Deze mocktail kent een perfecte balans tussen zoete appel en zure veenbessen. De specerijen maken hem hartverwarmend en gezellig, de verse gember geeft pit, terwijl de gouden glitter voor een feestelijke touch zorgt.
100mlappelsap+ wat extra om de glitterrand te maken
3cmverse gember(ca. 1 el wanneer fijngeraspt)
3ijsblokjes
100mlspuitwater
eetbare gouden glitter(optioneel, zie tips)
Instructies
Voor de veenbessencompote
Doe de veenbessen, suikervervanger, kaneelstokjes, anijssterren en 200 ml van het water in een pannetje (met deksel). Breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen, met het deksel op de pan. Roer regelmatig om. Voeg het overgebleven water toe als de compote te dik lijkt te worden of dreigt aan te branden.
Laat de compote wat afkoelen en duw hem door een zeef. Laat hem vervolgens volledig afkoelen en bewaar hem in de koelkast.
Voor één mocktail
Zet 2 schaaltjes klaar voor het maken van de rand: vul een schaaltje met een dun laagje appelsap en het andere met een dun laagje gouden glitter. Dop de rand van het glas eerst in het sap en laat goed uitlekken. Dop het glas daarna in de gouden glitter. Zet opzij.
Doe 2 el van de veenbessencompote, 2 el Nona Spritz, 100 ml appelsap en ca. 1/8 tl van de glitter (gebruik de glitter van op het schaaltje, die moet je anders toch weggooien) in een bokaaltje. Leg een klein zeefje op de bokaal en rasp er de gember boven (met een fijne rasp). Duw het sap zo veel mogelijk uit de fijngeraspte gember. (Gebruik je vingers om de vezels zo volledig mogelijk uit te persen.) Schud het mengsel stevig tot de compote volledig is opgelost.
Doe 3 ijsblokjes in het glas en schenk er het appel-cranberrymengsel over. Vul het glas verder met spuitwater, tot net onder de gouden rand. Werk af met enkele veenbessen en een anijssterretje. Serveer meteen.