Ga terug
+ servings
Bovenaanzicht van een diep wit bord gevuld met uiensoep met balletjes. Ernaast liggen kaascroutons.

Uiensoep met balletjes en kaascroutons

Uiensoep is comfortfood ten top. Deze variant op de klassieker is ook nog eens uitermate voedzaam. Bomvol groenten en bomvol smaak! De balletjes en kaascroutons maken dit soepje onweerstaanbaar lekker.
4.86 van 7 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

De uiensoep

  • 6 witte uien
  • 2 el olijfolie
  • 250 g kastanjechampignons of witte champignons
  • 2 el appelciderazijn
  • 1 tl honing
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 dikke tenen knoflook
  • een bosje verse tijm (je hebt in totaal 2 el tijmblaadjes nodig)
  • 10 blaadjes salie
  • 1 bouillonblokje naar keuze
  • 1 l heet water
  • 2 el sojasaus
  • 2 stelen boerenkool
  • 200 ml volle (plantaardige) melk

De balletjes

  • een grote handvol verse bladpeterselie of 2 el diepgevroren fijngehakte peterselie
  • 1 bakje Delhaize vegan kneedgehakt (250 g)
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • een snuifje cayennepeper
  • 1 el rijstolie of ander bereidingsvet

De kaascroutons

  • 3 sneetjes oud brood
  • 1 el olijfolie
  • 30 g geraspte kaas zoals gryère, emmentaler of parmezaan

Instructies
 

De uiensoep

  • Snijd de uien in dunne halve ringen. Verwarm de olijfolie in een grote kookpot (bij voorkeur met antikleeflaag) en voeg de ui toe. Laat 10 à 15 minuten stoven en roer hierbij af en toe om. Zet na enkele minuten het deksel op de kookpot.
  • Voeg na ca. 5 minuten stoven de appelciderazijn, honing en laurier bij de ui.
  • Spoel de champignons grondig (in dit recept mag dat :)) en snijd ze in plakjes. Voeg ze na 10 minuten stoven bij de ui. Pers er ook de knoflook bij. Laat nogmaals enkele minuten bakken, tot de champignons wat kleur krijgen.
  • Rits de blaadjes van de takjes tijm en hak ze zijn. Hak ook de salie fijn. Voeg de kruiden bij de ui en champignons en laat ze even meestoven. Kruid met zout en veel versgemalen zwarte peper.
  • Doe het bouillonblokje, het water en de sojasaus bij de groenten en breng aan de kook. Laat de soep op een zacht vuurtje pruttelen en maak intussen de balletjes en kaascroutons. (Ga pas over naar de volgende stap als die klaar zijn.)
  • Haal het boerenkoolblad van de nerf, spoel de bladeren grondig en zwier ze droog. Snijd de boerenkool in dunne reepjes en voeg ze bij de soep. Roer om en laat de kool 1 à 2 minuten meekoken.
  • Voeg de melk en balletjes bij de soep. Serveer de soep met de kaascroutons.

De kaascroutons

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd het brood in blokjes en stort het op een bakplaat. Schep het om met de olijfolie en leg de blokjes brood dicht bij elkaar op de plaat. (Niet op elkaar, maar naast elkaar.)
  • Bestrooi het brood met de kaas en plaats het 15 minuten in de oven.

De balletjes

  • Hak de bladpeterselie fijn. Doe het kneedgehakt in een kom en voeg de baldpeterselie, het gerookte paprikapoeder, de tijm en de cayennepeper toe. Duw de kruiden in het gehakt met behulp van een vork en meng tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Draai kleine balletjes van het gehakt. Verhit de rijstolie in een antikleefpan en bak de balletjes enkele minuten tot ze een mooi korstje hebben.
Delen op Facebook Pin recept