Karola's Kitchen - Witloofsalade met balsamicobietjes en falafelcrumble

Witloofsalade met balsamicobietjes en falafelcrumble

Er passeerde hier de voorbije weken al wat inspiratie voor aan de feesttafel, maar vandaag serveer ik jullie een driegangen kerstmenu. Voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht inderdaad! Met groenten en fruit in de hoofdrol. Uiteraard 🙂 En ik ging zelfs een stapje verder. Bond Beter Leefmilieu daagde me namelijk uit om een geheel plantaardig driegangenmenu te creëren. In alle eerlijkheid: ik was een beetje zenuwachtig voor deze opdracht 🙂 Plant-based koken doe ik natuurlijk wel vaker, maar een feestmenu is toch weer a whole other level. Gezonde zenuwen hebben gelukkig een positief effect op mijn functioneren. Het resultaat mag er dan ook zijn: drie heerlijke gerechten, die lang níét uitsluitend voor veganisten bedoeld zijn, maar voor het hele gezin. Iedereen kan meegenieten! En iedereen kan het ook klaarmaken: geen moeilijke technieken, geen exotische, moeilijk te vinden ingrediënten, maar wel eenvoudig koken met seizoensproducten. In volgorde presenteer ik jullie:

Witloofsalade met balsamicobietjes en een crumble van falafel

Aardappel-preigratin, portobello en
geroosterde wintergroenten met pecannoten
klik hier voor het recept

Notencrumble van appel en peer met vanille-ijs
klik hier voor het recept

We starten met deze koud-warme salade, die het beste van de winter combineert: knisperend witloof dat in balans wordt gebracht door heerlijke peer en een fris yoghurt-kruidensausje. De zoete, met balsamicoazijn geroosterde rode biet en rode ui vullen de witloofsalade perfect aan. En dan de kruidige, krokante crumble van falafel erbovenop… Genieten!

Karola's Kitchen - Witloofsalade met balsamicobietjes en falafelcrumble

Ingrediënten voor 4 personen, als voorgerecht:

4 rode bieten
4 rode uien
1 ½ el balsamicoazijn
1/4 tl gemalen komijn
1/8 tl kaneel
120 g ongezoete Alpro Soja yoghurt
een grote handvol verse kruiden (zie tips)
1/4 tl gemalen komijn
1/8 tl gemalen koriander
1 tl citroensap (= het sap van 1/8 citroen)
2 stronkjes witloof
1 peer
1 bakje Garden Gourmet Falafel Spinazie
wat extra fijngehakte bieslook (en evt. een muntblaadje), voor de afwerking
olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snijd de steel- en wortelaanzet van de rode bieten en schrob ze schoon. (Schillen hoeft dus niet! Door de schil eraan te laten, heb je minder voedselverspilling en behoud je meer vitaminen en mineralen. Bovendien geeft de schil ook extra veel smaak, vind ik.) Snijd de bieten in blokjes. Verwijder de schil van de rode uien en snijd ze in partjes (zoals je dus een appel in partjes zou snijden). Schep de stukken biet en ui op een bakplaat om met 1 eetlepel olijfolie, de balsamicoazijn, 1/4 theelepel komijn, kaneel, peper en zout. Verspreid over de bakplaat en zet 30 minuten in de oven. Schep goed om en zet nogmaals 10 minuten in de oven. (De gaartijd hangt wat af van de grootte van de rode biet.)

Maak het sausje. Hak de verse kruiden heel fijn. Schep de yoghurt om met de fijngehakte verse kruiden, 1/4 theelepel komijn, koriander, citroensap, peper en zout. Zet opzij.

Verwijder eventuele geschonden blaadjes van de stronkjes witloof. Halveer het witloof in de lengte en snijd de bittere, kegelvormige kern eruit. Snijd elke helft vervolgens in de breedte in fijne reepjes. Verwijder het klokhuis van de peer en snijd in heel kleine blokjes. (Ook hier hoeft schillen dus niet.) Doe het witloof en de peer in een kom en schep er 2/3 van het yoghurtsausje door, tot alles gelijkmatig verdeeld is. Zet opzij. (Zie tips.)

Verkruimel de falafelballetjes tot een grove crumble. (Je kan eventueel 4 balletjes opzij houden. Zie tips.) Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan met antikleeflaag en bak de falafelcrumble goudbruin en crunchy. Roer hierbij niet de hele tijd in de pan! Laat de falafelkruimels eerst aan één zijde krokant worden, schep dan goed om en laat ze opnieuw bakken.

Dresseer de borden: schep 1 eetlepel van het overgebleven yoghurtsausje op elk bordje en strijk uit. Schep hier bovenop wat van de witloofsalade, verdeel daarboven wat van het bietenmengsel en strooi er tot slot een flinke hoeveelheid falafelcrumble overheen. Werk af met wat verse bieslook en eventueel een takje munt. Smakelijk!

Tips:

Als verse kruiden gebruikte ik veel bieslook en een beetje rozemarijn en munt. Ook peterselie, salie en dille kunnen dienen, gebruik wat je kan vinden en/of hebt staan.

Zowel witloof als peer worden wat bruin bij blootstelling aan de lucht. Het citroensap in de yoghurtsaus vertraagt dit proces. Als je dit gerechtje ruim op voorhand maakt, bewaar de witloofsalade dan zeker in een goed afgesloten doos in de koelkast.

Je kan in dit recept alle falafelballetjes verkruimelen en de overschot aan falafelcrumble in een kommetje serveren óf je kan 4 falafelballetjes in hun geheel laten, afbakken en gehalveerd bij dit gerecht serveren. In het geval je iets klassiekere of carnivorisch aangelegde eters hebt (die graag “een vlezeke” willen), raad ik sowieso de tweede optie aan 🙂
Ik gebruikte in dit recept de Garden Gourmet Falafel Spinazie, die ik al regelmatig liet terugkomen in mijn Instagram Stories. Deze kant-en-klare falafel hebben we hier thuis steeds in huis: zowel de smaak als de voedingswaarden zitten heel goed!

Je kan dit gerecht koud serveren, waarbij enkel de falafelcrumble warm is. Of je kan gaan voor een koud-warme salade, waarbij de witloof koud is en de bietjes én crumble warm zijn. Laat dit gerust afhangen van je voorkeur en je planning 😉

De bordjes waarop dit gerechtje gepresenteerd wordt, zijn van de collectie Surface van Serax.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Bond Beter Leefmilieu en wordt gesteund door Alpro, Garden Gourmet en De Nationale Loterij en bevat affiliate links –

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten