Ga terug
+ servings

Noedels met champignons en paksoi

Dit Aziatisch getinte gerecht heeft het allemaal. Zachte champignons, knapperige paksoi en komkommer, zijdezachte noedels en een heerlijk zoet-zout-zuur sausje. De pinda's zorgen voor een fijne crunch en het spiegeleitje brengt dit pittige gerecht perfect in evenwicht.
4.93 van 14 stemmen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 paksoi
  • 4 lente-uitjes
  • 1/2 komkommer
  • 1 tl olijfolie + 1 el
  • 1 dikke teen knoflook
  • 250 g kleine bruine champignons (= kastanjechampignons)
  • 200 g oesterzwammen
  • 150 g shiitake
  • 120 g volkorennoedels

De saus

  • 4 el sojasaus
  • 2 el honing
  • 2 el rijstazijn
  • 1/2 tl sriracha of een snuif chilipoeder of cayennepeper
  • 2 tl geroosterde sesamolie
  • 1/2 limoen het sap
  • 2 tl fijngeraspte verse gember

De afwerking

  • een grote handvol verse korianderblaadjes (optioneel)
  • 2 lente-uitjes in dunne ringetjes
  • 1 rode chilipeper in dunne ringetjes (optioneel)
  • een handvol geroosterde gezouten pinda's of 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • 2 eieren
  • 2 tl olijfolie

Instructies
 

  • Snijd de paksoi in dikke repen en de lente-uitjes in brede ringetjes (zowel het witte als het groene deel). Snijd de komkommer in de lengte in tweeën, schraap de zaadlijsten eruit met behulp van een koffielepeltjes en snijd de komkommer vervolgens in maantjes. Zet opzij.
  • Borstel de bruine champignons schoon en snijd ze in kwarten. Scheur de grootste oesterzwammen in repen (de kleine exemplaren kan je heel laten). Snijd de shiitake in plakjes. Zet opzij.
  • Verhit 2 theelepels olijfolie in een grote, brede pan. Bak de paksoi en lente-ui op een hoog vuur, gedurende 2 minuten. Pers er de knoflook bij, voeg de komkommer toe en kruid met versgemalen zwarte peper. Bak nogmaals 2 minuten.
  • Doe alle ingrediënten voor het sausje in een bokaaltje en schud tot een homogeen sausje. (Of roer alles in een kommetje.) Zet opzij.
  • Breng de gebakken paksoi en komkommer over op een bord. Verhit 1 el olijfolie in dezelfde pan en bak de bruine champignons oesterzwammen op een hoog vuur. Pruts niet met de champignons! Roer ze gewoon heel even om en laat ze vervolgens onaangeroerd goud bruin bakken. Voeg na enkele minuten de shiitake toe, roer om en laat de champignons nog even verder bakken op een hoog vuur.
  • Breng intussen water aan de kook en kook de noedels gaar volgens de aanwijzing op de verpakking (zie tips).
  • Stort het paksoi-komkommermengsel en het sausje bij de champignons en roer om. Schep er tot slot de noedels doorheen. Zet het vuur uit en plaats een deksel op de pan om alles warm te houden.
  • Bak de eieren in wat olijfolie tot spiegeleitjes. Zet intussen de toppings klaar (korianderblaadjes, lente-ui, chilipeper en pinda's).
  • Verdeel de noedel-groentemix over 2 borden, leg er een spiegelei bovenop en werk af met de toppings. Serveer meteen!
Delen op Facebook Pin recept