Bovenaanzicht van een bakplaat met zalm en groenten. De zalm is geglaceerd en de groenten zijn onder meer broccoli, blokjes pompoen en rode ui.

Zalm en groenten uit de oven

Zalm en groenten uit de oven is eigenlijk een titel die de lading totaal niet dekt hier, want er is zoveel meer aan de gang: het zout-zoet-zure glazuur van sojasaus, honing en mosterd, waarmee de zalm bedekt is; de bonte regenboog aan groenten met elk hun unieke, verschillende textuur op smaak gebracht met onder meer het zoete sap van geroosterde citroen; de fijne beet van de vezelrijke kikkererwten… Probeer zoiets maar eens in een titel van enkele woorden te proppen.

Geen leven zonder oven

Reacties als “Sinds ik jouw recepten klaarmaak, draait mijn oven overuren!” krijg ik héél regelmatig 🙂 I looooove ovenrecepten inderdaad. Groenten roosteren of grillen in de oven geeft hen zo’n unieke smaak! In een groenterijke keuken als Karola’s Kitchen is dat zeer welkom om voor een fijne afwisseling en verrassende smaken te zorgen. Maar daarenboven – en minstens even belangrijk: koken met de oven is zo zo handig! De oven doet eigenlijk het meeste werk. En als het op vis aankomt: je hebt zoveel minder kans op mislukken! (Wat me bij het bakken van vis in een pan wel al eens kan overkomen.)

Het klinkt mogelijks wat dramatisch (en sowieso zeer priviliged), maar ik kan me echt geen leven indenken zonder oven. Zelfs toen ik op kot ging en daar geen oven bleek te zijn, ondernam ik meteen actie door een elektrisch verplaatsbaar mini oventje aan te schaffen. Het ding deed uiteindelijk zelfs tijdens de eerste jaren van Karola’s Kitchen dienst (wat behoorlijk indrukwekkend is als je het beestje even een blik gunt, in de blogpost Project droomkeuken: de VOOR-foto’s).

Intussen zijn we een paar jaar verder, is foodbloggen mijn voltijdse job én staat er een nieuwe keuken en oven. De Miele H 7660 BP om precies te zijn 🙂 Ik vertelde jullie er eerder al over bij het Broccoli en bloemkool met ei en feta-recept, maar intussen kan ik wat vollediger verslag uitbrengen, want ik gebruik de oven nu al enkele maanden. En – spoiler alert – ik ben nog steeds supertevreden!

Hoe kies je een nieuwe oven?

Must-haves en don’t-cares

Begin er maar eens aan: één oven kiezen uit de miljoen ovens die op de markt zijn. Geen makkelijke keuze en toch wel een belangrijke, vermits het niet om een klein budget gaat. Toen ik mijn keuken verbouwde ging ik voor een heel basic oven, van een paar honderd euro. Het ding deed zeker en vast zijn werk, maar ik keek wel uit naar een oven met meer mogelijkheden. Langs de andere kant bestaan er heel erg veel ovensnufjes die voor anderen misschien superinteressant zijn maar mij geen hol interesseren (zoals via een camera naar je cake kunnen kijken op je smartphone). Zo ontstond er dus een lijstje met oven MUST-HAVES, NICE-TO-HAVES en DON’T-CARES. 

Dát lijstje en de supergoede hulp van Miele maakten de beslissing uiteindelijk eenvoudig. Hun eerlijke begeleiding vond ik goud waard. Ik merkte dat zij zelf erg enthousiast waren over de combi-stoomoven en ze vonden die ook erg goed bij me passen – ‘gezonde’ foodie en al. Maar – in alle eerlijkheid – zo op grote schaal stomen boeit me gewoon niet heel erg, dus ik voelde geen aantrekking tot de ongetwijfeld geweldige combi-stoomoven. Sommige dingen – correctie: alle dingen, zijn gewoon buikgevoel hè. Ik voelde het niet met de combi-stoomoven, dus Miele zette de zoektocht samen met mij verder en zo kwamen we bij de H 7660 BP.

Waar ik warm van word

  • De grote inhoud van 76 l, terwijl de oven toch past in een gewone keukennis van 60 cm breed. Zo blij mee!!! Om groenten of aardappelpartjes lekker te roosteren leg je ze best goed verspreid op een bakplaat, om te vermijden dat ze gaan stomen. Met de twee gigantische bakplaten die bij deze oven horen, heb ik nog nooit groenten “in shiften” moeten roosteren, iets wat ik vroeger aan de lopende band deed.
  • De hoge maximumtemperatuur, gezien ik het een meerwaarde vind om te grillen of groenten te roosteren op hoge temperaturen.
  • De pyrolysefunctie om de oven krachtig te kunnen reinigen, zonder het gebruik van chemicaliën.
  • De Profi-functie oftewel een staafje waarlangs je stoomwolkjes in de oven kan blazen. Dit zorgt voor een extra luchtige textuur en mooiere korstjes bij gebak . Momenteel ben ik niet zo heel hard bezig met patisserie, maar er was een tijd dat ik wekelijks wel een taart uit de (mini) oven toverde. De Profi-functie is dus een achter-de-handje, voor als die Bree Van de Kamp-kant van me terug komt aankloppen 🙂

Als je zelf al eens tussen de Miele-ovens wil snuisteren, zónder te verdwalen, kan je de Ovenwegwijzer gebruiken. Zelf ben ik helemaal geen online snuisteraar, ik ben het type die meteen naar de winkel gaat en zegt: ‘HELP MIJ’. Maar misschien kan jij er wel efficiënt mee aan de slag 🙂

Bovenaanzicht van een bakplaat met zalm en groenten. De zalm is geglaceerd en de groenten zijn onder meer broccoli, blokjes pompoen en rode ui.

Alles op de bakplaat

Ik hou van alles-op-de-bakplaat-gerechten, traybakes dus. Technisch gezien is deze Zalm en groenten uit de oven geen échte traybake, omdat ik de broccoli vooraf even beetgaar stoom. Het wordt wel gedaan, rauwe broccoli in de oven roosteren, maar ik vind het precies niet zo supergoed lukken. De stammetjes van de roosjes blijven vaak nog een beetje taai, terwijl de bloemknopjes (die kleine groene bolletjes dus, dat zijn blomeknopjes) dreigen te verbranden. Als het bij jou beter lukt, ga dan vooral je gang natuurlijk 🙂

Het glazuur vraagt ook om een apart pannetje. Maar laat je er zeker niet door afschrikken! Daar zit echt het unieke aan dit gerecht en het is een stap die je amper tijd en moeite kost. De combinatie van de sojasaus, mosterd, honing en een snuifje chilivlokken werkt zó goed! Dit mengsel geeft de zalm en groenten enorm veel pit. Smakelijk!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Miele – 

Bovenaanzicht van een bakplaat met zalm en groenten. De zalm is geglaceerd en de groenten zijn onder meer broccoli, blokjes pompoen en rode ui.

Zalm en groenten uit de oven

Het unieke, Aziatisch getinte sausje maakt deze zalm en groenten uit de oven bijzonder en superlekker! De boterzachte, geroosterde pompoen en rode uit, de licht knapperige broccoliroosjes en de kikkererwten zorgen niet alleen voor een heerlijke combinatie van smaken en texturen, maar leveren ook een regenboog aan nutriënten aan.
4.99 van 52 stemmen
Voorbereiding 10 min
Bereiding 25 min
Totaal 35 min
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1/2 butternutpompoen grondig gespoeld (ca. 500 g)
  • 4 grote rode uien
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl pikant paprikapoeder
  • 1/2 citroen grondig gespoeld
  • 1 broccoli
  • 2 el sojasaus
  • 1/2 blik kikkererwten grondig gespoeld (ca. 125 g)
  • 2 zalmfilets (100 à 150 g per stuk)
  • 1 grote handvol bladpeterselie of korianderblaadjes
  • 1 tl sesamzaadjes

Het glazuur

  • 2 el sojasaus
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1 volle tl honing
  • een snuifje chilivlokken

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verwijder de zaadjes uit de butternut en snijd in dobbelsteentjes. Snijd de rode uien in partjes. Stort beide groenten op een bakplaat en pers de teen knoflook erboven uit.
  • Besprenkel de groenten met 1 eetlepel olijfolie. Bestrooi met 1 theelepel gedroogde tijm, 1/2 theelepel pikant paprikapoeder en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zout. Schep goed om en verspreid de groenten over de bakplaat.
  • Leg de halve citroen in zijn geheel tussen de groenten, met de aangesneden kant naar boven. (Snijd indien nodig het 'kontje' van de citroen, zodat hij beter blijft liggen.)
  • Plaats de bakplaat 20 minuten in de oven.
  • Breng intussen in een kookpot een laagje water aan de kook.
  • Snijd de broccoli in roosjes. Schil de broccolistam en snijd in stukken. Stoom beide in 4 minuten gaar. (Ik gebruik hiervoor een stoommandje, maar dit hoeft niet per se. Zie tips.)
  • Bereid intussen het glazuur. Doe 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel Dijonmosterd, 1 volle theelepel honing en een snuifje chilivlokken in een pannetje. Breng dit op een laag vuurtje aan de kook en klop het mengsel hierbij voortdurend los met een klopper, tot je een gladde, ietwat stroperige saus bekomt. Zet het vuur uit.
  • Bestrijk de zalmfilets met behulp van een lepel rondom rond met het glazuur.
  • Haal de bakplaat uit de oven. Zet de oven op grillstand, op 230 °C.
  • Leg de geroosterde citroen even (voorzichtig!) opzij. Stort de broccoli en kikkererwten bij de groenten en besprenkel met 2 eetlepels sojasaus. Gebruik een opgevouwen keukenpapiertje of schone stoffen doek om de geroosterde citroen boven alle groenten uit de persen. Schep alles nu goed om.
  • Verdeel de groenten gelijkmatig over de bakplaat. Maak wat plaats voor de zalmfilets en leg deze ertussen. Druppel het overgebleven glazuur over de groenten. (Gebruik een pannenlikker en laat niets verloren gaan! Veel te lekker!) Plaats de bakplaat 5 à 7 minuten onder de grill.
  • Hak intussen de bladpeterselie grof.
  • Bestrooi de groenten en zalm met de bladpeterselie. Verdeel de sesamzaadjes over de zalm. Smakelijk!

Bovenaanzicht van een zwart bord met zalm en groenten, op een zwarte ondergrond. De zalm is geglaceerd en de groenten zijn onder meer broccoli, blokjes pompoen en rode ui.

Tips & tricks

Product- en bereidingstips:

  • Ik reken zo’n 120 g zalm per portie. Zalm zit boordevol gezonde onverzadigde vetten, wat deze vis erg verzadigend maakt. Kies gerust een portie die past bij jouw behoeftes. Let er wel op dat je de bereidingstijd met enkele minuten zal moeten aanpassen voor grotere stukken vis.
  • Het stoommandje dat ik gebruik komt van bij Ikea. Als je de broccoli ondergedompeld in water kookt, volstaat 2 minuten gaartijd in plaats van 4.

Aanpassingen:

  • Veggie/vegan
    Je kan vegetarische Quorn filets (niet-vegan) of vegan kipstukjes gebruiken in plaats van zalm. Je kan precies dezelfde bereidingswijze volgen als hierboven beschreven.
  • Glutenvrij
    Vervang de sojasaus door tamari voor een glutenvrije versie.
  • Andere aanpassingen
    Ik ging hier voor pompoen omdat ik al helemaal in pompoenstemming ben, maar ook onder meer rode paprika en wortelen passen erg goed bij het Aziatische, pittige sausje.
    Waar ui vaak ingezet wordt als figurant, gebruik ik de rode ui ik hier als volwaardige groente. Ik vind het goddelijk hoe rode ui fluweelzacht en zoet wordt door het roosteren in de oven! Uiteraard kan je de ui weglaten als je deze niet goed kan verteren.
    De kikkererwten vind ik een echte meerwaarde in dit recept. Ik hou van hun bite en textuur. En het zijn – net als alle peulvruchten – suuuperwaardevolle vezelleveranciers! Ook al zijn ze qua voedingswaarde niet te evenaren, je kan ze indien gewenst vervangen door bijvoorbeeld een extra groente, zoals rode paprika, toe te voegen.

Vooraf maken

Je kan de groenten vooraf maken: rooster de pompoen en uien, stoom de broccoli en stop daar het bereidingsproces. Plaats alle groenten, samen met de kikkererwten 10 minuten in een oven van 180 °C en volg daarna de stappen zoals aangegeven in het recept. De zalm kan je niet vooraf maken. Vis opnieuw opwarmen zorgt voor een taaie en droge textuur. Heb je toch een restje? Eet de zalm dan koud op! Ook superlekker 🙂

 

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Miele –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten