Karola's Kitchen - Vis in een broodkorstje met knolselder-mosterdpuree

Vis in een korstje met knolselder-mosterdpuree

Er is geen ontkomen meer aan. Kerstmis is overal. Het creëren van extra gezelligheid en warmte tijdens de winter is altijd fijn, maar in deze gekke tijden, vind ik het meer dan dat. Broodnodig, zou ik het bijna durven noemen. Laten we ons dus gewoon schaamteloos wentelen in alle kerstvibes, inclusief duizenden lichtjes, warme chocomelk, Mariah Carey op haar luidst, kaartjes schrijven en cadeautjes uitzoeken. We hebben het verdiend.

Geen Kerst zonder heerlijk eten uiteraard. Dit nieuwe receptje geeft je alvast wat inspiratie voor het kerstmenu. Een lekker stukje vis, omhuld door een smaakvol broodkorstje en vergezeld door een verrassende knolselderpuree. Geen aardappelen in deze puree, enkel boterzachte knolselder, op smaak gebracht met rucola en mosterd. Net zoals bij de Bloemkoolsoep met mosterd, zorgt de Maille mosterd Dijon original ook hier voor een uniek en onverwachts accent. Ook in het korstje rondom de vis, liet ik de mosterd terugkomen. Subtiel, niet op de voorgrond, maar net genoeg aanwezig om van dit gerechtje zoveel meer te maken dan gewoon ‘gebakken vis met puree’. Dit gerechtje is toegankelijk voor alle soorten eters, ook de klassieke, maar is toch bijzonder en groenterijk genoeg om ook de liefhebber van de Karola’s Kitchen-keuken te plezieren. Lang leve de oemph die een vleugje mosterd aan eenvoudige ingrediënten kan geven!

Je kan deze maaltijd mooi dresseren en serveren als hoofdgerecht tijdens je kerstdiner, maar hij kan zeker ook dienen voor op een doordeweekse avond. Het is namelijk allesbehalve een complex gerecht. De portiegrootte is in dit recept trouwens berekend op een volwaardige maaltijd en niet als onderdeel van een 7 gangenmenu ;))

De broodkorst maakte ik van sneetjes oud brood. Dat vraagt iets meer tijd dan paneermeel uit een pakje te gebruiken, maar het is wél een manier om die kleine restjes brood die iedereen wel in de broodtrommel heeft liggen, op te maken. Brood is het voedingsmiddel dat Europeanen het vaakst weggooien, dus ik grijp graag de kans om oud brood een nieuwe bestemming te geven. Ik gebruikte een mix van wat stukjes volkoren- en meergranenbrood. Nog iets fijns aan zelfgemaakt paneermeel: je kan er een volkoren versie van maken.  Smakelijk!

Karola's Kitchen - Vis in een broodkorstje met knolselder-mosterdpuree

Ingrediënten voor 2 grote eters:

Voor de knolselderpuree:
1 kleine knolselder
½ tl kruidenzout (of ander zout of ¼ bouillonblokje)
50 g volle yoghurt
2 à 3 el Maille mosterd Dijon original
een handvol rucola
versgeraspte nootmuskaat
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de vis:
2 stukken (150 g elk) verse, stevige, witte vis, zoals koolvis (zie tips)
zo’n 75 g kurkdroog brood (zie tips)
1 el mosterdzaad
1 el gedroogde peterselie
2 tl Maille mosterd Dijon original
een snuifje kruidenzout (of ander fijn zout)
olijfolie (zie tips)

Voor erbij:
enkele partjes citroen
400 g spinazie (= 1 zak)
1 tl olijfolie
versgeraspte nootmuskaat
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
OF
Je kan er ook gestoofde prei of gestoofd witloof bij serveren. Of een groene salade. You do you! Ik hou enorm voor de combinatie van witte vis met spinazie, dus ik ging zonder twijfel daarvoor. En ook omdat spinazie aanstoven nog geen minuut duurt en er geen snijwerk aan te pas komt 😀

Bereiding:

Ik maakte dit recept met een airfryer. Maar ook de instructies voor de oven staan in het recept!

Met de oven:
Verwarm de oven voor op 180°. Zet een ovenrooster klaar.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Schil de knolselder en snijd hem in blokjes. (Dat mogen gerust grote blokjes zijn, uiteindelijk gaan we toch alles mixen.) Voeg het (kruiden)zout bij het water, doe de knolselder erbij en laat koken tot de blokjes helemaal zacht zijn. (10 à 12 minuten of eventueel wat langer als je erg grote stukken hebt gesneden.)

Maal intussen het droge brood tot broodkruim in een foodprocessor, met een hakmolentje of met de hand, door er stevig overheen te rollen met een deegrol.
Doe het mosterdzaad in een vijzel en maal het grof.
Schep het broodkruim om met het gemalen mosterdzaad, de gedroogde peterselie en een snuifje (kruiden)zout, in een diep bord.

Wrijf elke visfilets in met 1 theelepel mosterd. (Doe dit met je handen: effectief en efficiënt. Vergeet ook de zijkanten niet!)
Duw de visfilets zachtjes in het broodkruim, langs beide kanten, tot ze helemaal bedekt zijn met broodkruimels. Zet opzij. (Je kan de vis gerust in het broodkruim laten liggen.)

Giet de knolselder af en laat even goed uitlekken. Stort de groente in een foodprocessor en voeg de yoghurt, mosterd, rucola, nootmuskaat en versgemalen zwarte peper en een beetje grof zeezout toe. Mix tot je een gladde puree verkrijgt en breng verder op smaak met peper, zout en eventueel wat extra mosterd. Doe de knolselderpuree opnieuw in de kookpot en hou warm.
(Je kan de puree ook maken met een staafmixer. Dan moet je de rucola wel even vooraf fijnhakken.)

Met de airfryer:
Laat de airfryer 3 minuten draaien op 180°C om hem voor te verwarmen.
Giet 1 eetlepel olijfolie in de kom van de airfryer. Leg de vis op het grillrooster (of op een stukje bakpapier in het mandje, als je geen grillrooster hebt) en laat 10 minuten draaien op 180°C. Draai de vis voorzichtig om en laat nogmaals 3 minuten draaien. (De gaartijd kan variëren, afhankelijk van de grootte van je visfilets.)

Met de oven:
Leg beide visfilets voorzichtig op het ovenrooster. Spray er aan beide kanten olijfolie op. (Heb je geen oliespray, dan kan je er ook olijfolie overheen druppelen. Er zal gewoon iets meer olie nodig zijn.) Plaats de vis gedurende 15 minuten in de oven. (Of enkele minuten langer als je grotere stukken vis gebruikt.)

Spoel de spinazie grondig en zwier droog. Verwarm 1 theelepel olijfolie in een grote pan en roerbak de spinazie tot deze begint te slinken. Breng op smaak met wat peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. (Spinazie heeft echt niet veel kruiding nodig, vind ik persoonlijk. Wees dus niet te kwistig en proef tussendoor.)

Serveer de knolselder-mosterdpuree met de spinazie, de vis en partjes citroen. Fancy of niet fancy gepresenteerd, zoals je wil 🙂 Smakelijk!

Tips:

De airfryer die ik heb, is de Philips Premium XXL.

Is je brood niet helemaal droog, leg de sneetjes dan zo’n 10 minuten in een oven van 120°C, waarna je ze laat afkoelen op een rooster. Laat ze zeker niet echt bakken of aanbranden, want het brood moet uiteindelijk nogmaals in de oven, als korstje rond de vis. Heb je enkel behoorlijk vers brood in huis, dan vraagt de droogtijd een stuk langer (tot wel een uur).

Ik reken steeds 150 g witte vis per persoon. Dit is – naar Vlaamse normen – relatief weinig, maar naar de aanbevolen normen absoluut voldoende. Het is een bewuste keuze om niet voor de klassieke 200 g per persoon te gaan omdat ik in mijn gerechten (en eetpatroon) groenten steeds de hoofdrol wil geven én omdat vis een luxeproduct is, waar wij (om ethische en ecologische redenen) eerder zuinig mee willen omgaan.
Als je koolvis (= pollak) kan vinden, neem dan koolvis. Echt een aanrader! Kabeljauw is ook geschikt voor dit recept, maar kabeljauw is een stuk duurder en wordt veel meer overbevist. (En kabeljauw is ook een beetje saai, vind ik.) Bovendien loopt het kabeljauwseizoen volgens de viskalender in december op zijn einde en dat van koolvis niet. Koolvis is overigens familie van de kabeljauw.

Voor de bereiding van dit gerecht in de oven, gebruikte ik een hervulbare olijfoliesprayer om de olijfolie aan te brengen. De truc om een mooie verneveling te krijgen, is een klein beetje water bij de olie doen en dan goed schudden voor gebruik. De vetdruppeltjes krijgen zo weliswaar een beetje een boterachtige textuur, wat helemaal geen probleem is voor dit gerecht, maar de spray gebruiken voor een salade, lijkt me daarom minder geschikt.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Maille en bevat affiliate links –

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten