2elrijstolie(of een andere olie die tegen hoge temperaturen kan - zie tips)
versgemalen peper en grof zeezout(naar smaak)
Voor het gehakt
100gplantaardig gehakt(= een half bakje - zie inleiding)
1eltomatenpuree
1/2elrijstolie
1elwater
1/2tlkurkuma
1/2tlgerookt paprikapoeder
1elappelciderazijn
Voor erbij
200glabneh(zie inleiding)
2grotehandenvol veldsla
4elgranaatappelpitjes
Instructies
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Was de kastanjepompoen grondig, maar schil hem niet. Schep de pitjes eruit met een lepel en snijd de pompoen in hapklare stukken (= stukken die je elegant in één keer in je mond kan steken). Verwijder de steelaanzet en wortel van de bieten, maar laat de schil eraan. Schrob ze schoon met een keukenborsteltje of metalen sponsje en dep droog. Snijd ook de bieten in hapklare stukken. Snijd de courgette in halve maantjes van zo’n centimeter dik. Ontdoe de uien van hun schil en snijd ze in dikke partjes.
Schep alle groenten op een bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels rijstolie en strooi er 1 theelepel komijn, 1 theelepel ras-el-hanout en 1 theelepel oregano overheen. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep goed om tot de kruiden en olie alle groenten bedekken. Plaats 25 minuten in de oven (omscheppen hoeft niet).
Vermeng het plantaardige gehakt met 1 eetlepel tomatenpuree, 1/2 eetlepel rijstolie, 1 eetlepel water, 1/2 theelepel kurkuma, 1/2 theelepel gerooktpaprikapoeder en 1 eetlepel appelciderazijn tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn. Schep het gehakt door de groenten na de eerste 25 minuten oventijd en plaats het geheel nog 5 minuten in de oven. Verminder hierbij de temperatuur naar 180°C.
Bereid intussen de borden voor door er zo’n 2 eetlepels labneh op uit te smeren. Schep de veldsla doorheen de groenten, wanneer deze uit de oven komen. Dresseer de groenten bovenop het laagje labneh en werk af met de granaatappelpitjes. Serveer dit gerecht warm of koud, met de overgebleven labneh en veldsla.