Search

Vis met pistachekorst, zoete radijsjessla en broccolipuree

Ik ben verliefd. En het is heerlijk en spannend en fijn. En helemaal nieuw. En zoals dat dan gaat, als je met z’n tweeën verliefd bent op elkaar, plannen we allerlei leuks samen. Toch stond ik niet meteen te springen om met hem uit eten te gaan. Uitleggen hoe mijn manier van eten en (niet) drinken in elkaar zit, vind ik heel vermoeiend. Zeker aan al wie er nogal traditionele, Belgische eetgewoontes op nahoudt. Het leek me dus verstandiger om die ongewone kronkels nog even voor mezelf te houden. Een etentje bij me thuis dan maar: zo heb ik alle touwtjes geruststellend in handen en kan hij voorzichtig de Karola’s Kitchen kost leren kennen.

Voor iemand wiens “lievelingsgroente” appelmoes is, bij voorkeur vergezeld van gehaktballetjes in tomatensaus, kan de schok met mijn keuken behoorlijk groot zijn. Om die overgang net iets te verzachten hield ik me aan de “hoopjesformule”. Oftewel verschillende smaken, kleuren en texturen die apart gepresenteerd worden op een bord. (Niet alleen bruikbaar bij nieuwe lieven trouwens, maar ook heel geschikt wanneer je de meer kritische gast over de vloer krijgt.) Hoopjesgerechten zijn eigenlijk het tegenovergestelde van eenpansgerechten. Ze doen een beetje denken aan het klassieke aardappelen-groenten-vlees-concept en vallen daarom sneller in de smaak bij traditionele eters. Een tweede trucje om een overload aan groenten aantrekkelijker te maken is om het niet helemaal veggie te houden, maar er toch een klein stukje vis (of vlees, als je dat eet) bij te serveren. Geen must hoor, maar ik wou vooral dat hij me nog leuk vond, na dat eerste home cooked dinertje samen.

Deze vis met pistachekorst, zoete radijsjessla en broccolipuree is niet wat ik hem heb geserveerd. Het was een ander hoopjesbord. En hij vond het lekker. En hij vindt mij nog altijd heel leuk.

Karola's Kitchen - vis met pistachekorst zoete radijsjessla en broccolipuree

Ingrediënten voor 2 personen:

200 g witte vis
40 g gepelde (gezouten) pistachenoten, grof gehakt
10 g zonnenbloempitjes, grof gehakt
2 tl olijfolie
de geraspte schil van 1 citroen
een twee duimen dik bosje bieslook, fijngehakt

1 broccoli
2 tl citroensap
5 blaadjes munt, fijngehakt

20 radijsjes, steeltjes en uiteinden verwijderd, in kwartjes
4 el granaatappelpitjes
1 bakje waterkers
2 tl olijfolie
2 tl citroensap

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Breng een pot water aan de kook. Snijd de broccoli in roosjes, schil de dikke, taaie schil van de steel en snijd deze in stukken. Kook de broccoli zo’n 8 à 10 minuten tot deze overgaar is. Giet af en zet even terug op het vuur zodat overtollig vocht kan verdampen.
  3. Vermeng de gehakte pistachenoten en zonnebloempitjes met de bieslook, citroenrasp, olijfolie en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Wrijf een ovenschotel lichtjes in met olijfolie en leg de stukjes vis hierin. Schep de pistachecrumble overvloedig op de vis. Hetgeen je teveel hebt, houd je apart. Plaats de vis zo’n 15 minuten in de oven.
  4. Pureer de broccoli met een staafmixer en breng de puree op smaak met het citroensap, de munt en peper en zout.
  5. Schep de radijsjes, granaatappelpitjes en waterkers om met de olijfolie, het citroensap en wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Als je je slaatje niet meteen kan serveren, doe de waterkers er dan pas op het allerlaatste moment bij, zodat deze fris en knapperig blijft.
    Tijd om hoopjes te maken! Schep de vis, puree en het slaatje op de borden en geef er nog een schepje pistachecrumble bij. Smakelijk!

Tips:

Dit recept is uitstekend geschikt voor een feestelijk diner. Zowel de smaken als kleuren zijn fris en het gerecht is deel licht waardoor je het zonder problemen kan combineren met een voor- en/of nagerecht.

Gooi het radijsjesloof niet weg. Je kan het bereiden als spinazie, zoals in mijn recept voor courgetti met radijsjesloof en geitenkaas (klik hier).

Heb je nog granaatappelpitjes over?

24 reacties

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!