Ga terug
+ servings
Bovenaanzicht van een pan gevuld met vis in roomsaus met prei en wortelen en aardappelen

Vis in roomsaus met prei en wortelen

Dit eenpansgerecht is lekker klassiek Vlaams, met prei, worteltjes en aardappelen, omhuld door een heerlijk romig sausje. Een stukje witte vis erbij maakt de maaltijd compleet.
PS Kijk zeker bij de tips voor een veggie versie van dit gerecht!
4.95 van 60 stemmen
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Vlaams
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 3 preien
  • 4 wortelen
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 3 à 4 vastkokende aardappelen (250 à 300 g in totaal)
  • 1 tl gedroogde dille
  • 250 ml (plantaardige) room
  • 1 tl Dijon mosterd (of meer naar smaak)
  • 100 g spinazie (vers of diepgevroren bladspinazie)
  • een grote handvol (blad)peterselie
  • een grote handvol dille
  • 1 el kappertjes
  • 2 stukken stevige witte vis (zie tips)
  • enkele partjes citroen voor het serveren

Instructies
 

  • Verwijder het donkergroene gedeelte en de worteltjes van de preien. Snijd ze in de lengte in tweeën en vervolgens in reepjes van zo'n centimeter dik. Doe de gesneden prei in een vergiet en spoel grondig.
    Spoel de wortelen grondig (schillen hoeft dus niet) en snijd ze in dunne schijfjes, van enkele millimeter dik.
  • Verwarm de olijfolie in een grote lage pan (met deksel!) en stort er de wortelen en prei bij. Pers er de knoflook bij en voeg een flinke snuif fijn keukenzout toe. Roer goed om en laat zo'n 5 minuten stoven, met het deksel op de pan.
  • Spoel intussen de aardappelen grondig en snijd ze in partjes van zo'n centimeter dik (schillen hoeft dus niet, tenzij je dat wenst). Spoel de spinazie, zwier droog en zet opzij.
  • Voeg de mosterd, gedroogde dille en room bij de prei en wortelen en kruid met versgemalen zwarte peper. Roer goed om, stort de aardappelen bij de groenten, schep opnieuw om en plaats het deksel op de pan. Laat 5 à 10 minuten pruttelen, tot de aardappelen net gaar zijn.
  • Hak de verse kruiden fijn. Zet opzij.
  • Roer de groenten om en verdeel de spinazie eroverheen. Plaats het deksel opnieuw op de pan en laat de spinazie ongeveer een minuut slinken.
  • Stort de verse kruiden en kappertjes in de pan en schep alles goed om. Leg de stukken vis bovenop de groenten, plaats het deksel op de pan en laat nog 5 à 10 minuten sudderen (afhankelijk van hoe gaar je de vis wil en hoe groot/dik de stukken zijn). Snijd de citroen in partjes en serveer deze bij het gerecht.
Delen op Facebook Pin recept