Snijd de uien in dunne halve ringen. Verwarm de olijfolie in een grote kookpot (bij voorkeur met antikleeflaag) en voeg de ui toe. Laat 10 à 15 minuten stoven en roer hierbij af en toe om. Zet na enkele minuten het deksel op de kookpot.
Voeg na ca. 5 minuten stoven de appelciderazijn, honing en laurier bij de ui.
Spoel de champignons grondig (in dit recept mag dat :)) en snijd ze in plakjes. Voeg ze na 10 minuten stoven bij de ui. Pers er ook de knoflook bij. Laat nogmaals enkele minuten bakken, tot de champignons wat kleur krijgen.
Rits de blaadjes van de takjes tijm en hak ze zijn. Hak ook de salie fijn. Voeg de kruiden bij de ui en champignons en laat ze even meestoven. Kruid met zout en veel versgemalen zwarte peper.
Doe het bouillonblokje, het water en de sojasaus bij de groenten en breng aan de kook. Laat de soep op een zacht vuurtje pruttelen en maak intussen de balletjes en kaascroutons. (Ga pas over naar de volgende stap als die klaar zijn.)
Haal het boerenkoolblad van de nerf, spoel de bladeren grondig en zwier ze droog. Snijd de boerenkool in dunne reepjes en voeg ze bij de soep. Roer om en laat de kool 1 à 2 minuten meekoken.
Voeg de melk en balletjes bij de soep. Serveer de soep met de kaascroutons.