Search

Warme bloemkoolsalade met kikkererwten en een amandelsausje

April is #TryVegan maand. Of beter gezegd, een maand waarin we extra ons best gaan doen om (nog) meer plantaardige keuzes te maken en (nog) vaker helemaal veganistisch te eten. Dat alles op een leuke, laagdrempelige en vooral lekkere manier. En hiervoor hoef je zeker geen fulltime veganist te zijn. Of te worden. Elke beslissing om een dierlijke product te vervangen door een plantaardig, is iets waard.

#TryVegan is een initiatief van EVA vzw, het Ethisch Vegetarisch Alternatief en Be Vegan, de Belgische veganismeverenging. Op de website www.tryvegan.be kan je je inschrijven, waardoor je tal van tips en recepten ontvangt, alsook uitnodigingen voor workshops en boeiende info.
Ook al kook ik hier vaak geheel plantaardig en zijn een groot deel van de Karola’s Kitchen-recepten vegan-proof, toch leer ook ik nog elke dag bij. Onder meer dankzij de Try Vegan campagne. Zo las ik gids van EVA vzw dat een veganist dagelijks 4164 liter water, 20 kg graan, 1 dierenleven en 2,79 m² bos bespaart. Dat komt onder meer omdat een derde van alle vaste grond op deze aarde gebruikt wordt voor de teelt van veevoeder en om de 20 miljard landbouwdieren die op onze planeet “leven” een plaats te geven. “Leven”, tussen aanhalingstekens, want het dierenleed in de vlees- en zuivelindustrie is af-schu-we-lijk. Die verhalen ga ik jullie besparen…

Mijn voornaamste reden om zoveel mogelijk voor plantaardig te kiezen, zijn de dieren. Voor mijn lief is het eerder het gunstige effect op het klimaat dat hem stilaan motiveert. De consumptie van vlees en zuivel is wereldwijd verantwoordelijk voor een vijfde (!) van de totale broeikasuitstoot. Dat komt onder meer omdat herkauwers (koeien, schapen en geiten) methaan uitstoten in hun mest en scheten, een broeikasgas dat 25 keer krachtiger is dan CO2.

Hier thuis komt er nooit vlees of gevogelte op tafel, dus dat vormt geen uitdaging. Onze #TryVegan doelstelling bestaat uit het niet langer eten van vis en geen eieren, kaas of dierlijke zuivel meer aan te kopen. We hebben nog enkele producten in onze koelkast zitten, die we gaan opmaken, maar daar stopt het dan. Plantaardige melk is voor mij al lang de enige standaard, mijn lief heeft het lastiger om koemelk te laten staan. Toch is ook hij intussen overtuigd. Het wordt nog wat zoeken naar zijn favoriete plantaardige vervanger, maar van zodra dat laatste brik bio melk leeg is, halen we geen koemelk meer in huis. Kleine stapjes, niets drastisch en toch ons steentje bijdragen 🙂 Ik word daar oprecht blij van.

Vandaag voor jullie op het menu – surprise surprise – een kleurrijke, smaakvolle, geheel plantaardige schotel, geïnspireerd op een salade die ik at tijdens onze reis door Cambodja. Het amandelsausje maakt dit gerecht extra lekker (én voedzaam), vooral wanneer je geheel plantaardige schotels makkelijker verkocht wil krijgen aan iets moeilijkere eters 😉 Nog veel meer dan lekkere sausjes, is het effect van de leuze: Wat niet weet, eet. Met andere woorden: zwijg. Je hoeft geen veganistisch pleidooi te houden wanneer je een plantaardig gerecht op tafel zet. Je hoeft het zelfs niet eens aan te kondigen! Gewoon: “Het is eten is klaar! En het is lekker!” 😉

Karola's Kitchen - Warme bloemkoolsalade met amandelsausje
Dit serviesgoed is van GHESQ ceramics.

Ingrediënten voor 3 à 4 personen:

Voor de bloemkoolsalade:
1 bloemkool, inclusief stam en jongste blaadjes
6 wortelen, schoon geschrobd
2 rode uien
2 teentjes knoflook
2 el rijstolie (zie tips)
1 tl kurkuma
1 ½ tl garam masala (zie tips)
½ tl pikant paprikapoeder
3 tomaten
2 grote handenvol spinazie (zo’n 200 g)
1 bokaal/blik voorgekookte kikkererwten (zo’n 250 g uitgelekt)
1 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak
een handvol pompoenpitten, voor erbij

Voor het amandelsausje:
50 g amandelpasta (zie tips)
3 el water (= 45 ml)
het sap van ½ kleine citroen
¼ tl garam masala
enkele druppels Tabasco (ik ging voor 8)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verdeel de bloemkool in gelijke roosjes. Gooi de steelstronk niet weg! Verwijder het onderste, taaie gedeelde en snij hem vervolgens in heel dunne plakjes. Spoel de roosjes, de plakken stam en de binnenste, jonge bloemkoolbladeren grondig en laat ze uitlekken. Stort de bloemkool op een schone keukenhanddoek en dep goed droog.

