Ga terug
+ servings

Geroosterde salade met zoete aardappel en kurkumasausje

Een kleurrijke voedzame en vullende salade met zoete aardappel en een heerlijk kurkumasausje
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Salade, Lunch, Diner
Porties 2

Ingrediënten
  

Voor de groenten

  • 2 zoete aardappelen
  • 1 broccoli, in roosjes
  • 1 rode paprika, zaden en zaadlijsten verwijderd, in hapklare stukken
  • 2 kleine rode uien, in halve ringen van zo'n 0,5 cm dikte
  • 2 tomaten, zaden en zaadlijsten verwijderd, in partjes
  • 2 el rijstolie of koolzaadolie (zie tips)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
  • een grote handvol verse peterselie, fijn gehakt
  • een grote handvol walnoten, grof gehakt
  • 8 half zongedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt

Voor het sausje (zie inleiding)

  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gewoon paprikapoeder
  • 1/2 tl harissa
  • 2 el tahini (sesampasta)
  • het sap van 1/2 citroen (of meer naar smaak)
  • 1 tl honing (of agave- of ahornsiroop als je het veganistisch wil houden)
  • 2 à 3 el water

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Ontdoe de zoete aardappelen van eventuele donkere plekjes en schrob de schil schoon met een borsteltje of metaalsponsje. Halveer de knollen in lengte en snijd de helften in onregelmatige, hapklare stukken.
  • Schep de zoete aardappelen, paprika, broccoliroosjes en rode ui om met 1 theelepel gerookte paprikapoeder, 2 eetlepels olie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de groentes over een bakplaat en plaats het mengsel 20 minuten in de oven. Schep het halverwege eens goed om. Verdeel na 20 minuten de tomaten over de andere groenten en plaats nogmaals 5 minuten in de oven.
  • Rooster intussen de walnoten enkele minuten in een droge pan en bereid het sausje. Verwarm 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel harissa en 2 eetlepels water in een pannetje tot je een homogeen mengsel bekomt. Zet het vuur laag en voeg ook de andere ingrediënten toe. Klop alles stevig door tot je een smeuïge saus hebt. Kruid met wat versgemalen zwarte peper en grof zeezout en voeg eventueel wat extra water toe wanneer de textuur te vast is.
  • Schep de geroosterde groenten om met de peterselie en de helft van het sausje. Strooi er de walnoten overeen en serveer met de rest van de saus.
Delen op Facebook
Trefwoord Vegetarisch, salade, vegan, glutenvrij, veggie