Deze Veggie harira is geïnspireerd op de gekende Marokkaanse maaltijdsoep. Met deze lekkernij breng je je hele huis in exotische sferen, dankzij de overvloed aan specerijen. Een hartverwarmend, voedzaam gerecht, dat bovendien alleen maar beter wordt, als je het vooraf maakt.
eensnuifjecayennepeperof chilivlokken of 1/4 tl harissa
1bliktomatenblokjes(400 g)
1lwaterbij voorkeur kokend
eengrote handvolrozijnen(ca. 50 g)
3cmverse gember(geraspt moet je ca. 1 1/2 el hebben)
1blikkikkererwten(uitgelekt ca. 250 g) gespoeld
Voor erbij
75gzachte geitenkaaszoals Delhaize Chevridou
brood
Instructies
Snipper de ui fijn. Verwarm de olijfolie in een grote stoofpot en bak de ui aan. Voeg meteen een flinke snuif fijn keukenzout toe. Laat de ui op een laag vuurtje stoven. (Zet het deksel op de pot als het te snel zou gaan.)
Borstel intussen de champignons schoon en snijd ze in tweeën of vieren (afhankelijk van de grootte). Stort ze bij de ui en bak ze op een medium tot hoog vuur (zonder deksel op de pot). Roer regelmatig om.
Spoel intussen de wortelen (schillen hoeft dus niet) en snijd ze in dunne plakjes. Voeg ze bij de ui. Spoel de selderstelen, snij ze reepjes en voeg ze bij de andere groenten. Pers er de knoflook bij. Laat alles zo'n 3 minuten stoven. Roer regelmatig om.
Hak intussen de bladpeterselie fijn.
Doe alle specerijen bij de groenten en laat ze nog een minuut meebakken. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Voeg vervolgens de tomatenblokjes, het water, de rozijnen en twee derde van de bladpeterselie toe. Breng het geheel aan de kook en rasp de verse gember bij de soep. Zet het deksel op de pot en laat de harira 10 minuten op een laag vuurtje sudderen.
Schep tot slot de kikkererwten en de rest van de bladpeterselie door de harira. Serveer met brood en geitenkaas.