Snijd de wortelen in schijfjes van zo’n 0,5 cm dik en de uien in partjes. Hou een vierde van de bloemkoolroosjes apart en schep de rest samen met de wortelen en ui in een braadslede (of heel grote ovenschotel of rechtstreeks op een bakplaat). Voeg de geperste knoflook, rijstolie, specerijen en versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe en roer om tot alles gelijkmatig verdeeld is. Plaat 25 minuten in de oven. (Omscheppen hoeft niet!)

Maak het amandelsausje door alle ingrediënten grondig los te kloppen in een kommetje. Zet opzij.
Verwijder de kern uit de tomaten en snijd ze in partjes. Spoel de spinazie en kikkererwten. Schep deze ingrediënten na 25 minuten oventijd om met de andere groenten en plaats nogmaals 10 minuten in de oven.

Hak de overgebleven bloemkoolroosjes fijn met een groot keukenmes. Verwarm een theelepel olijfolie in een pan en bak de gehakte bloemkool zo’n 5 à 10 minuten op een laag vuurtje.

Serveer de geroosterde groenten met de gebakken bloemkool, het amandelsausje en werk af met wat pompoenpitten.

Tips:

Nog meer plantaardige inspiratie nodig? Bekijk dan zeker de blog 15x eenvoudig vegan, waarin ik mijn 15 favoriete, veganistische Karola’s Kitchen-gerechten voor jullie op een rijtje zette. (Klik hier.)

Omdat we de groenten roosteren op 200°C gebruik ik liever rijstolie dan olijfolie. Rijstolie is geschikt om te verwarmen tot 240°C. Je kan deze olie onder meer vinden bij Delhaize.

Garam masala is een geroosterd mengsel van specerijen, afkomstig uit de Indiase keuken. Ik gebruikte het eerder al in de Garam masala white beans en uiteraard in de Karola’s granola. Je vindt garam masala onder meer bij de Turkse kruidenier en bij Delhaize. Geen tijd of zin om het in huis te halen? Vervang het dan door 1 theelepel komijn en ½ theelepel korianderpoeder.

Amandelpasta vind je in de natuurvoedingswinkel. Het is een analoge spread aan pindakaas, maar dan met amandelen in plaats van pinda’s natuurlijk. Je hebt een donkere versie en bleke versie (waarbij de velletjes van de amandelen vooraf verwijderd werden). Ik gebruik de donkere pasta.
Amandelpasta bewaart – net als pindakaas – super lang. Je kan het gebruiken als broodsmeersel of in gebak, zoals in de Kakicakejes en Wortelsinaasmuffins.

Als je tijd wil besparen, laat de gebakken bloemkool dan achterwege (voeg alle bloemkoolroosjes dan toe aan de groentemengeling) en gebruik voorgespoelde spinazie. Je kan ook het amandelsausje overslaan en de groenten afwerken door er 2 eetlepels olijfolie en het sap van een halve citroen doorheen te scheppen. Wat ketchup on the side, maakt dit gerecht voor iedereen toegankelijk.

Ik noem dit gerecht een warme salade, maar je kan het ook perfect koud eten. Ideaal om als lunch mee te nemen!

 

15 reacties

  1. Dit receptje heb ik ook enkele weken gemaakt gemaakt en het was verrassend lekker! Geen klachten gekregen van mijn kritische kleuters, wat dus als succes mag beschouwd worden.

  2. Vraagje, zou je de tabasco ook kunnen vervangen door harissaof rode curry pasta? Die heb ik in huis… Alvast bedankt voor het antwoord, binnen enkele dagen staat dit de eerste keer op het menu: spannend!

    1. Hey Ellen
      Rode curry pasta: niet doen! Die Thaise smaken gaan echt vloeken.
      Harissa zou wel gaan, een heel klein beetje dan. Of een snuifje pikant paprikapoeder of cayenne. Of gewoon weglaten als het niet per se pikant hoeft voor jullie 🙂

      1. Gisteren avond gemaakt en mijn man was aangenaam verrast door de smaak: hij vond het heel erg lekker (en ik ook). We gebruikten een beetje Cayenne peper, dank voor de tip en het zoveelste lekkere recept!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!