Karola's Kitchen - Zuurkool met champignons en boterraap

Zuurkool met champignons en boterraap

Mijn mama werd geboren in Verviers. Ze vertelde altijd dat daar de traditie bestaat om op 1 januari zuurkool te eten, een bijgeloof om financiële voorspoed te garanderen. Zo zei ze dat dan ook. Ik heb me altijd afgevraagd of dat echt iets Verviersigs was of dat zij, als enige op deze aardbol, zuurkool op 1 januari een must vond. Hoe het ook zij, bij ons thuis was er geen ruimte voor discussie over zure kool, die eerste dag van het jaar. Die moest en zou gegeten worden, al was het maar één hap. Al was het om 23.55 u. – dat heb ik ooit eens voor elkaar gekregen – zuurkool it was. Nu wil het toeval dat ik best wel graag zuurkool eet en zuurkool ook nog eens perfect in een gezond en evenwichtig voedingspatroon past. Er is vandaag heel wat te doen rond fermenteren en zelf zuurkool maken en dat staat wel degelijk op mijn ‘Als ik tijd over heb’-lijstje, net zoals moestuinieren en zelf notenmelk maken. Voorlopig houd ik het dus bij snelle, makkelijke, kant-en-klare zuurkool. De natuurversie is (in tegenstelling tot de variant met wijn) echter niet zo makkelijk te vinden, maar bij Delhaize was het prijs: choucroute nature! (Zoals ze in Verviers zouden zeggen.)

Mijn zus nam de zuurkooltraditie van mijn mama over, nadat ze gestorven was en – net zoals vroeger – maakt ze er aardappelpuree en rookworst bij. De worsten laat ik uiteraard aan me voorbij gaan, maar een flinke kwak ketchup op de mish mash van zuurkool en puree, vind ik het toppunt van comfort food.
Ondanks het feit dat er – volgens de poll die ik organiseerde op mijn Instagram Stories – meer zuurkool haters dan zuurkool lovers zijn, wou ik toch absoluut een Karola’s Kitchen versie van ons familierecept maken. Om de rooksmaak die de worst normaal gesproken achterlaat te vervangen, gebruikte ik gerookt paprikapoeder (ook verkrijgbaar bij Delhaize). De raapjes zijn het alternatief voor aardappelpuree. Het resultaat is een geslaagde groentecombinatie, die een nieuwe twist geeft aan de weinig populaire, doch o zo bijzondere zuurkool.

Karola's Kitchen - Zuurkool met champignons en boterraap

Ingrediënten voor 2 personen:

500 g champignons, schoongeborsteld
2 tl olijfolie
1 grote ui, fijngesnipperd
1 bakje vegetarisch gehakt
1 tl gerookt paprikapoeder
3 el ketchup naar keuze (ik verkies de suikerarme variant van Heinz)
een grote handvol verse peterselie, fijngehakt
1 blik zuurkool natuur (zo’n 400 à 500 g)
4 boterraapjes (gele rapen), geschild en in dunne plakjes
30 g hazelnoten, grof gehakt

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Snijd de champignons in twee en vervolgens in plakjes. Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de ui op een zacht vuurtje, tot deze glazig is. Voeg de champignons toe en draai het vuur hoger. Schep regelmatig om en kruid met versgemalen zwarte peper, grof zeezout en het gerookte paprikapoeder.

Breng intussen water aan de kook met een flinke snuf zout en laat de schijfjes boterraap 4 minuten koken. Giet af en zet opzij.

Voeg het vegetarisch gehakt, de peterselie en de ketchup bij de champignons. Schep goed om en verdeel ze over de bodem van een ovenschaal. Verspreid de zuurkool hier overheen en leg de plakjes boterraap erbovenop. Strooi er tot slot de hazelnoten over en plaats 20 minuten in de oven.

Tips:

Vraag je je af waarvoor je dat gerookte paprikapoeder nog kan gebruiken? In mijn chili sin carne bijvoorbeeld! Je kan recept terugvinden via deze link en in mijn boek Gewoon Gezond.

Ketchup? Oh ja… 🙂 Ook in de shiny, happy spruitjesschotel gebruik ik ketchup. Intussen een echte Karola’s Kitchen klassieker! (Klik hier voor het recept.)

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten