzicht van een lichtgroen diep bord gevuld met een romige tortellinisoep met broccoli en spinazie.

Tortellinisoep: tips & tricks

Product – en bereidingstips

  • Ik gebruik de Alpro Not MLK Vol in dit recept (en in alle recepten waarin ik een plantaardige alternatief voor melk gebruik). Deze heeft een vetgehalte van 3,5%, hetzelfde als volle koemelk. Dit zorgt in bereiding voor het lekkerste, romigste resultaat, vol van smaak! 
  • In dit recept kies ik voor “volledig” zongedroogde tomaatjes. Ik merk dat ik niet consequent ben in de terminologie hierover (waarvoor mijn excuses). In de Couscoussalade met tahinpesto gebruik ik bijvoorbeeld liever “half” zongedroogde tomaatjes, die wat zachter zijn van textuur. Hier wil ik maximaal veel smaak en dan zit je beter met die taaiere variant. Van die taaiheid valt overigens niets meer te merken omdat de stukjes tomaat het vocht van de soep absorberen.
  • Lang leve voorgewassen groente! Door voor reeds gewassen spinazie te kiezen, bespaar je extra tijd.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik een glutenvrije gevulde pasta. (Delhaize heeft één variant, weliswaar gevuld met ham.)
  • Lactosevrij & vegan
    Kies voor een vegan gevulde pasta zoals de girasoli met paddenstoelen, die ik gebruikte in de Romige pasta met asperges en spinazie. 
  • Andere aanpassingen
    • Wil je wat extra eiwitten toevoegen, vervang de zongedroogde tomaatjes dan door reepjes (gerookte) zalm.
    • Ik hou van de combinatie van de groenten die ik voor dit recept koos: toegankelijk en betaalbaar. Je kan dit recept ook wat feestelijker maken door er groene of witte asperges in te verwerken. Ook gebakken champignons passen er supergoed bij! Bak deze in een aparte pan en voeg ze op het einde toe.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten