Ga terug
+ servings
Hele knolselder uit de oven, omringd met prei, gepresenteerd in een metalen braadslede op een zwarte stenen ondergrond.

Hele knolselder uit de oven met prei

Laat de bereidingstijd van dit gerecht je alsjeblieft niet afschrikken. Dit feestelijke gerecht kost je amper moeite om te maken. De oven doet quasi al het werk! De boterzachte knolselder combineert zalig met de romige prei. De linzen zorgen voor een fijne textuur en leveren, samen met de hazelnoten, de nodige eiwitten. Die laatsten zorgen bovendien voor een heerlijke crunch. Een op en top winterse en gezellige maaltijd!
4.60 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht, Diner
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 mini foodprocessor of staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de knolselder

  • 1 knolselder van 1 à 1,2 kg
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl kipkruiden
  • 1 tl gedroogde dille

Voor de prei

  • 5 preien
  • 2 el olijfolie
  • 10 takjes verse tijm
  • 3 tenen knoflook
  • 120 g spinazie
  • 100 g volle Griekse yoghurt
  • 1/4 kleine citroen het sap
  • een grote handvol verse dille + extra voor de garnering
  • 1 tl mosterd
  • 1 blik linzen uitgelekt ca. 250 g
  • 60 g hazelnoten

Instructies
 

Voor de knolselder

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spoel de knolselder grondig schoon. (Gebruik indien nodig een schoon metalen schuursponsje.) Verwijder eventuele uitlopertjes een de bovenzijde en snijd de onderste 2 à 3 centimeter (de volledige wortelaanzet dus) weg. Maak met een groot mes 4 diepe inkepingen in de knol. Blijf hierbij zo'n 2 centimeter weg van de bodem, zodat de knolselder wel nog één geheel blijft.
  • Doe 2 el olijfolie in een kommetje en pers er de knoflook bij. Meng met 1 tl kipkruiden, 1 tl gedroogde dille en veel versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  • Leg 2 voldoende grote vellen aluminiumfolie in een kruis bovenop elkaar en plaats de knolselder in het midden. Schenk het olie-kruidenmengsel over de knolselder en gebruik je handig of een vork om het mengsel ook goed in de inkepingen te verdelen.
  • Vouw de aluminiumfolie goed dicht rondom de knolselder en plaats deze 1 uur en 30 minuten in de oven.

Voor de prei

  • Verwijder de worteltjes en het donkergroene gedeelte van de preien. Scheur ook het buitenste blad los. (Gebruik hiervoor geen mes; er mag namelijk geen insnede ontstaan.) Snijd de preien in stukken van zo'n 2 cm. Stort ze in een badje koud water, spoel ze grondig in het water en laat ze even staan. Herhaal dit nogmaals. (Op deze manier kan eventueel zand loskomen en naar de bodem kan zakken.) Laat de prei uitlekken in een vergiet, stort hem op een schone vaatdoek en dep hem zo goed mogelijk droog.
  • Stort de prei in een braadslede of grote ovenschaal. (De prei mag niet op elkaar gestapeld liggen). Besprenkel met 2 el olijfolie, doe er de verse tijm en hele knoflooktenen bij. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep goed om. Verdeel de prei over de braadslede en deze af met aluminiumfolie. Plaats 35 minuten in de oven, schep de prei dan goed om, dek opnieuw af en plaats nogmaals 30 minuten in de oven.
  • Spoel intussen de spinazie en zwier hem droog. Spoel de linzen en laat ze goed uitlekken. Hak de hazelnoten grof.
  • Haal de knoflook uit de braadslede en doe hem in de mini foodprocessor. Rits alle blaadjes van de takjes tijm. (Ga voorzichtig te werk! Alles is warm!). Stort de spinazie over de prei, dek opnieuw af met de aluminiumfolie en plaats nog 5 minuten in de oven.
  • Schep 100 g van het gare prei-spinaziemengsel in de mini foodprocessor. Stort de linzen in de braadslede en schep ze om met de groenten. Maak wat plaats in het midden. Haal de knolselder voorzichtig uit de folie en plaats hem in het midden van de braadslede. Druppel het sausje dat zich gevormd heeft in de aluminiumfolie over de knolselder en de groenten heen. Strooi de hazelnoten over de schotel en plaats nogmaals 5 à 10 minuten in de oven.

Voor de saus

  • Doe het citroensap, de yoghurt, mosterd, verse dille en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout in de mini foodprocessor, bij de knoflook en het prei-spinaziemengsel. Mix tot een romige saus. Voeg indien gewenst 1 à 2 eetlepels water toe voor een dunnere textuur.

Het serveren

  • Ik schep al 2 à 3 volle eetlepels van de saus doorheen het linzen-groentemengsel (dan ziet het er romiger en aantrekkelijker uit, vind ik persoonlijk), maar dat is geen must. Werk af met wat plukjes verse delen en eventueel ook wat verse tijmblaadjes. Serveer met de rest van de saus. (Zie de tips voor extra bijgerechten om hier een uitgebreide feesttafel van te maken.)
Delen op Facebook Pin recept